Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Γραφείο Τύπου
Αίτημα βουλευτριών της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με θέμα: «Συζήτηση επί της έκθεσης του Παρατηρητηρίου Συνηγορίας & Προάσπισης Ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ρομά»
10
11
·
2021
8
·
11
·
2021

Την άμεση σύγκληση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ζητούν με επιστολή τους προς την Πρόεδρο της Επιτροπής οι Βουλεύτριες της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μέλη της Επιτροπής,  με αφορμή το τραγικό περιστατικό στο Πέραμα στις 22-10-2021 και τον θάνατο του 18χρονου Ρομά, Νίκο Σαμπάνη. Στην επιστολή τους οι Βουλεύτριες θέτουν το αίτημα της συζήτησης επί της έκθεσης του Παρατηρητηρίου Συνηγορίας & Προάσπισης Ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ρομά και της ρατσιστικής αντιμετώπισής τους. Η πρόσφατη έκθεση του  Παρατηρητηρίου Συνηγορίας & Προάσπισης Ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ρομά, όπως αναφέρουν, αποτυπώνει εμπεριστατωμένα την αυξανόμενη και διαρκή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος της Κοινότητας Ρομά καθώς και τις δυσκολίες πρόσβασης σε κεκτημένα κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες της  υγείας, εκπαίδευσης, απασχόλησης, στέγασης. Αναδεικνύει επίσης, τις διακρίσεις και την ρατσιστική συμπεριφορά που υφίσταται η Κοινότητα Ρομά, εκ μέρους μάλιστα της συντεταγμένης Πολιτείας, με αποκορύφωμα την τραγικό θάνατο από αστυνομικά όργανα του 18χρονου Ρομά.

Για τον λόγο αυτό, ζητούν την άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας προκειμένου να συζητηθεί η Έκθεση του Παρατηρητηρίου, ως στοιχειώδης υποχρέωση της Επιτροπής να αντιμετωπίσει με την δέουσα κοινωνική ευαισθησία, ως οφείλει, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι Ρομά, οι οποίοι υφίστανται διαρκείς διακρίσεις και κοινωνικό αποκλεισμό.

Ακολουθεί το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής:

Αίτημα Βουλευτριών της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μελών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για συνεδρίαση της Επιτροπής με θέμα: «Συζήτηση επί της έκθεσης του Παρατηρητηρίου Συνηγορίας & Προάσπισης Ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ρομά»

Αξιότιμη κα Πρόεδρε,

Αξιότιμα Μέλη της Επιτροπής,

Το περιστατικό στο Πέραμα, το βράδυ της Παρασκευής 22-10-2021, που έγινε αφορμή να χάσει τη ζωή τουο18χρονοςΡομά, Νίκος Σαμπάνης, έφερε ξανά στην επιφάνεια την περιθωριοποίηση και την ρατσιστική αντιμετώπιση των Ρομά συμπολιτών μας.

Όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο Συνηγορίας & Προάσπισης Ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ρομά στην πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεσή του, (Μάρτιος – Αύγουστος 2021),  η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι διαρκής και αυξανόμενη όπως αντίστοιχα και τα περιστατικά ρατσιστικής βίας σε βάρος της Κοινότητας Ρομά. Πρόκειται για μια έκθεση με εμπεριστατωμένη επισκόπηση αναφορών και καταγγελιών που συγκεντρώθηκαν κατά την διάρκεια έρευνας πεδίου στις κοινότητες των Ρομά. Παράλληλα, σύμφωνα με την  εν λόγω Έκθεση, αποτυπώνονται οι δυσκολίες στους τομείς της υγείας, της στέγασης, της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής προστασίας, των διακρίσεων και περιστατικά ρατσιστικής συμπεριφοράς από δημόσιους φορείς και την αστυνομία,οι οποίες συνθέτουν την εικόνα της καθημερινότητας των Ρομά.  Δυσκολίες που συνηγορούν στην επίταση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης και κατ’ επέκταση συνιστούν και λόγους εκδήλωσης παραβατικής συμπεριφοράς από την πλευρά τους. Μάλιστα η Έκθεση καταλήγει σε μια σειρά προτάσεων προς την Κυβέρνηση για την αποφυγή ανάλογων περιστατικών, που στοίχισαν τη ζωή σε ένα νέο άνθρωπο 18 χρονών και στον τραυματισμό ενός ακόμη ανήλικου παιδιού.

Αξιότιμη κα Πρόεδρε,

Η Επιτροπή μας, Επιτροπή Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αντίστοιχα, οφείλει να επιδείξει την δέουσα προσοχή και ευαισθησία απέναντι σε ομάδες που βιώνουν διαρκώς την ρατσιστική βία και τον κοινωνικό αποκλεισμό και μάλιστα εκ μέρους της συντεταγμένης Πολιτείας. Θεωρούμε ότι καθίσταται όχι μόνο αναγκαία, λόγω του αιματηρού γεγονότος, η συζήτηση της Έκθεσης και των πορισμάτων του Παρατηρητηρίου Συνηγορίας & Προάσπισης Ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ρομάστην Επιτροπή μας, αλλά και στοιχειώδης υποχρέωσή της, απορρέουσα από τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της Επιτροπής μας.

Για το λόγο αυτό, ως μέλη της Επιτροπής, αιτούμαστε την άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής μας με θέμα την Έκθεση του Παρατηρητηρίου Συνηγορίας & Προάσπισης Ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ρομά.


Η Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής

Αγαθοπούλου Ειρήνη

και τα μέλη

Γεροβασίλη Όλγα

Νοτοπούλου Κατερίνα

Τζούφη Μερόπη

Χρηστίδου Ραλλία