Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Γραφείο Τύπου
Συνεντεύξεις
"Από τις εκλογές θα προκύψει προοδευτική κυβέρνηση"- Eidisis.gr webTV
9
3
·
2023
18
·
2
·
2023

Συνέντευξη για θέματα πολιτικής επικαιρότητας για τα θέματα και τα προβλήματα αιχμής και ειδικότερα του νομού Κιλκίς.

Ποιος είναι ο λόγος που ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητά άμεση προσφυγή στις κάλπες ενώ έτσι κι αλλιώς εκλογές θα γίνουν το αργότερο έως τον Ιούλιο;

Οι λόγοι που ζητάμε εκλογές είναι πολλοί, διότι τα ζητήματα που ανακύπτουν από τη διακυβέρνηση της χώρας είναι πολλά και σοβαρά:

Παρακολουθήσεις: Το ζήτημα αυτό έχει δημιουργήσει μια τεράστια αναταραχή τόσο εντός της χώρας όσο και διεθνώς. Μόλις τις προηγούμενες ημέρες στο ευρωκοινοβούλιο έγινε συζήτηση για το θέμα της ελευθερίας του τύπου αλλά και των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, όπου οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του Λαϊκού κόμματος κατακεραύνωσαν την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο κος Μητσοτάκης από τότε που ανέλαβε την κυβέρνηση προσπάθησε να ελέγξει όχι μόνο τους αντιπάλους του αλλά και τους συνεργάτες του – Υπουργούς και να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη μέσω του ελέγχου των ΜΜΕ. Επίσης σοβαρό θέμα είναι ότι κατατασσόμαστε στις τελευταίες θέσεις πανευρωπαϊκά και παγκόσμια όσον αφορά στην ελευθερία του τύπου εν έτη 2023.

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε πώς η στημένη προπαγάνδα απέναντι στον Ν. Παππά και στον Δ. Παπαγγελόπουλο εκπίπτει. Και στις δύο περιπτώσεις οι εισαγγελείς αποφάνθηκαν κατά του κατηγορητηρίου. Στην μεν περίπτωση των τηλεοπτικών αδειών η εισαγγελέας κονιορτοποίησε το κατηγορητήριο λέγοντας ότι ο Παππάς υπήρξε ο μόνος υπουργός που έφερε χρήματα στα ταμεία, χωρίς καμία σκιά αναφορικά με τη διαδικασία του διαγωνισμού, στη δε περίπτωση του κου Παπαγγελόπουλο η πρόταση της εισαγγελέως απαλλάσσει τον πρώην Υπουργό από το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος αποδομώντας, μάλιστα τις μαρτυρίες των τριών εισαγγελέων κατά του, επιμένοντας στην αναξιοπιστία των λεγομένων τους. Η Ν.Δ. όμως – μαζί με τα μεγάλα ΜΜΕ – αυτή την παραπληροφόρηση την έκανε σημαία από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης.

Επίσης, όπως έχει πει ο Πρόεδρός μας, αυτή τη στιγμή κυβερνά η «Greek Mafia» την οποία επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσαμε να στήσουμε στον τοίχο. Μιλάμε για υψηλά στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας,  του Υπουργείου ΠροΠο και ανθρώπους βαθιά μπλεγμένους σε κυκλώματα και υποθέσεις όπως η δολοφονία Καραϊβάζ κλπ, για τις οποίες υποθέσεις η ΝΔ δεν κάνει τίποτα,  αντίθετα τηρεί σιγή ιχθύος.

Τέλος, αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει «business», οι βουλευτές της πλουτίζουν  και ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει το βάρος της ακρίβειας. Αναφέρομαι στην υπόθεση Πάτση με τα κόκκινα δάνεια, στην υπόθεση Μαραβέγια που για προσωπικούς λόγους εκμεταλλεύτηκε το ταμείο ανάκαμψης, για βουλευτές με off shore, για βουλευτές με σκοτεινές διαδρομές και επιχειρήσεις.

Όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά σε μια δημοκρατία, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά από την αριστερά και για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε εκλογές χθες.

Τι σας κάνει αισιόδοξους ότι θα κερδίσετε τις εκλογές δοθέντος ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη ΝΔ να προηγείται;

Είμαστε, προφανώς πεισμένοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις τα τελευταία χρόνια πέφτουν διαρκώς έξω, οι σφυγμομετρήσεις όμως που κάνουμε καθημερινά συνομιλώντας με τον κόσμο είναι αυτές που μας δείχνουν ότι αυτός ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να ανεχτεί την κυβέρνηση της εκτροπής, η οποία δεν κυβερνά για το κοινό συμφέρον αλλά για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των «δικών της παιδιών».

Οι δημοσκοπήσεις,  εξάλλου, δεν μπορούν να δώσουν αξιόπιστο αποτέλεσμα όταν το ποσοστό αναποφάσιστων είναι τόσο μεγάλο.  

Οι πολίτες μπορούν πλέον να συγκρίνουν το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και το έργο της κυβέρνησης ΝΔ. Δεν υπάρχει ούτε μία πολιτική μεταρρύθμιση που έκανε η ΝΔ τα τελευταία χρόνια προκειμένου να ωφελήσει το κοινωνικό σύνολο, ενώ αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ – μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες και σε περίοδο μνημονίων  - έκανε δεκάδες: Θεσμοθετήσαμε το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, τις εκατό δόσεις για τους δανειολήπτες, μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, δώσαμε δωρεάν πρόσβαση στους ανασφάλιστους στο σύστημα υγείας, θεσμοθετήσαμε την 13η σύνταξη (για την οποία πολύ λοιδορηθήκαμε και η οποία καταργήθηκε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη), το κοινωνικό μέρισμα, την κατάργηση του υπο-κατώτατου μισθού και την αύξηση του κατώτατου.

Τι σκοπεύει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που στις εκλογές της απλής αναλογικής αναδειχτεί πρώτο κόμμα;

Καταρχάς, η απλή αναλογική υπήρξε ένα πάγιο αίτημα της αριστεράς. Κι αυτό γιατί διασφαλίζει μεγαλύτερη διαφάνεια στην πολιτική, στην κυβέρνηση και στη λειτουργία του κράτους. Και φυσικά, η συνεργασία και η σύνθεση απόψεων έχουν πάντα πολύ καλύτερα αποτελέσματα.  Και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε ότι οι παρατάξεις της αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου οφείλουν να συνεργαστούν προκειμένου να μπορέσει η χώρα να κυβερνηθεί από μια προοδευτική κυβέρνηση αφήνοντας πίσω το καθεστώς Μητσοτάκη. Από εκεί και πέρα η ευθύνη είναι και των άλλων κομμάτων. Θα συνεργαστούν στη βάση προγραμματικής συμφωνίας ή θα δώσουμε για άλλη μια τετραετία στην ΝΔ τη δυνατότητα να κυβερνήσει με τον ίδιο τρόπο και την  ίδια ασυδοσία αυτή τη χώρα;  Αυτή την ερώτηση πρέπει να απαντήσουν στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, στο ΜΕΡΑ 25 και στο ΚΚΕ.

Αναφορικά με τον τόπο μας, το Κιλκίς, η κυβέρνηση της ΝΔ τι έπρεπε να κάνει, τι δεν έκανε ή δεν έκανε σωστά;

Τα τελευταία χρόνια βιώσαμε πολύ δύσκολες καταστάσεις: η πανδημία, ο πόλεμος που έχει φέρει τρομακτική κρίση ακρίβειας κ.α. Το Κιλκίς έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά μετανάστευσης των νέων στο εξωτερικό, είμαστε από τους πιο φτωχούς νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και όλης της χώρας και δεν είδαμε, τα τελευταία χρόνια, καθόλου χρήματα παρότι το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας έφερε χρήματα στη χώρα.  Η επόμενη ερώτηση που θα καταθέσω στη βουλή τις επόμενες ημέρες θα είναι ακριβώς αυτή:  τι χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης - είτε για έργα υποδομών, είτε για πολιτιστικά έργα, είτε για οτιδήποτε άλλο – διατίθενται για την περιοχή μας.

Η πανδημία επίσης έφερε χρήματα, με την έννοια ότι η Ευρώπη βοήθησε τα κράτη μέλη προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε αυτή. Είμαστε ο πρώτος νομός σε θανάτους. Το νοσοκομείο του Κιλκίς παρέμεινε σε τραγική κατάσταση - από το 2019 εξαγγέλλεται λειτουργεία ΜΕΘ που ακόμα δεν υπάρχει. Επίσης η χρηματοδότηση των νοσοκομειακών μας δομών , για τη ΝΔ, εξαρτάται από την πληρότητα αντί να αυξηθεί συνολικά η χρηματοδότηση του ΕΣΥ, να αναβαθμιστεί σε μηχανήματα, κτηριακές υποδομές και προσωπικό. Σήμερα έχουμε καθημερινές παραιτήσεις υγειονομικού προσωπικού λόγω των άθλιων συνθηκών.

Κι όλα αυτά μετά από μία πανδημία, η οποία υποτίθεται μας έδωσε μαθήματα. Τι έκανε, λοιπόν, η κυβέρνηση και πως αντιμετώπισε αυτά τα ζητήματα;

Θα μπορούσε, όπως είπα, να υπάρξει τοπική ανάπτυξη αν υπήρχε ένας σχεδιασμός διάθεσης χρημάτων από το ταμείο ανάκαμψης. Τις προάλλες είχαμε την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Αρβανίτη. Κάναμε μια περιοδεία και μια σύσκεψη για την τοπική ανάπτυξη και την εκμετάλλευση του τοπικού πλούτου: τα αρχαιολογικά αξιοθέατα, τον περιβαλλοντολογικό πλούτο, τα μοναστήρια, τη γαστρονομία. Εκτός λοιπόν από το ότι είμαστε από τους πιο φτωχούς νομούς, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή αυτοδιοικητικοί παράγοντες – εδώ παίζει μεγάλο ρόλο η τοπική αυτοδιοίκηση – με όραμα ώστε να μπορέσουν να σχεδιάσουν και να διεκδικήσουν από την κεντρική εξουσία. Κάπου λοιπόν εδώ βρίσκεται το στοίχημα αυτή τη φορά.

Άρα, αυτό που θέλω να πω στον κόσμο εν όψει εκλογών είναι ότι θα πρέπει να πάμε όλοι/ες να ψηφίσουμε. Οι νέοι άνθρωποι οφείλουμε να συμμετέχουμε στις εκλογές. Τους νέους αφορά το μέλλον και θέλουμε να τους κρατήσουμε στη χώρα, με αξιοπρέπεια όμως. Αυτό έχουμε εγγυηθεί για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και έχουμε δώσει δείγματα γραφής ότι μπορούμε να το κάνουμε, και δεσμευόμαστε ότι θα το κάνουμε.