Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Κοινωνική δράση
Περιβάλλον
Άρθρο: Η Κυβέρνηση προωθεί αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο με αντικανονικό τρόπο
27
4
·
2020
27
·
4
·
2020

Εν μέσω πανδημίας και σε μια Βουλή που υπολειτουργεί, η Κυβέρνηση θεώρησε καλό να καταθέσει νομοσχέδιο για τον «εκσυγχρονισμό» της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας. Ο «εκσυγχρονισμός» της Κυβέρνησης μεταφράζεται σε εγκληματικές εκπτώσεις στην περιβαλλοντική νομοθεσία, όπως στη διαδικασία Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, στην χωροθέτηση ΑΠΕ, στη διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών, στους δασικούς χάρτες, καθώς και στη διαχείριση των αποβλήτων.

-       Πιο συγκεκριμένα, καταργείται η αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (Φ.Δ.Π.Π.), οι οποίοι πλέον θα ελέγχονται από την εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υποβαθμίζεται ο ρόλος τους στην τοπική ανάπτυξη. Με τις διατάξεις για τις περιοχές Natura 2000 καταργείται στην ουσία η προστασία των περιοχών αυτών, αφού επιφέρουν τη νομιμοποίηση μιας σειράς αστικών χρήσεων μέσα στις προστατευόμενες περιοχές, όπως νέους δρόμους και δίκτυα υποδομής, ακόμη και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων – και ποιός ξέρει τί άλλο!

-       Προωθείται η αλόγιστη επέκταση των ΑΠΕ, χωρίς κανέναν απολύτως σχεδιασμό και εις βάρος της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, ενώ νομιμοποιούνται αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων.

-       Επιπλέον, το νομοσχέδιο επεμβαίνει στη διαδικασία αξιολόγησης και ελέγχου των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων(ΜΠΕ), εκχωρώντας τον έλεγχο σε ιδιώτες που θα πληρώνονται από τον επενδυτή (!)και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις στις δημόσιες υπηρεσίες.

Όπως φαίνεται, πίσω από την πανδημία του κορονωϊού, η κυβέρνηση θέλει να κρύψει την περιβαλλοντική υποβάθμιση της χώρας και την απελευθέρωση των επενδύσεων στον τομέα αυτό. Εξάλλου, ο κ. Χατζηδάκης δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος, μιλώντας για το νομοσχέδιο: « Η Ελλάδα χρειάζεται μια δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας της και ο εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας είναι μια αναγκαία προϋπόθεση».

Ας οραματιστούμε λοιπόν το μέλλον του Κιλκίς με τα μάτια του κ. Χατζηδάκη: Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ξένων επενδυτών, με μισθούς πείνας,στη Δοϊράνη, υδροηλεκτρικά εργοστάσια ανάμεσα στις μοναδικές φυσικές ομορφιές του Πάικου, ανεμογεννήτριες σε όλες τις βοσκήσιμες εκτάσεις Κιλκίς και Παιονίας και μεταλλευτικές δραστηριότητες στα Κρούσια. Ο εφιάλτης ξαναξυπνά!

Μετά το δωράκι στις εταιρείες δημιουργίας προγραμμάτων τηλεκατάρτισης και τα 20εκ.€ στα τηλεοπτικά κανάλια, σειρά έχουν οι«μεγαλοεπενδυτές του περιβάλλοντος» να ωφεληθούν από την Κυβέρνηση της ΝΔ. Και οι μακροχρόνια άνεργοι, από τους οποίους μόνο το ¼ αυτών πήρε το «γενναιόδωρο»επίδομα των 400€, ας περιμένουν. Για τους υπόλοιπους, έχει ο Θεός! Εξάλλου,όπως ισχυρίζονται, έχουν λάβει λαϊκή εντολή και λαϊκή νομιμοποίηση για να κάνουν όλα τα παραπάνω. Ή μήπως δεν είναι ακριβώς έτσι;