Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Γραφείο Τύπου
Δελτία Τύπου
Δήλωση για τα σχολικά γεύματα και την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου
19
10
·
2021
18
·
10
·
2021

Σχολικά γεύματα: Για άλλη μια χρονιά ούτε στο Κιλκίς ούτε πουθενά!

Για άλλη μια χρονιά γινόμαστε θεατές ενός σίριαλ που εξελίσσεται γύρω από το θέμα των Σχολικών Γευμάτων, που ο ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στόχο κάποια χρόνια μετά όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των δημοτικών σχολείων της χώρας να λαμβάνουν ζεστά γεύματα στο σχολείο τους.

Σήμερα, όχι μόνο το πρόγραμμα αυτό δεν έχει επεκταθεί σε όλα τα σχολεία της χώρας ως όφειλε, αλλά βλέπουμε ότι παρά τις επικοινωνιακές κορώνες της Κυβέρνησης, κινδυνεύει για άλλη μια χρονιά να μην εφαρμοστεί σε κανένα σχολείο της χώρας!

Βιάστηκαν κάποιοι να θριαμβολογήσουν ότι η Π.Ε. Κιλκίς φέτος εντάσσεται στο πρόγραμμα Σχολικών Γευμάτων, «μετά από δικές τους ενέργειες». Κανείς βέβαια από αυτούς δεν έδωσε εξηγήσεις γιατί όλη η περιοχή της Παιονίας έμεινε εκτός προγράμματος – άραγε διαφέρει τόσο πολύ σε κοινωνικοοικονομικά κριτήρια από τον Δήμο Κιλκίς, που της στέρησαν τη συμμετοχή της ή είναι άλλος ένας κακός σχεδιασμός των υπευθύνων; Επίσης, κανένας κυβερνητικός παράγοντας – τοπικός ή μη – δεν έχει μπει ακόμη στον κόπο να σχολιάσει δημοσιεύματα της προηγούμενης εβδομάδας που μιλούν για ακύρωση όλου του διαγωνισμού, με συνέπεια το πρόγραμμα να κινδυνεύει να μην εφαρμοστεί καθόλου αυτή τη χρονιά ή να καθυστερήσει δραματικά σε όλη την Ελλάδα. Αναφέρομαι στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με ημερομηνία 13/10/2021, η οποία μιλά ξεκάθαρα για «όρο του διαγωνισμού, που τίθεται για πρώτη φορά σε σχετική διακήρυξη και είναι αντίθετος στις αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και της αναλογικότητας […] και προδιαγράφει τη συγκέντρωση του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους του συμβατικού αντικειμένου στους ισχυρότερους δραστηριοποιούμενους στον χώρο οικονομικούς φορείς και τον αναπόφευκτο περιορισμό και σταδιακό αποκλεισμό των μικροτέρων […] Για τους λόγους αυτούς αναβάλλεται η έκδοση οριστικής Πράξης ως προς τη νομιμότητα και τα υποβληθέντα προς έλεγχο σχέδια συμβάσεων μεταξύ του ΟΠΕΚΑ και των αναδόχων».

Σε απλά ελληνικά, τις μεθοδεύσεις τις Κυβέρνησης για την κατεύθυνση δημοσίου χρήματος σε λίγους και εκλεκτούς την πληρώνουν και στο θέμα των Σχολικών Γευμάτων οι πολίτες. Μαθητές και γονείς, και μάλιστα χαμηλών εισοδημάτων, που για ακόμη μια φορά, ανήμποροι να αντιδράσουν, βλέπουν την Κυβέρνηση να παίζει παιχνίδια στην πλάτη τους. Ως πότε;