Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Γραφείο Τύπου
Δήλωση για την 25η Νοέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
30
11
·
2022
25
·
11
·
2022

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών σήμερα κι αποτελεί αισιόδοξο γεγονός ότι, περισσότερο από ποτέ σε όλη την χώρα, γυναίκες, οργανώσεις, κοινωνία πολιτών, κινήματα και συλλογικότητες ενεργοποιούνται καθιστώντας  ορατή στην δημόσια σφαίρα την έμφυλη βία ως ζήτημα πολιτικό και δημόσιο. Η αυξανόμενη δημοσιοποίηση φέρνει στο φως το μέγεθος του προβλήματος ενισχύει την ευαισθητοποίηση όλων μας και προκαλεί για διαμόρφωση πολιτικών και λήψη μέτρων για την εξάλειψή της.

Τα φεμινιστικά κινήματα και οι γυναικείες οργανώσεις συνέβαλλαν τα μέγιστα προς την ανάδειξη του συγκεκριμένου φαινομένου και του κύκλου της βίας που υφίστανται γυναίκες σε όλο τον πλανήτη, λαμβάνοντας τα χαρακτηριστικά της παγκόσμιας, διαχρονικής, διαταξικής πανδημίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, από τις 81.100 γυναίκες που δολοφονήθηκαν πέρυσι, το 2021 παγκοσμίως, οι 45.000 (ποσοστό 56%) έχασαν τη ζωή τους στα χέρια μελών του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Στην χώρα μας 19 γυναίκες έχασαν την ζωή τους από συζύγους, συντρόφους, γιους, ενώ αντίστοιχα το εύρος της βίας και της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, αποτυπώνεται στην υπόθεση του 12χρονου κοριτσιού και στην περίπτωση των παιδιών της Κιβωτού.

Περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίες πολιτικές πρόληψης και καταπολέμησης της έμφυλης βίας. Πολιτικές συμπεριληπτικές, διατομεακές, προϋπολογισμένες και με χρονικό ορίζοντα, αυτές που η παρούσα Κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί. Η ενίσχυση του Δικτύου Δομών, η νομοθετική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία, η ουσιαστική εφαρμογή της Σύμβασης της Κων/πολης, αποτελούν βασικές   προϋποθέσεις για την προστασία  των γυναικών, των κοριτσιών, των θηλυκοτήτων. Εμμένουμε στο αίτημά μας ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το Δίκτυο Δομών να διασφαλιστεί μέσω της δημόσιας λειτουργίας του, ως εγγύηση της βιωσιμότητας του και της ενίσχυσής του.

Συνιστά αποτυχία των κοινωνιών η βία κατά των γυναικών, βαθιά προσβολή και παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Η κουλτούρα του βιασμού, η άσκηση βίας και ο έλεγχος επί των σωμάτων των γυναικών, ως βίωμα των περισσότερων γυναικών σε κάποια περίοδο της ζωής τους πρέπει να αλλάξει. Δεν αποτελεί εγγενές χαρακτηριστικό της ζωής τους. Συνδέεται βαθύτατα με συστήματα εξουσίας, δομές πατριαρχίας. Ιδιαίτερα σήμερα και υπό το πρίσμα των πολλαπλών κρίσεων, της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, της altright ιδεολογίας, εκφραστής της οποίας αποτελεί η κυβέρνηση της ΝΔ, η έμφυλη βία κορυφώνεται, τα δικαιώματα των γυναικών βρίσκονται στο στόχαστρο και  για μια ακόμη φορά οι γυναίκες πρέπει να δώσουν τις προσωπικές και συλλογικές μάχες τους. Γιατί η εξάλειψη της βίας σημαίνει αγώνας ενάντια στην πατριαρχία, το νεοφιλελευθερισμό, σημαίνει αγώνας διαρκής για την πολιτική και προσωπική χειραφετήσή  τους.

Μέχρι την κατάκτηση της ουσιαστικής ισότητας, αυτοδιάθεσης και  ελευθερίας η 25η Νοέμβρη θα είναι κάθε χρόνο μια μέρα διεκδίκησης και αγώνα.