Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Γραφείο Τύπου
Δελτία Τύπου
Δήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού
25
10
·
2022
25
·
10
·
2022

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, 25η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού είναι σημαντικό να σταθούμε στο ρόλο της πρόληψης και της φροντίδας υγείας, ιδιαίτερα των γυναικών.

Όπως έχουμε επανειλημμένα επισημάνει, οι γυναίκες τα τελευταία χρόνια της πανδημίας επιβαρύνθηκαν δυσανάλογα και πολλαπλά: ανέλαβαν ρόλους φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων, βίωσαν σε μεγάλο βαθμό συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης και – ως αποτέλεσμα - συχνά παραμέλησαν  την φροντίδα της προσωπικής τους υγείας. Ενδεικτικά, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, οι μαστογραφίες και οι υπέρηχοι στο πλαίσιο του τακτικού προληπτικού ελέγχου μειώθηκαν τουλάχιστον κατά 50% στη διάρκεια των πρώτων δύο ετών της πανδημίας.

Σήμερα, η επίπτωση της παραμέλησης του προληπτικού ελέγχου έχει αρχίζει να γίνεται εμφανής, με σημαντική αύξηση των διαγνώσεων (περίπου 40% σύμφωνα  με στοιχεία του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού Άλμα Ζωής) που συχνά βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Είναι σημαντική λοιπόν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των γυναικών - ακόμα και αυτών που ζουν στις πιο απομακρυσμένες/ ακριτικές περιοχές – προκειμένου να προχωρήσουν σε προληπτικό έλεγχο. Να θυμίσουμε ότι η δωρεάν, καθολική πρόσβαση όλων των γυναικών σε σύγχρονες ψηφιακές μαστογραφίες είναι διαθέσιμη από το 2017 μετά από αίτημα της αείμνηστης  Φώφης Γεννηματά και άλλων 45 βουλευτριών που υλοποιήθηκε από  την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλου, όπως έγραψε και ο Πρόεδρός μας Α. Τσίπρας «οφείλουμε να δεσμευτούμε σε μία ολιστική πολιτική για τον καρκίνο, με δημόσιους πόρους σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών».