Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Γραφείο Τύπου
Δελτία Τύπου
Δήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
14
10
·
2020
10
·
10
·
2020

Η Παγκόσμια Ημέρας Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα ψυχικά νοσήματα.

Φέτος, η 10η Οκτώβρη μας βρίσκει σε μια περίοδο που η καθημερινότητα των ανθρώπων έχει αλλάξει, που ο φόβος και η απομόνωση έχουν ενταθεί, λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Οι νέοι άνθρωποι, οι μαθητές, έρχονται σε ελάχιστη επαφή με φίλους και δασκάλους, οι υγειονομικοί εργάζονται σε συνθήκες πίεσης και φόβου, οι εργαζόμενοι σε διάφορους τομείς της οικονομίας απειλούνται από - ή ήδη βιώνουν - ανεργία και φτώχεια. Τα μέτρα αποστασιοποίησης επέδρασαν αρνητικά τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Η κοινωνική απομόνωση και η θλίψη από την απώλεια αγαπημένων προσώπων ή/και φροντιστών είναι ακόμα μεγαλύτερη για ευάλωτους πληθυσμούς, όπως άτομα με ψυχικές παθήσεις. Άτομα που διαμένουν σε εγκαταστάσεις μακράς διαρκείας, όπως σε κέντρα φροντίδας ή ψυχιατρικά ιδρύματα, αντιμετωπίζουν, επιπλέον, αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης και στέρηση ανθρώπινης επαφής με το προσωπικό ψυχικής υγείας, την οικογένεια και τα αγαπημένα πρόσωπα.

Η μικρή επένδυση στον τομέα της ψυχικής υγείας παγκοσμίως και η περιορισμένη πρόσβαση σε ποιοτική, προσιτή υγειονομική περίθαλψη έχει μειωθεί περαιτέρω λόγω μετακίνησης πόρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Γι’ αυτό το λόγο φέτος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) μαζί με τους συνεργαζόμενους οργανισμούς, United for Global Mental Health και την World Federation for Mental Health, ζητούν γενναία αύξηση πόρων για την ψυχική υγεία.

Ας ενώσουμε λοιπόν τις φωνές μας ώστε η φροντίδα της ψυχικής υγείας και η ψυχοκοινωνική υποστήριξη να είναι προσβάσιμη από όλες και όλους.