Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Γραφείο Τύπου
Δελτία Τύπου
Αγαθοπούλου -Τζούφη: Η διαφύλαξη και η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δε γίνεται με περιστολή και καταστολή
4
1
·
2020
4
·
12
·
2019

Η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το πρώτο νομικά δεσμευτικό διεθνές κείμενο που θέτει κριτήρια για την πρόληψη της έμφυλης βίας, αποτέλεσε το θέμα συζήτησης στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, παρουσία του γενικού γραμματέα Δικαιοσύνης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Πάνου Αλεξανδρή.

Οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της Επιτροπής, έθεσαν ενώπιον του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης ερωτήματα που σχετίζονται με σημαντικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες είχαν ως στόχο την κατοχύρωση και τη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο το φάσμα της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής.

Πιο συγκεκριμένα, η βουλεύτρια Κιλκίς Ειρήνη Αγαθοπούλου έθιξε τη συνέχιση λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, το οποίο ιδρύθηκε το 2015 και αποτελεί συλλογικό συμβουλευτικό-γνωμοδοτικό όργανο με αρμοδιότητες το σχεδιασμό πολιτικών πρόληψης και καταπολέμησης του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας προς διασφάλιση, την επίβλεψη της εφαρμογής της νομοθεσίας και τη συμμόρφωση με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, καθώς και την προώθηση και το συντονισμό μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

Η βουλεύτρια Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη αναφέρθηκε στην κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα Παιδιού, μια σημαντική πρωτοβουλία της απερχόμενης κυβέρνησης, με σκοπό την προώθηση και υλοποίηση των προβλέψεων της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Παράλληλα, τόνισε πως η κατάρτιση του Σχεδίου σε συνδυασμό με τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Μηχανισμού Εκπόνησης, Παρακολούθησης & Αξιολόγησης Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (2017) κάλυψε το θεσμικό έλλειμμα που είχε επισημανθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη μη-ύπαρξη φορέα συντονισμού εφαρμογής της Σύμβασης.

Οι δύο βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την υιοθέτηση της πολιτικής της απερχόμενης κυβέρνησης στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυτή αποτυπώνεται στις δεσμεύσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης για συνέχεια των σημαντικών πρωτοβουλιών της προηγούμενης περιόδου, καθώς και στην απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την ενεργοποίηση του ΠΔ 37 (Απρίλιος 2019) για τη δημιουργία τμημάτων αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας κατά των γυναικών. Ωστόσο, επεσήμαναν πως αρκετές φορές μέχρι σήμερα, οι πρακτικές και ο δημόσιος λόγος της κυβέρνησης της ΝΔ έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με ό,τι επιτάσσει το Σύνταγμα και με ό,τι προβλέπει ο Χάρτης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Τέλος, ανέφεραν πως η αξιωματική αντιπολίτευση παρακολουθεί τις αποφάσεις της κυβέρνησης και την εφαρμογή των σχετικών δράσεων, οι οποίες οφείλουν να υλοποιηθούν στη βάση του σεβασμού και της διαφύλαξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι στη βάση της περιστολής, της καταστολής και της καταπάτησής τους.

ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ

http://www.avgi.gr/article/10842/10471455/agathopoulou-tzouphe-e-diaphylaxe-kai-e-yperaspise-ton-anthropinon-dikaiomaton-de-ginetai-me-peristole-kai-katastole