Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Ελληνικό Κοινοβούλιο
Κοινοβουλευτικός Έλεγχος
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον Υπουργό Οικονομικών για επανεξέταση γεωγραφικών κριτηρίων επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς.
5
12
·
2019
5
·
12
·
2019

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προςτον κ. Υπουργό Οικονομικών

 

Θέμα: Επανεξέταση γεωγραφικών κριτηρίων επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς.  

 

Το επίδομα πετρελαίουθέρμανσης, το οποίο καταβάλλεται κάθε χρόνο με βάση γεωγραφικά, εισοδηματικάκαι περιουσιακά κριτήρια, αποτελεί σημαντικότατο βοήθημα για εκατομμύριασυμπολίτες μας, ειδικά σε μια περίοδο που το διεθνές γεωπολιτικό σκηνικόδιαρκώς μεταβάλλεται όσον αφορά τις τιμές του πετρελαίου και επηρεάζεται ηεγχώρια αγορά, με σημαντικό αντίκτυπο στον ετήσιο προϋπολογισμό του κάθενοικοκυριού.  

 

Συγκεκριμένα, όσοναφορά την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, αυτή είναι ενταγμένη στη Β’ ΚλιματικήΖώνη, σύμφωνα με τα γεωγραφικά κριτήρια του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης(ΦΕΚ Β’ 5864/28.12.2018 – ΠΟΛ. 1236/2018), την ώρα που όμορες περιοχές με τιςίδιες γεωγραφικές και κλιματολογικές συνθήκες είναι ενταγμένες στην Α’Κλιματική Ζώνη. Πιο ειδικά, η ΠΕ Κιλκίς, περιοχή στα βόρεια σύνορα της χώρας,με μεγάλους ορεινούς όγκους (δυτικά το βουνό Πάικο, ανατολικά το όρος Κρούσιακαι βόρεια το όρος Μπέλλες), που καλύπτουν και τους δύο Δήμους, Κιλκίς καιΠαιονίας, έχει όμοιες θερμοκρασίες και επίπεδα υγρασίας με άλλες ΠΕ, πουανήκουν στην Α’ Ζώνη, όπως ΠΕ Σερρών, Ιωαννίνων κλπ. Οι ανάγκες για θέρμανσηξεκινάνε από τα μέσα του φθινοπώρου και φτάνουν μέχρι τα μέσα της άνοιξης, μετις θερμοκρασίες τους χειμερινούς μήνες (Δεκέμβριος-Μάρτιος) να κυμαίνονταιστους ~0°C.

 

·        Επειδή οι μέσεςθερμοκρασίες στην ΠΕ Κιλκίς κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με ΠΕ που είναιενταγμένες στην Α’ Κλιματική Ζώνη.

·        Επειδή υπάρχουνπολλά ορεινά δημοτικά και τοπικά διαμερίσματα στην ΠΕ Κιλκίς, τόσο στο ΔήμοΚιλκίς όσο και στο Δήμο Παιονίας, παρότι οι Δήμοι δεν είναι χαρακτηρισμένοι«ορεινοί».

·        Επειδή πολλοί είναιοι κάτοικοι, που το τελευταίο διάστημα έχουν καταφύγει σε εναλλακτικές λύσειςθέρμανσης της οικίας τους με την χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας, που με τιςαυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ είναι πλέον ασύμφορες.

·        Επειδή τα προηγούμενα χρόνια στον ετήσιο προϋπολογισμό του κάθενοικοκυριού συνυπολογιζόταν και το κοινωνικό μέρισμα που καταβαλλόταν τουςχειμερινούς μήνες και βοηθούσε στην κάλυψη και των αναγκών θέρμανσης, ενώ φέτοςφαίνεται πως δεν θα δοθεί.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

1.     Σκοπεύετενα επανεξετάσετε γενικά τα γεωγραφικά κριτήρια και ειδικά για το Κιλκίς ναεξετάσετε την ένταξή του στην Α’ Κλιματική Ζώνη;

2.    Σκοπεύετε να επανεξετάσετε τη διεύρυνση καιτων υπόλοιπων  κριτηρίων (περιουσιακά,οικονομικά, κοινωνικά) των δικαιούχων του επιδόματος;

3.    Σκοπεύετε να επανεξετάσετε την αύξηση κατάνοικοκυριό της επιδοτούμενης ποσότητας πετρελαίου καθώς και της αύξησης τουποσού επιδότησης ανά λίτρο;

4.    Σκοπεύετε να μεριμνήσετε θετικά, ειδικά,για ορεινές περιοχές, που ανήκουν σε δήμους, μη χαρακτηρισμένους ως ορεινούς;

 

Η ερωτώσα βουλευτής

 

Ειρήνη - Ελένη Αγαθοπούλου