Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Ελληνικό Κοινοβούλιο
Κοινοβουλευτικός Έλεγχος
Επίκαιρη Ερώτηση για την ισότιμη πρόσβαση των διεμφυλικών (τρανς) ατόμων στις υπηρεσίες υγείας χωρίς διακρίσεις
10
2
·
2020
10
·
2
·
2020

Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση της βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνης Αγαθοπούλου, προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με την ισότιμη πρόσβαση διεμφυλικών προσώπων στις υπηρεσίες υγείας χωρίς διακρίσεις. Την ερώτηση απάντησε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης.

Η κα Αγαθοπούλου ξεκίνησε την ομιλία της επισημαίνοντας ότι η ερώτηση αυτή αφορά μια μικρή κοινωνική ομάδα, που όμως αποδεδειγμένα υφίσταται παγκοσμίως διακρίσεις στον τομέα της υγείας όπως και σε άλλους τομείς. «Και η σημερινή ερώτηση είναι το πιο καλό παράδειγμα για να καταλάβετε όσοι δεν ψηφίσατε στην αναθεώρηση του Συντάγματος την προσθήκη για την εξάλειψη των διακρίσεων και βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, αλλά και την αλλαγή για την καθολική πρόσβαση όλων των ανθρώπων στις υπηρεσίες υγείας, πως καθόλου πλεονασμός δεν ήταν ακόμη και εν έτη 2020», επισήμανε.

Συνέχισε τονίζοντας ότι οι τρανς άνθρωποι συχνά έχουν πιο εξειδικευμένες ανάγκες περίθαλψης από το γενικό πληθυσμό (ορμονοθεραπεία, χειρουργικές επεμβάσεις) αλλά και ανάγκες που συνδέονται με τη βιολογική τους κατάσταση, η οποία δεν ταυτίζεται αναγκαστικά με την ταυτότητα φύλου τους. Επίσης, υφίστανται «λεκτική ή άλλη κακοποίηση και τρανσφοβική συμπεριφορά, με συνέπεια πολλές φορές να διστάζουν να απευθυνθούν στις δομές υγείας». Το βασικό ερώτημα που έθεσε η βουλεύτρια ήταν κατά πόσο η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σκοπεύει να αξιοποιήσει πόρισμα Ομάδας Εργασίας που είχε συσταθεί επί Υπουργίας Ανδ. Ξανθού, το οποίο προτείνει νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλαγές στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, επιμόρφωση του υγειονομικού προσωπικού και άλλα μέτρα. Τέλος κατέθεσε πρόταση νόμου του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ).

Ο Υφυπουργός Υγείας αναγνώρισε την ανάγκη λήψης μέτρων και πρωτοβουλιών, που προτείνονται στο πόρισμα της Ομάδας Εργασίας για την ισότιμη πρόσβαση χωρίς διακρίσεις, των διεμφυλικών προσώπων στις υπηρεσίες υγείας, όμως δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη απάντηση για το χρονικό πλαίσιο ή για το είδος των πρωτοβουλιών.