Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Ελληνικό Κοινοβούλιο
Κοινοβουλευτικός Έλεγχος
Eπίκαιρη ερώτηση για τις συμβάσεις εργασίας στο Νοσοκομείο Κιλκίς (συζήτηση 19.10.2020)
20
10
·
2020
20
·
10
·
2020

«Ο κ. Κοντοζαμάνης και η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγουν την ανεργία για τις καθαρίστριες του Νοσοκομείου Κιλκίς;»

Η επίκαιρη ερώτηση της βουλεύτριας Κιλκίς είχε θέμα την παράταση των ατομικών συμβάσεων εργασίας των καθαριστριών του Νοσοκομείου Κιλκίς τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2021.

Η Ε. Αγαθοπούλου τόνισε από την αρχή, ότι η επιλογή της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε ατομικές συμβάσεις εργασίας έναντι των εργολάβων σε όλα τα νοσοκομεία δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε ανώδυνη. Ήταν όμως μια πολιτική επιλογή με ιδεολογικό πρόσημο και – όπως φαίνεται – εντελώς αντίθετη με την πολιτική και τις στοχεύσεις της σημερινής κυβέρνησης.

Τόνισε χαρακτηριστικά: «αυτή η απόφαση δεν αφορά μόνο τους 12 εργαζόμενους του νοσοκομείου Κιλκίς αλλά όλους αυτούς που με την πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είδαν να αυξάνονται οι μισθοί τους και να αποκτούν εργασιακά δικαιώματα. Ήταν μια μάχη με καθαρό ιδεολογικό πρόσημο υπέρ των εργαζομένων. […] είναι μια μεταρρύθμιση που δεν μετανιώνουμε γι’ αυτήν».

Στη συνέχεια, ζήτησε από τον Υφυπουργό Υγείας να πάρει σαφή θέση, κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής υπερασπιζόμενος το υποτιθέμενο αυτοδιοίκητο των νοσοκομείων. «[…]δεν μπορείς να είσαι και με τον εργολάβο και με τον εργαζόμενο όπως δηλώνουν οι μέχρι σήμερα κινήσεις σας – φέρατε τροπολογία για την παράταση των ατομικών συμβάσεων, αλλά από την άλλη δίνετε και τη δυνατότητα στις διοικήσεις να συνάψουν σύμβαση με συνεργεία».

Στην δευτερολογία της, και εφόσον δεν είχε λάβει καμία σαφή απάντηση από τον Υπουργό, ρώτησε: «το ένα και μοναδικό ερώτημα που σας θέτω για τη δευτερολογία σας είναι εάν προτιμάτε οι εργαζόμενοι αυτοί να δουλέψουν με αξιοπρεπείς μισθούς υπό αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας ή στο κάτεργο κάποιου εργολάβου.»

Δυστυχώς, η απάντηση του κ. Κοντοζαμάνη ήταν για άλλη μια φορά αόριστη, «πετώντας το μπαλάκι» στη διοίκηση του νοσοκομείου. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, με τις ευλογίες του κ. Μητσοτάκη, επιλέγει να βάλει ξανά τους εργολάβους στα νοσοκομεία, εξασφαλίζοντας μισθούς πείνας και συνθήκες γαλέρας στις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους.

Ολόκληρο το βίντεο, μαζί με τις απαντήσεις του Υπουργού, μπορείτε να το δείτε εδώ