Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Ελληνικό Κοινοβούλιο
Κοινοβουλευτικός Έλεγχος
Επίκαιρη ερώτηση για τους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στα ΚΑΠΗ
26
7
·
2021
30
·
7
·
2021

«Η Κυβέρνηση εμπαίζει τους ιδιοκτήτες κυλικείων στα ΚΑΠΗ»

Ως εμπαιγμό προς τους ιδιοκτήτες των κυλικείων που δραστηριοποιούνται στα ΚΑΠΗ χαρακτήρισε η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ν. Κιλκίς, Ειρήνη Αγαθοπούλου, την στάση του Υπουργείου Οικονομικών τόσο ως προς τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των συγκεκριμένων επιχειρήσεων όσο και με την λογική των απαντήσεων του Υπουργείου στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

«Με την έλευση του κορονοϊού και στη χώρα μας, τον Μάρτιο του 2020, αποφασίστηκε το πρώτο λοκ ντάουν, όπου έκλεισαν επιχειρήσεις και μεταξύ αυτών έκλεισαν και τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) και κατά συνέπεια και τα κυλικεία που λειτουργούσαν εντός αυτών. Οι επιχειρήσεις αυτές δεν έχουν ξανανοίξει μέχρι σήμερα. Παραμένουν δηλαδή κλειστές για περισσότερο από 1,5 χρόνο, όχι με δική τους υπαιτιότητα, αλλά με αποφάσεις της Κυβέρνησης, και ορθώς. Παρ’ όλα αυτά, και ενώ οι υποχρεώσεις τόσο της επιχείρησής τους όσο και του νοικοκυριού τους τρέχουν, δεν έχουν πάρει καμία οικονομική ενίσχυση, εκτός από τα πρώτα 800 € για τους μήνες Μάρτιο Απρίλιο και τα επόμενα 534 € για τον μήνα Μάιο του 2020. Κάποιοι από αυτούς πήραν και κάποιες από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, οι οποίες όμως επί της ουσίας ας μην ξεχνάμε ότι είναι δάνεια και επίσης τις πήραν και όσοι άνοιξαν. Τα κυλικεία των ΚΑΠΗ θα έπρεπε να δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού για όλους τους μήνες μέχρι και σήμερα.» τόνισε η βουλεύτρια Κιλκίς.

Και συνέχισε λέγοντας ότι από τον Ιούλιο του 2020 κατατέθηκαν 10 ερωτήσεις για το συγκεκριμένο θέμα και σε καμία δε δόθηκε ουσιαστική απάντηση από το Υπουργείο «γιατί τα κυλικεία των ΚΑΠΗ μένουν χωρίς οικονομική ενίσχυση τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα;».

Τέθηκαν συγκεκριμένα ερωτήματα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης, και αφορούν μια μερίδα ανθρώπων που έχουν μείνει επί ενάμιση χρόνο χωρίς εισόδημα, παρόλα αυτά οι απαντήσεις του Υπουργού πάλι ήταν «ρητορείες» και «θεωρίες» τις οποίες η Ειρήνη Αγαθοπούλου τις χαρακτήρισε ως εμπαιγμό προς τους ανθρώπους αυτούς.

Δείτε το πλήρες κείμενο της ερώτησης εδώ