Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Γραφείο Τύπου
Δελτία Τύπου
Επίσκεψη στον Δήμαρχο Παιονίας και στο ΚΦΠ Ν. Καβάλας
4
12
·
2019
14
·
9
·
2019

Στο πλαίσιο περιοδειών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα, με αφορμή τη ΔΕΘ, αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργο Ψυχογιό, τη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς, Ειρήνη Αγαθοπούλου, τον πρ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, τον πρ. προϊστάμενο του γραφείου του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη, Γιώργο Αγγελόπουλο και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο Παιονίας, κ. Σιωνίδη Κωνσταντίνο και το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στην Νέα Καβάλα.

Οι βουλευτές ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που υπάρχουν μετά την έλευση άνω των 1000 προσφύγων από το ΚΥΤ της Μόριας, οι οποίοι προστέθηκαν στους ήδη 900 που φιλοξενούνταν στο ΚΦΠ Ν. Καβάλας.

Ο βουλευτής και Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιώργος Ψυχογιός, στάθηκε στα ζητήματα εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων και στην αναστολή της εγκυκλίου χορήγησης του ΑΜΚΑ αναφέροντας ότι «Έχουν συσταθεί Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων (ΔΥΕΠ) και τάξεις υποδοχής σε σχολεία της χώρας. Είναι ένα πρόγραμμα που τρέχει από το 2016 με ιδιαίτερη επιτυχία και πρέπει να συνεχιστεί. Επίσης, οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες που δεν τους χορηγείται ΑΜΚΑ μένουν μετέωροι όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, με σαφείς αρνητικές προεκτάσεις και σε πολλούς άλλους τομείς όπως π.χ. την εγγραφή τους στα σχολεία αλλά και την εργασιακή τους ένταξη στο μέλλον». Τέλος επισήμανε την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός αυτοτελούς Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής το οποίο θα έχει την γενική ευθύνη όλων των ζητημάτων που αφορούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες καθώς είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα που διαπερνά οριζόντια πολλές αρμοδιότητες πολλών υπουργείων. Σημειώθηκε ότι η κατάργηση του αυτοτελούς Υπουργείου και η υπαγωγή του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποτελεί γεγονός, το οποίο φανερώνει την αντίληψη της ΝΔ για αντιμετώπιση του συνόλου των ζητημάτων στο προσφυγικό – μεταναστευτικό με όρους καταστολής.

Η βουλευτής, κ. Αγαθοπούλου Ειρήνη, δήλωσε κατά την διάρκεια των επισκέψεων της: «Η κατάσταση στο προσφυγικό είναι έκρυθμη και η ΝΔ δε φάνηκε να είναι έτοιμη να την αντιμετωπίσει». Συνέχισε εστιάζοντας στη στάση των μόνιμων κατοίκων της Παιονίας σημειώνοντας ότι «Ο τοπικός πληθυσμός και σε παλαιότερες περιόδους προσφυγικής κρίσης, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έδειξε την αλληλεγγύη του τόσο στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων της Ν. Καβάλας και του Χέρσου όσο και στην Ειδομένη. Σε αυτούς τους ανθρώπους χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, αλλά και μια αναγνώριση των δικών τους αναγκών. Οφείλει η κυβέρνηση της ΝΔ, εάν συνεχίσει να χρησιμοποιεί το ΚΦΠ της Ν. Καβάλας να χρηματοδοτήσει την δημιουργία έργων υποδομής, ύδρευσης, αποχέτευσης και καθαριότητας. Το θέμα της ύδρευσης είναι ιδιαίτερα σοβαρό, διότι ο ίδιος αγωγός χρησιμοποιείται από τους κατοίκους και για οικιακή χρήση και για αγροτοκτηνοτροφικές δραστηριότητες. Καθώς επίσης πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για την αποκομιδή των απορριμμάτων με ευθύνη του Δήμου ώστε να ενισχυθεί και η τοπική αυτοδιοίκηση αναβαθμίζοντας τον στόλο των απορριμματοφόρων». Κλείνοντας ανέφερε ότι «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη της κατάστασης ώστε να διασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και για την ομαλή συνύπαρξη τους με τον τοπικό πληθυσμό.»