Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Ελληνικό Κοινοβούλιο
Κοινοβουλευτικός Έλεγχος
Ερώτηση 55 βουλευτών/τριών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την έλλειψη πρόσβασης στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» γυναικών από πολλές περιφερειακές ενότητες της χώρας
24
1
·
2023
20
·
1
·
2023

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν 55 βουλευτές/τριες του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, μετά από πρωτοβουλία της  βουλεύτριας Κιλκίς και αν. Τομεάρχισσας Δικαιοσύνης, αρμόδιας για  θέματα ισότητας, Ειρήνης Αγαθοπούλου, με θέμα: «Χωρίς πρόσβαση σε προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού μέσω του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» οι γυναίκες σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας». Στην ερώτηση επισημαίνονται τα σοβαρά προβλήματα πρόσβασης των γυναικών – δικαιούχων του προγράμματος (ηλικίες 50-69) στις διαγνωστικές υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, ενώ βρίσκεται στον αέρα μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των γυναικών, η ηλεκτρονική πλατφόρμα προγραμματισμού των ραντεβού (mastografia.gov.gr) δεν διαθέτει συνεργαζόμενα κέντρα (δημόσια ή ιδιωτικά) σε πολλές περιφερειακές ενότητες της χώρας όπως στις Π.Ε. Ευρυτανίας, Κιλκίς, Φλώρινας, Φωκίδας και πολλών νησιών. Επίσης, παρατηρείται το φαινόμενο δημοσίων δομών που, ενώ διαθέτουν υλικοτεχνική υποδομή (ψηφιακό μαστογράφο), δε συμμετέχουν στο πρόγραμμα, γεγονός το οποίο παρατηρείται και στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς.

Τέλος, στηλιτεύεται η λογική ενός Εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου που αντί να αίρει τα εμπόδια πρόσβασης στο σύστημα υγείας, στην πραγματικότητα εντείνει τις υγειονομικές ανισότητες εις βάρος των γυναικών εκτός αστικού ιστού. Σε αυτό το πλαίσιο ερωτάται ο Υπουργός για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει προκειμένου να είναι διαθεσιμος ο καθολικός και δωρεάν προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού σε όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτου τόπου κατοικίας ή/και οποιουδήποτε άλλου παράγοντα.

Το πλήρες περιεχόμενο της ερώτησης μπορείτε να δείτε εδώ