Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Ελληνικό Κοινοβούλιο
Κοινοβουλευτικός Έλεγχος
Ερώτηση για σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στο ΚΕΘΕΑ ένα χρόνο μετά την αλλαγή του τρόπου διοίκησής του
28
9
·
2020
25
·
9
·
2020

46 βουλευτές/τριες του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας για το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) με πρωτοβουλία της Ε. Αγαθοπούλου, βουλεύτριας Κιλκίς.. Στην ερώτηση επισημαίνονται σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που έχει προκαλέσει η αλλαγή του αυτοδιοίκητου χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ που επέβαλε η Κυβέρνηση με ΠΝΠ πριν από ένα χρόνο στη Βουλή.

Αφορμή για την ερώτηση των βουλευτών/τριών του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκαν οι καταγγελίες του σωματείου εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, βάσει των οποίων διαπιστώνονται σοβαρά θεσμικά/ οργανωτικά κενά, όπως κατάργηση/ απουσία συλλογικών οργάνων (Γενική Συνέλευση, πειθαρχικά συμβούλια, επιτροπή δεοντολογίας, κλπ), που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία του φορέα. Έτσι, η επικαλούμενη, από τον Υπουργό Υγείας, «εξυγίανση» του ΚΕΘΕΑ, έχει, στην πράξη, οδηγήσει στην αντίθετη κατεύθυνση αφού παρεμποδίζει την ανάπτυξη νέων δράσεων, επιβαρύνει περαιτέρω τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και λειτουργεί, τελικά, σε βάρος των ωφελούμενων και των οικογενειών τους.  

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι το ΚΕΘΕΑ συμβάλει αποφασιστικά στην προστασίας της Δημόσιας Υγείας στη χώρα, ο Υπουργός Υγείας ερωτάται από τους/τις βουλευτές/τριες κατά πόσο προτίθεται να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και την απρόσκοπτη πρόσβαση των χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών στις απαραίτητες για αυτούς υπηρεσίες.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης μπορείτε να το δείτε στο σύνδεσμο