Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Ελληνικό Κοινοβούλιο
Κοινοβουλευτικός Έλεγχος
Ερώτηση για τη μηδενική συμπερίληψη της έμφυλης διάστασης στα προγράμματα σπουδών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ)
15
3
·
2022
15
·
3
·
2022

«Μηδενική συμπερίληψη της έμφυλης διάστασης στα προγράμματα σπουδών του ΙΕΠ με βάση και τις διαπιστώσεις των Επιτροπών Ισότητας των Φύλων στα ΑΕΙ»

Με ερώτησή τους 41 Βουλευτές και Βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατόπιν πρωτοβουλίας της Βουλεύτριας και αν. Τομεάρχισσας Δικαιοσύνης, αρμόδια για θέματα Ισότητας των Φύλων, κ. Ειρήνης Αγαθοπούλου, φέρουν στο προσκήνιο τα συμπεράσματα και τις διαπιστώσεις του Δικτύου  Επιτροπής Ισότητας των Φύλων των ΑΕΙ, (ΕΣΙΦ), αναφορικά με την μηδενική συμπερίληψη της διάστασης του Φύλου στα προγράμματα του ΙΕΠ.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι το ΙΕΠ βρίσκεται για μια ακόμη φορά εκτεθειμένο δεδομένου ότι, εγκρίνει από τη μια αμφιβόλου ποιότητας και επιστημονικότητας εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία βρίθουν σεξισμού και μισογυνισμού, ενώ από την άλλη δεν εφαρμόζει τις διεθνείς και εθνικές νομοθετικές ρυθμίσεις, ως όφειλε, για την προώθηση της ισότητας των φύλων στην εκπαίδευση.

Στα νέα Προγράμματα Σπουδών 2021, απουσιάζει εντελώς η συμπερίληψη του φύλου, αν και τούτο αποτελεί όχι μόνο επιβεβλημένη πλέον ανάγκη, κατόπιν και του εύρους της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών που καταγράφεται στην ελληνική κοινωνία σε βάρος των γυναικών, αλλά και θεσμικά κατοχυρωμένη και συνταγματικά  επιβαλλόμενη υποχρέωση της Κυβέρνησης. Στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς η εκπαιδευτική πολιτική για την προώθηση της ισότητας δεν υφίσταται, ενώ μάλλον η ισότητα των φύλων γίνεται αντιληπτή ως δεξιότητα παρά ως βασική στρατηγική της Πολιτείας για την προώθηση μιας κουλτούρας έμφυλης ισότητας  ως στάση και αντίληψη ζωής των μαθητών και μαθητριών.

Γιατί λόγο αυτό θέτουν μια πληθώρα καίριων ερωτημάτων αναφορικά με τα παραπάνω το πλήρες περιεχόμενο των οποίων μπορείτε να διαβάσετε εδώ