Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Ελληνικό Κοινοβούλιο
Κοινοβουλευτικός Έλεγχος
Ερώτηση για την ανησυχητική αύξηση στην τιμή του καλαμποκιού και τον κίνδυνο έλλειψής του από την αγορά.
30
3
·
2022
23
·
3
·
2022

«Πρέπει να ενισχυθούν άμεσα οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία σε ζωοτροφές για την αποφυγή δυνητικά μιας επισιτιστικής κρίσης»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απευθύνουν 36 βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανάμεσα τους και η βουλεύτρια Κιλκίς, Ειρήνη Αγαθοπούλου για την ανησυχητική αύξηση στην τιμή του καλαμποκιού και τον κίνδυνο έλλειψής του από την αγορά.

Στην ερώτηση τονίζεται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι αποφάσεις ορισμένων κρατών για την διακοπή των εξαγωγών και του εμπορίου με άλλες χώρες έχουν επηρεάσει δυσμενώς και την χώρα μας. Ειδικότερα οι κτηνοτρόφοι καλούνται να πληρώσουν το καλαμπόκι σε πολλαπλάσιες τιμές σε σχέση με άλλες χρονιές καθώς αποτελεί βασικό συστατικό των ζωοτροφών. Επίσης, τα διαθέσιμα αποθέματα του καλαμποκιού μειώνονται προκαλώντας αλυσιδωτή αντίδραση στην παραγωγή γάλατος και κρέατος, καθώς ζώα που δεν σιτίζονται δεν μπορούν να παράγουν.

Τονίζεται επίσης ότι πρέπει να ενισχυθούν άμεσα οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία σε ζωοτροφές για την αποφυγή δυνητικά μιας επισιτιστικής κρίσης.

Τέλος, καταλήγοντας σε μια σειρά από λόγους που κρίνουν επιτακτική την ανάγκη άμεσης παρέμβασης της κυβέρνησης, οι βουλευτές και οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απευθύνουν ερωτήματα προς τον αρμόδιο Υπουργό για την πρόθεση της κυβέρνησης να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη προμήθεια καλαμποκιού και παράλληλα να ανακουφίσει τους κτηνοτρόφους από την εκρηκτική αύξηση των τιμών αλλά και να τους προφυλάξει από τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρούνται.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ερώτησης εδώ