Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Ελληνικό Κοινοβούλιο
Κοινοβουλευτικός Έλεγχος
Ερώτηση για την επέκταση του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ)
18
9
·
2020
17
·
9
·
2020

Με πρωτοβουλία της Βουλεύτριας Ε. Αγαθοπούλου και την υπογραφή 41 βουλευτών/τριών της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, κατατέθηκε ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά με την ανάγκη επέκτασης Δικτύου Δομών (συμβουλευτικών κέντρων και ξενώνων φιλοξενίας) για την αντιμετώπιση και πρόληψη της βίας κατά των γυναικών. Η ερώτηση κατατέθηκε εν όψει και  του νέου ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού προγράμματος, το οποίο παρατείνει την βιωσιμότητα και την λειτουργία των ήδη υπαρχουσών δομών ως το 2023.

Στην ερώτηση επισημαίνεται η ανάγκη ενίσχυσης των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δικτύου, αλλά και δημιουργίας νέων Δομών και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου δεν υπάρχουν, ώστε το Δίκτυο να μπορεί να εξυπηρετεί γυναίκες σε ένα μεγαλύτερο γεωγραφικό εύρος.  

Επισημαίνεται ακόμη ότι κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού υπήρξε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, τόσο σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, όπως προκύπτει από επίσημα  στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η ΓΓΟΠΙΦ. Το γεγονός αυτό ενισχύει ακόμη περισσότερο την ανάγκη επέκτασης του Δικτύου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν  αποτελεσματικότερα τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών.

Τα ερωτήματα προς τον Υπουργό, εκτός από την ανάγκη γεωγραφικής διεύρυνσης του Δικτύου, αφορούν την περαιτέρω ενίσχυση των  δράσεών του, καθώς και την ανάγκη συνεργειών και συμπράξεων με άλλα προγράμματα και χρηματοδοτικές πηγές. Επιπλέον  ερωτάται ο Υπουργός για την πρόθεσή του να εγκρίνει ή όχι αιτήματα Δήμων που έχουν κατατεθεί ή που θα κατατεθούν, για νέες δομές ανά την επικράτεια.

Δείτε πλήρες κείμενο της ερώτησης εδώ