Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Ελληνικό Κοινοβούλιο
Κοινοβουλευτικός Έλεγχος
Ερώτηση για τις αποζημιώσεις των σταφυλιών Crimson του Κιλκίς
4
6
·
2021
3
·
6
·
2021

Σε συνέχεια των ερωτήσεων και των παρεμβάσεων της βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κιλκίς, Ειρήνης Αγαθοπούλου, για την ενίσχυση και την έμπρακτη στήριξη του πρωτογενούς τομέα στο Κιλκίς και στην Παιονία, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις αποζημιώσεις των επιτραπέζιων σταφυλιών της ποικιλίας Crimson.

Οι αγρότες και οι παραγωγοί του Κιλκίς έχουν επιλέξει την καλλιέργεια των επιτραπέζιων σταφυλιών καθώς είναι μια επένδυση με εξαγωγικό προφίλ και ζήτηση στις αγορές του εξωτερικού. Εκμεταλλευόμενοι το μικροκλίμα της περιοχής έχουν καταφέρει να αναδείξουν το προϊόν τους τόσο για την άριστη ποιότητα του όσο και για την όψιμη ωρίμανση του.

Λόγω όμως των ιδιαίτερων καιρικών φαινομένων των τελευταίων δύο ετών, έχει ζημιωθεί η παραγωγή του σταφυλιού, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη στήριξης των παραγωγών του Κιλκίς μέσω των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), στην ίδια λογική δηλαδή που το Υπουργείο προγραμματίζει ενίσχυση για τον Ν. Πέλλας, καθώς και να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις στον ΕΛΓΑ ώστε να ενταχθούν οι νέοι κίνδυνοι στην ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛΓΑ.

Δείτε το πλήρες κείμενο της ερώτησης εδώ