Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Ελληνικό Κοινοβούλιο
Κοινοβουλευτικός Έλεγχος
Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων βουλευτών/ριών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Άμεση ανάγκη εφαρμογής της νομοθεσίας για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων στους χώρους εργασίας»
2
11
·
2021
2
·
11
·
2021

Με ερώτησή τους 44 βουλευτές και βουλεύτριες της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κατόπιν πρωτοβουλίας της βουλεύτριας Κιλκίς, Ειρήνης Αγαθοπούλου, θέτουν μετ΄ επιτάσεως το θέμα της εφαρμογής στους χώρους εργασίας της νομοθεσίας για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων. Αφορμή για την ερώτηση στάθηκε τόσο το πρόσφατο εργατικό δυστύχημα στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά/COSCO (ΣΕΠ), που στοίχισε την ζωή σε έναν εργαζόμενο όσο και ο βαρύτατος τραυματισμός εργαζόμενου στην εταιρία ALUMIL στην ΒΙΠΕ Κιλκίς στις 16/09/2021.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι οι ανεπαρκείς έλεγχοι των ελεγκτικών μηχανισμών ενισχύουν την εργοδοτική ατιμωρησία και κατ΄ επέκταση οδηγούν στην δραματική αύξηση των εργατικών δυστυχημάτων. Τονίζεται μάλιστα ότι ο νέος αντιεργατικός νόμος 4808/2021 της Κυβέρνησης της ΝΔ και οι πλημμελείς έλεγχοι, ως πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης, οδηγούν στην πλήρη εξουθένωση των εργαζομένων, ενισχύουν τις άθλιες συνθήκες εργασίας, καταργούν τον βασικότερο ελεγκτικό μηχανισμό της Πολιτείας, το ΣΕΠΕ, και  προστατεύουν την ασυδοσία των εργοδοτών σε βάρος των εργαζομένων. Έτσι θέτουν τη ζωή των δεύτερων σε περαιτέρω κίνδυνο, μεσούντος μάλιστα ενός νέου σφοδρού πανδημικού κύματος, που ανέδειξε ότι οι χώροι εργασίας λειτουργούν ως εστίες υπερμετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων.

Για το λόγο αυτό, οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν την άμεση εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας, προκειμένου να προστατεύεται η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, αλλά και για να τεθεί φραγμός στην ασυδοσία των εργοδοτών. Παράλληλα, θέτουν μια σειρά ερωτημάτων στην Κυβέρνηση για την τήρηση των πρωτοκόλλων ασφάλειας των εργαζομένων των δύο εταιρειών στις οποίες σημειώθηκαν τα εργατικά δυστυχήματα και αιτούνται την κατάθεση της  εκτίμησης  επαγγελματικού κινδύνου και των πορισμάτων της Επιθεώρησης Εργασίας τόσο για την εταιρία ALUMIL, όσο και για την COSCO. Ειδικά για την περιοχή του Κιλκίς, στην οποία λειτουργεί ΒΙΠΕ και απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι και τα εργατικά ατυχήματα δυστυχώς αποτελούν συχνό φαινόμενο, η Ε. Αγαθοπούλου επισημαίνει στην ερώτησή της την ανάγκη της λειτουργίας ΜΕΘ στο νοσοκομείο του Κιλκίς, για την παροχή άμεσης ιατρικής φροντίδας στους εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής, ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος απώλειας ζωών λόγω σπατάλης χρόνου και μεταφοράς τους στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ερώτησης εδώ.