Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Ελληνικό Κοινοβούλιο
Κοινοβουλευτικός Έλεγχος
Ερώτηση και ΑΚΕ για την τροποποίηση του άρθρου 336 παρ. 4 ΠΚ, απαλοιφή της συναίνεσης
15
6
·
2021
14
·
6
·
2021

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τους αρμόδιους Υπουργούς κατέθεσαν 47 βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, κατόπιν πρωτοβουλίας της αν. τομεάρχισσας Δικαιοσύνης αρμόδιας για θέματα Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ειρήνης Αγαθοπούλου, σχετικά με το πόρισμα  της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής και ειδικά για την πρόταση της Επιτροπής για απαλοιφή του όρου της μη συναίνεσης για τις περιπτώσεις εξαναγκασμού στη σεξουαλική πράξη.

Συγκεκριμένα, τονίζεται στην ερώτηση ότι ο προσδιορισμός του βιασμού και ως πράξη μη συναίνεσης των προσώπων, (άρθρο 336 παρ. 4 ΠΚ), που συμπεριλήφθηκε  στον Ποινικό Κώδικα με το Ν. 4619/2019, έγινε με σκοπό την συμμόρφωση με την Σύμβαση της Κων/πολης (άρθρο 36, παρ. 1 και 2). Μάλιστα, είναι πολλές οι ευρωπαϊκές χώρες που προβαίνουν σε αντίστοιχες με τους όρους της Σύμβασης αλλαγές του νομικού όρου του βιασμού, το τελευταίο διάστημα.

Για τον λόγο αυτό, οι βουλευτές και οι βουλεύτριες κατέθεσαν ερώτηση και αίτηση κατάθεσης του πορίσματος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, ώστε  να λάβουν γνώση αυτού καθώς  και των προθέσεων του Υπουργού Δικαιοσύνης, ως προς την αποδοχή ή μη της απαλοιφής της συναίνεσης για το άρθρο 336, παρ 4 του ΠΚ. Η πιθανή αποδοχή εκ μέρους του κ. Τσιάρα και της κ. Συρεγγέλα της πρότασης της Επιτροπής συνιστά οπισθοχώρηση και θα επιβεβαιώσει για ακόμη μια φορά τον τρόπο που αντιλαμβάνονται την ισότητα των φύλων και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Δείτε το πλήρες περιεχόμενο της ερώτησης και ΑΚΕ εδώ