Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Ελληνικό Κοινοβούλιο
Κοινοβουλευτικός Έλεγχος
Ερώτηση με θέμα τη συνέχιση της διεξαγωγής δικών για την απόδοση νομικής ταυτότητας στα τρανς άτομα
24
11
·
2020
20
·
11
·
2020

Με πρωτοβουλία της αναπλ. τομεάρχη δικαιοσύνης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ειρήνης Αγαθοπούλου, στις 20 Νοεμβρίου - Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης -, 18 βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση σχετικά με τη συνέχιση της διεξαγωγής δικών εν μέσω lockdown για την απόδοση νομικής ταυτότητας στα τρανς άτομα.
Συγκεκριμένα, στην κατατεθείσα  ερώτηση επισημαίνεται το αίτημα του ΣΥΔ για την απρόσκοπτη  διεξαγωγή δικών, με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων του ν. 4491/2017, για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, καθώς ο τρόπος διεξαγωγής τους δεν θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και δεν συνιστά συνθήκη διασποράς του ιού, δεδομένου ότι πραγματοποιούνται με την παρουσία ελάχιστων ανθρώπων στο χώρο. Παράλληλα, η  αμφιβολία για τον χρόνο επιστροφής στην ομαλή λειτουργία των δικαστηρίων λόγω της πανδημίας, όπως τονίζεται  στην ερώτηση, δυσχεραίνει και επιτείνει την άνιση μεταχείριση σε βάρος των διεμφυλικών προσώπων, γεγονός που αντιβαίνει στις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο Υπουργός Δικαιοσύνης εάν θα αναλάβει πρωτοβουλία για την ομαλή συνέχιση της διεξαγωγής των δικών απόδοσης ταυτότητας φύλου και ονόματος βάσει αυτοπροσδιορισμού των  διεμφυλικών προσώπων, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4491/2017, ακόμη και εν μέσω πανδημίας.
Δείτε το πλήρες κείμενο της ερώτησης εδώ