Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Ελληνικό Κοινοβούλιο
Κοινοβουλευτικός Έλεγχος
Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Κατάργηση της δυνατότητας ελεύθερης επιλογής 2ης ξένης γλώσσας στους/στις μαθητές και μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης»
1
6
·
2021
27
·
5
·
2021

Με ερώτηση τους, 54 βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανάμεσα τους και η βουλεύτρια Κιλκίς Ειρήνη Αγαθοπούλου, επισημαίνουν άλλον έναν αιφνιδιασμό της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων προς την εκπαιδευτική κοινότητα. Το Υπουργείο Παιδείας προχωρά στον περιορισμό του δικαιώματος των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ελεύθερη επιλογή 2ης ξένης γλώσσας. Όπως αναφέρουν, από το επόμενο σχολικό έτος περικόπτεται η λειτουργία μεικτών παράλληλων τμημάτων για γερμανικά και γαλλικά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα οι μαθητές να παρακολουθήσουν την ξένη γλώσσα που επιθυμούν παρά μόνο αν η επιλογή τους αποτελεί την πλειοψηφική επιλογή στο σύνολο των μαθητών του κάθε τμήματος.

Οι βουλευτές και οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζουν ότι με την ενέργεια αυτή υποβαθμίζεται το δημόσιο σχολείο και η διδασκαλία της ξένης γλώσσας, καταστρατηγούνται τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, μεθοδεύεται η μείωση του αριθμού των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ενισχύεται το καθεστώς των ωρομισθίων εκπαιδευτικών χωρίς εργασιακά δικαιώματα και συγχρόνως «σπρώχνονται» οι μαθητές στην ιδιωτική εκπαίδευση και στα φροντιστήρια.

Επιπλέον, στη δημόσια εκπαίδευση δημιουργούνται μαθητές δύο «ταχυτήτων», αυτοί που διδάσκονται την ξένη γλώσσα επιλογής τους και άρα διαθέτουν και το κίνητρο της ουσιαστικής μάθησης, και μαθητές που θα εξαναγκαστούν να διδαχθούν άλλη γλώσσα από αυτή που επέλεξαν, γεγονός που καταργεί την έννοια της επιλογής και δημιουργεί αρνητικό παιδαγωγικό κλίμα.

Τέλος, οι βουλευτές και οι βουλεύτριες χαρακτηρίζουν την επιλογή του Υπουργείου ως αναχρονιστική και τονίζουν τις έντονες αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς σε ανακοίνωση της η ΔΟΕ αναφέρει ότι «είναι ξεκάθαρη η αντίληψη της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ.. Πρόκειται για μια ακόμη δραστική περικοπή σε προσωπικό και δαπάνες, η οποία, όπως είναι φυσικό, έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για τη μαθησιακή διαδικασία και τους μαθητές».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν την απόσυρση της συγκεκριμένης εγκυκλίου και την επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς της ελεύθερης επιλογής των μαθητών.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης μπορείτε να το διαβάσετε εδώ