Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Ελληνικό Κοινοβούλιο
Κοινοβουλευτικός Έλεγχος
Ερώτηση βουλευτών/τριών του ΣΥΡΙΖΑ για την ανέγερση νέων Δικαστικών Μεγάρων
28
9
·
2020
25
·
9
·
2020

Με ερώτηση τους προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Υποδομών και Μεταφορών 36 βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία της αν. Τομεάρχισσας Δικαιοσύνης, Ειρήνης Αγαθοπούλου, φέρνουν στο επίκεντρο τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει η κυβέρνηση την ανέγερση των Δικαστικών Μεγάρων ανά την επικράτεια. Πρόκειται για τα Δικαστικά Μέγαρα Θεσσαλονίκης, Έδεσσας, Σερρών, Κιλκίς, Λαμίας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Βόλου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων. Βάσει δημοσιευμάτων αλλά και σύμφωνα με το ΦΕΚ 3254/Β’/5.8.2020 η κυβέρνηση παρουσιάζει τις Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ως τον μόνο τρόπο υλοποίησης αυτών των έργων.  

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι είναι ξεκάθαρη σε όλους η ανάγκη βελτίωσης των κτιριακών υποδομών των χώρων άσκησης της δικαστικής λειτουργίας. Όμως αυτή η ανάγκη δεν μπορεί να γίνει η ευκαιρία για την ανάθεση της κατασκευής και της εκμετάλλευσης των Δικαστικών Μεγάρων σε ιδιώτες κατασκευαστές και μεγαλοεργολάβους, με το δημόσιο σε ρόλο «πελάτη» να πληρώνει για αυτά τα ακίνητα.

Στην ερώτηση τους οι βουλευτές ζητούν να κατατεθούν οι απαραίτητες μελέτες και τα χρονοδιαγράμματα βάσει των οποίων η κυβέρνηση επέλεξε την λύση των Συμπράξεων Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την μελέτη και την κατασκευή των Δικαστικών Μεγάρων και όχι του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) που είναι Ν.Π.Δ.Δ. με σκοπό ιδρύσεως την κάλυψη των αναγκών στέγασης και εξοπλισμού των Δικαστικών Κτιρίων, Σωφρονιστικών και Αναμορφωτικών Καταστημάτων και λειτουργεί με ιδίους πόρους.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης μπορείτε να το δείτε στο σύνδεσμο