Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Ελληνικό Κοινοβούλιο
Κοινοβουλευτικός Έλεγχος
Ερώτηση βουλευτών/τριών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με θέμα: «Οι ελλείψεις στην αγορά φαρμάκου δημιουργούνται από τις κερδοσκοπικές τάσεις και την απουσία της πολιτικής βούλησης»
25
1
·
2022
21
·
1
·
2022

«Οι ελλείψεις στην αγορά φαρμάκου δημιουργούνται από τις κερδοσκοπικές τάσεις και την απουσία της πολιτικής βούλησης»


Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν 53 βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανάμεσα τους και η βουλεύτρια Κιλκίς και φαρμακοποιός, Ειρήνη Αγαθοπούλου, σχετικά με τις σημαντικές ελλείψεις που παρατηρούνται σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων. Με τον κίνδυνο να μείνουν κάποιοι ασθενείς χωρίς την αναγκαία θεραπεία, η παρέμβαση της πολιτείας κρίνεται απαραίτητη, καθώς υπάρχουν ελλείψεις και σε φάρμακα τα οποία είναι αναντικατάστατα, δεν κυκλοφορούν δηλαδή τα αντίστοιχα γενόσημα.


Για το θέμα έχουν τοποθετηθεί οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της χώρας όπως και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κιλκίς ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί  το πρόβλημα.


Το πρόβλημα δημιουργείται από την βούληση των μεγάλων ιδιωτικών φαρμακαποθηκών για εξαγωγή των συγκεκριμένων φαρμάκων σε χώρες στις οποίες θα τα πουλήσουν σε υψηλότερες τιμές. Βασικός μηχανισμός αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου είναι η απαγόρευση των εξαγωγών φαρμάκων που βρίσκονται σε συστηματική έλλειψη στην ελληνική αγορά, όπως είχε κάνει πολλές φορές η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατά την θητεία της.


Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής υποτιμάει το πρόβλημα και δεν παρεμβαίνει εξυπηρετώντας συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τον ΕΟΦ μάλιστα να προχωράει και στην πλήρη άρση των απαγορεύσεων.


Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ερώτησης στο σύνδεσμο