Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Γραφείο Τύπου
Δελτία Τύπου
Ραγκούσης - Αγαθοπούλου: Η κυβέρνηση για πολλοστή φορά επιχειρεί να καρπωθεί ένα έργο που δεν είναι δικό της
4
1
·
2020
6
·
11
·
2019

O Γιάννης Ραγκούσης και Ειρήνη Αγαθοπούλου θυμίζουν, μέσω κοινής τους δήλωσης ότι το Τμήμα Ενδοοικογενειακής Βίας σχεδιάστηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να λειτουργήσει στην πράξη και όχι για να μείνει κενό γράμμα. Όπως σημειώνουν, «προβλέφθηκε σειρά νεωτερισμών, όπως π.χ. η ανάπτυξη εφαρμογής ηλεκτρονικής καταχώρησης καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας, η εξ αποστάσεως «on-line» ή δια ζώσης εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού, ακόμη και η προτυποποίηση των σημαντικών αναφορών, ώστε τα καταγγελλόμενα περιστατικά να αντιμετωπίζονται ορθά και ενιαία».

Αναλυτικά η κοινή δήλωση του Γιάννη Ραγκούση, τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Β΄ Πειραιώς και της Ειρήνης Αγαθοπούλου, βουλεύτριας Κιλκίς:

Στο από 4.11.2019 Δελτίο Τύπου του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με το οποίο εγκαινιάζεται το Τμήμα αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας στην Ελληνική Αστυνομία, παραλείπεται τεχνηέντως κάθε αναφορά στην απόφαση ίδρυσής του από την προηγούμενη Κυβέρνηση, με το Προεδρικό Διάταγμα 37 της 23ης Απριλίου 2019 (ΦΕΚ Α’ 63). Η κυβέρνηση για πολλοστή φορά επιχειρεί να καρπωθεί ένα έργο που δεν είναι δικό της, αφού προηγουμένως φρόντισε να υποβαθμίσει άλλα θεσμικά όργανα με μακροχρόνια δράση στον τομέα αυτό, όπως είναι η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων.

Να ενημερώσουμε τον κ. Χρυσοχοΐδη, σε περίπτωση που το αγνοεί, ότι η παροχή υπηρεσιών αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας από την Ελληνική Αστυνομία, παρ’ όλες τις ανεπάρκειες και τις δυσλειτουργίες των υπηρεσιών της, είναι πάγια υποχρέωσή της, λειτουργεί εδώ και χρόνια, σε συνεργασία με το Δίκτυο Δομών της ΓΓΙΦ και δεν ξεκινά σήμερα. Αυτό που η προηγούμενη πολιτική ηγεσία είχε, όμως, σαν στόχο ήταν η αντιμετώπιση αυτών των δυσλειτουργιών και η οργανωμένη, ποιοτική και περισσότερο αποτελεσματική, πλέον, παροχή των υπηρεσιών της προς τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά των γυναικών, με τη δημιουργία Επιτελικού Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, στελεχωμένου από εξειδικευμένο και περιοδικά εκπαιδευόμενο προσωπικό και την αντίστοιχη ίδρυση γραφείων στις έδρες των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων στις δεκατέσσερις Περιφέρειες της χώρας και στις Διευθύνσεις Αστυνομίας κάθε Νομού, όπως ορίζονται από το ΠΔ 37/2019.

Θυμίζουμε ότι το Τμήμα Ενδοοικογενειακή Βίας σχεδιάστηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να λειτουργήσει στην πράξη και όχι για να μείνει κενό γράμμα. Προβλέφθηκε σειρά νεωτερισμών, όπως π.χ. η ανάπτυξη εφαρμογής ηλεκτρονικής καταχώρησης καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας, η εξ αποστάσεως «on-line» ή δια ζώσης εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού, ακόμη και η προτυποποίηση των σημαντικών αναφορών, ώστε τα καταγγελλόμενα περιστατικά να αντιμετωπίζονται ορθά και ενιαία.

Κυρίως, καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου να μην εγκαταλείψει το στόχο που τέθηκε με το Π.Δ. «Γεροβασίλη» για τη δημιουργία ενός συνεκτικού δικτύου στην Ελληνική Αστυνομία, με αξιώσεις να αποτελέσει την οργανωτική δομή για το συντονισμό των συναρμόδιων Φορέων και Αρχών (Εισαγγελέα Ενδοοικογενειακής Βίας, ΓΓΙΦ, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας, Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας, τους κατά τόπους Δικηγορικούς Συλλόγους και Νοσοκομεία, Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών).

Χαιρετίζουμε, λοιπόν, το γεγονός ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου επικροτεί και έχει την πρόθεση να συνεχίσει την προσπάθεια αυτή, ακριβώς διότι το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας κατά των γυναικών αφορά οριζόντια όλες τις κοινωνικές τάξεις αδιακρίτως και όχι μόνο τους ευάλωτους ανθρώπους, όπως αναφέρει το ΔΤ της Ελληνικής Αστυνομίας. Προκαλεί, ωστόσο, εντύπωση το γεγονός ότι στο ΔΤ που εξέδωσε δεν αναφέρεται ούτε μια φορά η λέξη γυναίκα. Γιατί δεν τολμάει να ονοματίσει η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας ότι το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας αφορά πρωτίστως τις γυναίκες; Πώς προτίθεται να ασκήσει πολιτικές πρόληψης και διαχείρισης ζητημάτων βίας στην οικογένεια, όταν αδυνατεί να πει τα πράγματα με το όνομά τους;

Ευελπιστούμε τα επιμέρους ζητήματα, όπως ορίζονται στο ΦΕΚ ίδρυσης πολύ γρήγορα να γίνουν πράξη από την Κυβέρνηση, αν και τα πρώτα δείγματα γραφής είναι αρνητικά. Παράλληλα, και η αντίστοιχη υποβάθμιση της ΓΓΙΦ δεν αφήνει ελπίδες για θετική δράση και πρόοδο στον τομέα αυτό

Δείτε εδώ το από 8 Μαρτίου 2019 Δελτίο Τύπου επί ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «Ίδρυση Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στην ΕΛΑΣ».