Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Γραφείο Τύπου
Δελτία Τύπου
Με επιθέσεις και γενικολογίες η τοποθέτηση Μενδώνη στην επιτροπή ισότητας της Βουλής για την ισότητα πρόσβασης στα πολιτιστικά αγαθά
4
1
·
2020
18
·
12
·
2019
Δελτίο τύπου των βουλευτριών Ραλλίας Χρηστίδου, Ειρήνης – Ελένης Αγαθοπούλου και Κατερίνας Νοτοπούλου, για τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας , Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με θέμα την ενημέρωση από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μενδώνη σχετικά με την ισότιμη πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά

Κληθείσα στην συνεδρίαση της 17ης Δεκεμβρίου, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αντικείμενο της οποίας αποτέλεσε η ισότιμη πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά, ήταν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μενδώνη.

Στην αρχική γενική τοποθέτησή της ορθά η κ. Μενδώνη αποτύπωσε τις έμφυλες ανισότητες που αποτυπώνονται και στο πεδίο του πολιτισμού, αξιοποιώντας μάλιστα στοιχεία τόσο της έκθεσης της Ουνέσκο του 2017 όσο και τα πρόσφατα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων για το θέμα αυτό. Ωστόσο προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι σε ζητήματα αιχμής, όπως αυτό της ποσόστωσης των φύλων, ως θετική δράση, με στόχο την θεσμική θωράκιση και παρότρυνση των γυναικών να συμμετέχουν στα κέντρα λήψης αποφάσεων, μέτρο το οποίο άλλωστε έθεσε ως βασική προτεραιότητα και η Ευρωπαία Επίτροπος στον εναρκτήριο λόγο της αλλά και το EIGE, αναγνωρίζοντας το έλλειμμα των γυναικών έναντι των ανδρών, η Υπουργός ανέκρουσε πρύμναν. Τι υπονοεί η υπουργός ότι η κατίσχυση των ανδρών και η ισχνή εκπροσώπηση των γυναικών στην Κυβέρνηση της Ν.Δ είναι απόρροια της ύπαρξης άξιων ανδρών και όχι γυναικών να εκπροσωπήσουν την κυβέρνηση; Είμαστε σίγουρες πως όχι. Ας το ξανασκεφτεί καλύτερα η υπουργός, όντας γυναίκα και η ίδια, κι ας μην συντάσσεται με τις απόψεις του υφυπουργού Αθλητισμού περί ιδεοληψιών, ανοησιών και απολιθωμένων απόψεων για την ποσόστωση φύλου, αγνοώντας επιδεικτικά τους αγώνες και τα αιτήματα των γυναικείων και φεμινιστικών οργανώσεων.

Η Ειρήνη Αγαθοπούλου, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και βουλεύτρια Κιλκίς, μίλησε για την ισότιμη πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά, τονίζοντας ότι αυτή θα πρέπει να είναι οριζόντια, ισότιμη στην ουσία της, καθώς οι περιορισμοί πρόσβασης αυτή την περίοδο έχουν όχι μόνο έμφυλα, αλλά και ταξικά, οικονομικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά. Ζήτησε ενημέρωση για συγκεκριμένες παρεμβάσεις που το Υπουργείο Πολιτισμού έχει πρόθεση να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα, καθώς οι σχεδιασμοί του Υπουργείου δεν είναι σαφείς και συνήθως δεν ανακοινώνονται. Ρώτησε για το βαθμό ενσωμάτωσης της οδηγίας για πρόσβαση των ΑΜΕΑ με κινητικά προβλήματα στα κτίρια που υπάγονται στο ΥΠΠΟ. Τέλος μίλησε για το θέμα του συστήματος χορηγιών, με τις οποίες έχει αποφασίσει να πορευθεί το ΥΠΠΟ, προκειμένου να δρομολογήσει έργα στον πολιτισμό, καθώς και τον αντίκτυπο που αυτό τελικά θα έχει στην ποιότητα του πολιτιστικού «προϊόντος» και την επίδρασή του στο κοινό.

Παίρνοντας το λόγο η Κατερίνα Νοτοπούλου, παρατήρησε ότι είναι αντιφατικό, να μιλάμε σήμερα για πρόσβαση στον πολιτισμό και προσβασιμότητα την στιγμή που η ΝΔ ετοιμάζεται να ξηλώσει ένα εμβληματικό μνημείο του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας της Βόρειας Ελλάδας υπενθυμίζοντας στην Υπ. Πολιτισμού το Νόμο 2002 άρθρο 42, σύμφωνα με τον οποίο η απόσπαση των εξαιρετικής σπουδαιότητας αρχαιοτήτων που έχουν βρεθεί στον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης θα δικαιολογείτο μόνο όταν μετά από σχετικό επιστημονικό έλεγχο έχει αποκλειστεί κάθε δυνατότητα διατήρησής του στο περιβάλλον. «Με δεδομένο ότι είναι σε γνώση σας η νομοθεσία αυτή, αναρωτιέμαι γιατί βιάζεστε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα ξηλώσει τα αρχαία του Μετρό τη στιγμή που όχι μόνο υπάρχει αυτή η δυνατότητα (παραμονής τους) αλλά υπάρχει και η μελέτη , έχει εγκριθεί από το ΚΑΣ το 2017 έχει ήδη προχωρήσει η διαδικασία», συνέχισε. «Γνωρίζετε ότι είναι μια ανέτοιμη λύση διότι δεν υπάρχουν μελέτες , ούτε αδειοδοτήσεις, ούτε έγκριση ακόμη από το ΚΑΣ ούτε νέα συμφωνία με τον εργολάβο» ανέφερε η Κατερίνα Νοτοπούλου και ρώτησε την Υπουργό αν προτίθεται να πάει κόντρα στην ετυμηγορία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, στην επιστημονική επάρκεια του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, του τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων ή στην Κίνηση Πολιτών, σε όλη την πόλη δηλαδή όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Η Ραλλία Χρηστίδου βουλεύτρια Β3 Νοτίου Τομέα αναφέρθηκε καταρχάς στη μεγάλη μείωση του προϋπολογισμού για τον πολιτισμό (9 εκ ευρώ), ενώ στηλίτευσε και τη σταθερά απορριπτική στάση της νυν υπουργού για τα πεπραγμένα τα σχετικά με τον πολιτισμό από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης παράχθηκε σημαντικό έργο, όπως για παράδειγμα στο θέμα της ΑΕΠΙ και των πνευματικών δικαιωμάτων, που η ίδια βίωσε από κοντά λόγω επαγγέλματος, και όπου έγινε σημαντικό «νοικοκύρεμα». Επισήμανε ότι, αν και η υπουργός -θεωρητικά- ενδιαφέρεται για την ισότητα, δεν έχει συναντηθεί ακόμη με την Γενική Γραμματεία Οικογενειακού Προγραμματισμού και Ισότητας των Φύλων, ενώ δεν έχουν οριστεί ακόμη αρμοδιότητες για τη Γενική Γραμματέα, έξι μήνες μετά τις εκλογές. Επίσης, η Ραλλία Χρηστίδου τόνισε ότι η ΝΔ επέλεξε να κόψει την ποσόστωση ανδρών -γυναικών στον αθλητισμό, με τη σύμφωνη γνώμη της υπουργού ΥΠΠΟ, μιας από τις ελάχιστες γυναίκες υπουργούς της κυβέρνησης ΝΔ. Τέλος αναφέρθηκε στο θέμα της Coca Cola, και ρώτησε γιατί η υπουργός επέλεξε να ζητήσει τη γνώμη του Νομοθετικού Συμβουλίου του Κράτους, μια που δεν προβλεπόταν από κάποια διαδικασία. Η υπουργός στις απαντήσεις της παραδέχθηκε την αποτελεσματική δουλειά που έγινε στην ΑΕΠΙ επί ΣΥΡΙΖΑ, ένα σοβαρό πρόβλημα που χρόνιζε, ενώ παραδέχθηκε ότι ήταν σαφής επιλογή του υπουργείου να πάρει τη γνώμη του Νομοθετικού Συμβουλίου του Κράτους. Σε διευκρινιστική ερώτηση της βουλεύτριας κατά πόσο η γνωμοδότηση αυτή είναι αναρτημένη και άρα προσβάσιμη από όλους, η υπουργός απάντησε θετικά, ενώ κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από την ιστοσελίδα του Νομοθετικού Συμβουλίου του Κράτους. Για την ποσόστωση στον αθλητισμό, η υπουργός τοποθετήθηκε ως εξής: «Ξέρετε, το θέμα της ποσόστωσης είναι πολύ σχετικό και σηκώνει πολλή μεγάλη συζήτηση. Ίσως θα έπρεπε κάποια στιγμή, να απασχολήσει και την Επιτροπή τι σημαίνει ποσόστωση των γυναικών και υπό ποιες προϋποθέσεις. Δηλαδή, δεν πρέπει οι γυναίκες να αντιμετωπίζονται ίσια, αυτό δεν ζητάμε; Ζητάμε την ίση αντιμετώπιση των γυναικών. Πρέπει ικανές γυναίκες, όπως και ικανοί άνδρες να μπορούν να διεκδικούν με τον ίδιο τρόπο θέσεις και δικαιώματα.», επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την αρνητική στάση της Υπουργού και της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης απέναντι στις διεκδικήσεις του φεμινιστικού κινήματος.