Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Κοινωνική δράση
Περιβάλλον
Βρυξέλλες: 3ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αριστερών, Οικολογικών και Προοδευτικών Δυνάμεων
4
1
·
2020
17
·
11
·
2019

Δεν μπορεί παρά να είναι κανείς αισιόδοξος μετά το πέρας του 3ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ Αριστερών, Οικολογικών και Προοδευτικών Δυνάμεων το οποίο έλαβε χώρα φέτος, στις Βρυξέλλες του Βελγίου, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, 8, 9 και 10 Νοεμβρίου 2019. Συνολικά, έδωσαν το παρών πάνω από 400 συμμετέχοντες από 148 διαφορετικές οργανώσεις (κόμματα, συνδικάτα, κινήματα κλπ.) από 37 διαφορετικές χώρες! Δυνάμεις και προσωπικότητες από τον ευρύτερο Προοδευτικό χώρο – την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους – συμμετείχαν με κύριο σκοπό την ενότητα απέναντι στην Άκρα Δεξιά, το νεοφιλελευθερισμό καθώς και με προτάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Ο στόχος

Όπως αναφέρει και η σχετική διακήρυξη, το Φόρουμ συνεχίζει να εξελίσσεται και γίνεται χώρος για πολιτική δουλειά, συνεργασία και εξέταση συγκλίνουσας δράσης για όσους επιθυμούν να προωθήσουν ένα νέο μέλλον για την Ευρώπη, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο της Αντιδραστικής Δεξιάς, καθώς και φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού στην Ευρώπη. «Ο στόχος είναι να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη που είναι κοινωνικά και οικολογικά βιώσιμη, απόλυτα δημοκρατική, βασισμένη στις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας, απαλλαγμένες από την πατριαρχία, η οποία να καταπολεμά κάθε είδους διακρίσεις και η οποία θα διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην οικοδόμηση ενός πολυπολικού κόσμου ειρήνης και αλληλεγγύης», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
Ανάμεσα στις προτάσεις του Φόρουμ είναι η πλήρης απασχόληση με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, η μετάβαση σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον ενεργειακές πρακτικές, ενώ η δωρεάν παιδεία, υγεία και κινητικότητα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κοινωνικά αγαθά. Επίσης, υποστηρίζονται ως θεμελιώδεις αρχές η ισότητα των φύλων, η ειρήνη στην Ευρώπη χωρίς πυρηνικά όπλα, αλλά και η ανάπτυξη που δεν θα έχει ως αυτοσκοπό το βραχυπρόθεσμο κέρδος.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ

Στις εργασίες του Φόρουμ μετείχε ευρεία αντιπροσωπεία τόσο της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL όσο και της Προοδευτικής Συμμαχίας (Progressive Caucus) του Ευρωκοινοβουλίου. Επίσης πολυπρόσωπη συμμετοχή είχαμε και εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποτελούμενη, μεταξύ άλλων, από τον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, τους Ευρωβουλευτές/Ευρωβουλεύτριες Έλενα Κουντουρά, Κώστα Αρβανίτη και Πέτρο Κόκκαλη, τη Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), και τη Ράνια Σβίγκου, υπεύθυνες από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για τον Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, τη Σία Αναγνωστοπούλου, αν. τομεάρχη Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, την Ειρήνη Αγαθοπούλου, βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, την Όλγα Αθανίτη και τον Λευτέρη Στουκογεώργο, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΑ, τον πρώην βουλευτή, Σπύρο Δανέλλη, τον Θοδωρή Δουλουμπέκη από τη γραμματεία της Προοδευτικής Συμμαχίας, καθώς και τη Δανάη Κολτσίδα, μέλος της ΚΕ και διευθύντρια του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς».

Οι τοποθετήσεις

Στο εναρκτήριο πάνελ ο Δ. Παπαδημούλης μίλησε εκ μέρους του Progressive Caucus επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Ας πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας». Αυτό είναι το μήνυμα που η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να διαδώσουν. Η νέα κοινωνική ατζέντα που θα προτείνουμε, πρέπει να ενσωματώνει ελπίδα, όραμα και να παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Είναι ανάγκη να επιτύχουμε συνεργασία με άλλες δημοκρατικές δυνάμεις απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας και να συνδυάσουμε τον ρεαλισμό με τον ριζοσπαστισμό και την οραματική προσέγγιση».
Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας σε πάνελ σχετικά με την οικολογία δήλωσε: «Η κοινωνική ανάπτυξη και η οικολογία αποτελούν τον ίδιο αγώνα, χωρίς αμφιβολία. Αυτός πρέπει να είναι ένας κοινός στόχος για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Πρέπει να χαράξουμε μια δίκαιη μεταβατική στρατηγική η οποία να στοχεύει καταρχάς στην αλλαγή του οικονομικού συστήματος».
Η Σ. Αναγνωστοπούλου βρέθηκε σε πάνελ σχετικά με την Ειρήνη στην Ευρώπη αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να έχουμε μέλλον χωρίς την ισότητα των λαών μας και την αλληλεγγύη μεταξύ τους, εναντίον του εθνικισμού. Γι ‘αυτό στα Βαλκάνια οι ηγέτες Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ έφεραν τη συμφωνία των Πρεσπών».
Οι συμπρόεδροι της GUE/NGL Μανόν Ομπρί και Μάρτιν Σίρντεβαν έδωσαν επίσης το παρών, τονίζοντας ότι οι μεγάλες πολυεθνικές πρέπει να πληρώνουν φόρους εκεί που έχουν το μεγαλύτερο κέρδος. Ταυτόχρονα προέβησαν σε πολύ θετικά σχόλια σε σχέση με τα νέα κινήματα στους δρόμους σε κάθε γωνιά σχεδόν του πλανήτη, τα οποία έχουν σαν στόχο να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο και πιο δίκαιο.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες παρουσίες, ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα βρέθηκε στο Φόρουμ, δηλώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Το ερώτημα δεν είναι αν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε ανάπτυξη, αλλά τι θα σταματήσει αυτή την ανάπτυξη: θα είναι οι ανθρώπινες ενέργειες ή θα επαναστατήσει η ίδια φύση; Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, αλλά πάνω απ ‘όλα πρέπει να αλλάξουμε τον καταμερισμό εργασίας που υπάρχει σε διεθνές επίπεδο. Η πρότασή μας μπορεί να συνοψιστεί σε μια πρόταση: «Περιβαλλοντική δικαιοσύνη».
Τέλος, ο πρόεδρος του ΚΕΑ Γκρέγκορ Γκύζι ανέφερε τα εξής: «Πρέπει να καταλήξουμε σε μια στρατηγική που θα μας επιτρέψει να αναδιοργανώσουμε την ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη. Δεν πρέπει να αφήσουμε την εξουσία στις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις».

Ευκαιρία

Οι στόχοι του Ευρωπαϊκού Φόρουμ είναι σαφείς και αποτελεί πολύ σημαντική πρωτοβουλία, τόσο η διοργάνωσή του, όσο και η συνέχισή του. Ο στόχος όμως πλέον ίσως πρέπει να είναι οι Προοδευτικές Δυνάμεις να εμπνεύσουν ακόμη περισσότερο τον κόσμο, να αγκαλιάσουν τα κινήματα, να πείσουν μεγάλες πλειοψηφίες να συμπορευθούν μαζί τους. Δεν θα πρέπει να χαθεί η ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας, έτσι ώστε να αλλάξουν πραγματικά δραστικά κάποια πράγματα όσον αφορά τα δικαιώματα, την κλιματική κρίση και τη δημοκρατία.

Άρθρο του Βασίλη Κατσαρδή στην εφημερίδα "Η Εποχή"