Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Γραφείο Τύπου
Συνεντεύξεις
Συνέντευξη στην Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Η ΝΔ χρησιμοποίησε το προσφυγικό, για να χαϊδέψει συντηρητικά ένστικτα
4
1
·
2020
6
·
10
·
2019

Συνέντευξη στην Μακεδονία της Κυριακής, στον Ιάσωνα Μπάντιο

Η αύξηση των προσφυγικών ροών αλλά και η πρόσφατη πυρκαγιά στη Μόρια, που κόστισε δύο ζωές, άνοιξε ξανά τη συζήτηση για το θέμα. Πολλοί σας καταλογίζουν ότι οι κακές συνθήκες διαβίωσης δημιουργήθηκαν κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τι απαντάτε;

Αυτοί που καταλογίζουν ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ για τις κακές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα νησιά είναι οι ίδιοι που του καταλόγιζαν τις αυξημένες ροές, σαν να μη μιλάμε για ένα διεθνές ζήτημα με πολλές προεκτάσεις αλλά για μια ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ουσία, η ΝΔ επέλεξε προεκλογικά να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό, για να χαϊδέψει τα συντηρητικά ένστικτα μερίδας του πληθυσμού, αντί να αφιερώσει δυνάμεις στο δικό της σχεδιασμό. Έτσι, ό,τι είχε σχεδιαστεί και είχε οργανωθεί το προηγούμενο διάστημα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η νέα κυβέρνηση επέλεξε να το απορρίψει.

Συνοπτικά, να πούμε ότι παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες και τις αυξημένες ροές των προηγούμενων ετών καταφέραμε έναν συνολικό σχεδιασμό διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού, που περιλάμβανε δεκάδες χιλιάδες θέσεις φιλοξενίας σε δομές, σε ξενοδοχεία, αλλά και σε σπίτια (ο συνολικός σχεδιασμός ήταν οι θέσεις αυτές να φτάσουν τις 100.000 μέχρι το 2020), προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, εκπαίδευσης, ενεργού συμμετοχής σε κοινωνικές δραστηριότητες και συνολικότερης ενσωμάτωσης των πληθυσμών αυτών, ενώ έγιναν περισσότερες από 2.500 οικογενειακές επανενώσεις και 17.500 οικειοθελείς επιστροφές. Τον Ιούνιο του 2019 η Μόρια είχε περίπου 5.000 άτομα, τα οποία θα μπορούσαν να προωθηθούν οργανωμένα στην ενδοχώρα.

Αντ’ αυτού, η νέα κυβέρνηση αποφάσισε πολύ αργά να ασχοληθεί με το ζήτημα, με συνέπεια αυτήν τη στιγμή στη Μόρια να υπάρχουν περισσότερα από 12.000 άτομα και να συμβαίνουν τα περιστατικά που αναφέρατε. Επιπλέον, η αναστολή της έκδοσης ΑΜΚΑ για τους πληθυσμούς αυτούς, οι επιχειρήσεις «σκούπα», αλλά και οι εκκενώσεις καταλήψεων δείχνουν μία αυταρχική πολιτική, που καμία σχέση δεν έχει με επίλυση του ζητήματος. Θα συμβουλεύαμε την κυβέρνηση να το ξανασκεφτεί και να αξιοποιήσει το ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του προσφυγικού της προηγούμενης κυβέρνησης, γιατί χωρίς σχέδιο οδηγείται σε κινήσεις πανικού, όπως η -με ημερομηνία 3 Οκτωβρίου- πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για προσφορά κτιρίων τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτημάτων κατοικιών, για τη στέγαση προσφύγων, η οποία αποτελεί μνημείο απόγνωσης και προχειρότητας.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα σε σχέση με τα εργασιακά αλλά και τη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος. Πώς σχολιάζετε τη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη για «ταλαιπωρία των πολλών από τους λίγους» με αφορμή τη γενική απεργία;

Μετά τα μνημεία προχειρότητας και αυταρχισμού στο προσφυγικό, καταφεύγουν σε μνημεία αλαζονείας όσον αφορά τα εργασιακά. Η κυβέρνηση αυτή δεν θα διστάσει να νομοθετήσει κατά της συλλογικής αυτονομίας και λειτουργίας των συνδικάτων, να κηρύξει παράνομη την απεργία και φυσικά να καταργήσει όλο το πλαίσιο προστασίας και εργατικών δικαιωμάτων, που είχαν κατοχυρωθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οι δηλώσεις αυτές του κ. Μητσοτάκη είναι ο προπομπός για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που θα έρθει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, καταργώντας συλλογικές συμβάσεις εργασίας, δημιουργώντας ειδικές οικονομικές ζώνες, επιβραβεύοντας την αδήλωτη εργασία και χειραγωγώντας τα συνδικάτα. Όλα τα παραπάνω αποτελούν την αναπτυξιακή πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Δεν μπορούμε παρά να είμαστε πολύ προβληματισμένοι.

Θεωρείτε ότι τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της κυβέρνησης ΝΔ ή πρόκειται για αντιπολιτευτική ρητορική του κόμματός σας;

Το πρώτο τρίμηνο διακυβέρνησης της ΝΔ δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. Από τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης αυτής -και μάλιστα με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής- ήταν η κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης και της συνυπευθυνότητας εργολάβων και υπεργολάβων. Είχε προηγηθεί η κατάργηση έκδοσης ΑΜΚΑ για πολίτες τρίτων χωρών, αλλά και για μη μόνιμα διαμένοντες στη χώρα. Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων μεταφέρθηκε στο υπουργείο Εργασίας και μετονομάστηκε σε Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας, υποβαθμίζοντας αυτόματα τα θέματα έμφυλων ανισοτήτων, ενώ η τύχη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς ακόμη αγνοείται. Η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες την επαγγελματική ισοδυναμία ιδιωτικών κολεγίων και δημόσιων πανεπιστημίων, και έπεται συνέχεια.

Την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τους συντηρητικούς κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς και τη μονοπώληση σε μεγάλο βαθμό του κυβερνητικού έργου από τη διαπραγμάτευση, καταφέραμε να κατοχυρώσουμε μία σειρά από κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα, που αφορούσαν εργαζόμενους, πρόσφυγες και μετανάστες, άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ΑμεΑ, μονογονείς κ.ο.κ. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε τις κατακτήσεις αυτές σαν κόρη οφθαλμού, για να μην επιστρέψουμε σε μαύρες εποχές περιόδου διακυβέρνησης Σαμαρά.

Το κόμμα σας έχει μπει στη διαδικασία διεύρυνσης και ανασυγκρότησής του. Ποια κατεύθυνση πιστεύετε ότι πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Συμφωνώ απόλυτα με την απόφαση της τελευταίας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και με το διακηρυκτικό κείμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ των νέων συνθηκών. Θα σταθώ μόνο σε κάποιες φράσεις της διακήρυξης, που κατά τη γνώμη μου συμπυκνώνουν όλο το περιεχόμενο.

Όλες και όλοι εμείς, άνθρωποι με διαφορετικές παραδόσεις, αριστεροί, σοσιαλιστές, αγωνιστές και αγωνίστριες του κομμουνιστικού, του οικολογικού και του φεμινιστικού κινήματος, προοδευτικοί δημοκρατικοί πολίτες του κέντρου, που υπερασπίζονται ατομικά, κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες... Θέλουμε να συνδιαμορφώσουμε ένα κόμμα μαζικό, λαϊκό, ριζοσπαστικό, δημοκρατικό που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και θα δίνει ρεαλιστικές και προοδευτικές απαντήσεις σε όλα τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και ο λαός μας...

Η κρίση μάς έχει αλλάξει όλους. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει κι αυτός. Να αλλάξει όπως κάθε πολιτικός οργανισμός που επιθυμεί να αποτελεί έναν συλλογικό διανοούμενο, ένα εργαλείο κοινωνικής προόδου, ένα επιτελείο της κοινωνικής πλειοψηφίας της εποχής του. Να αλλάξει, γνωρίζοντας ότι ριζοσπαστικό είναι να μπορείς να μετασχηματίζεις τις κοινωνικές σχέσεις με βάση το συμφέρον της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αλλάξει και να αλλάζει, γνωρίζοντας ότι η διαδρομή που θέλουμε να ακολουθήσουμε σημαίνει πρώτα από όλα πλατιά κοινωνική συμμετοχή. Δεν είναι δρόμος των λίγων και των «φωτισμένων». Είναι ο δρόμος της πλειοψηφίας... Τώρα είναι η σειρά μας να εμπιστευτούμε τον κόσμο που μας εμπιστεύτηκε.

Είστε μία από τις πιο νέες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς μπορεί ένα κόμμα να απευθυνθεί στους νέους και τις νέες που έχουν αρνητική άποψη για τα κόμματα και το πολιτικό μας σύστημα;

Η νέα γενιά αμφισβήτησε σε πολλά τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θεωρώ απόλυτα υγιές, όμως ταυτόχρονα είδε στην πράξη πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που διαφύλαξε σε μεγάλο βαθμό τα δικαιώματα των νέων ανθρώπων. Κατήργησε τον υποκατώτατο μισθό, μείωσε την ανασφάλιστη εργασία, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα θέματα παιδείας, έδωσε ιδιαίτερα αυξημένα κονδύλια για υποτροφίες μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών, εκσυγχρόνισε την εκπαιδευτική διαδικασία θεσμοθετώντας τη Θεματική Εβδομάδα. Είναι μόνο μερικά από αυτά που κατάφερε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα γενιά. Η στήριξή του από αυτές τις ηλικίες φάνηκε τελικά στην κάλπη, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη με 38%.

Στις νέες συνθήκες οφείλουμε να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη σημασία στα ζητήματα που απασχολούν τους νέους και τις νέες μας. Να ακούσουμε και να ενστερνιστούμε το ριζοσπαστικό τους λόγο και να βρούμε νέες μορφές επικοινωνίας του πολιτικού μας σχεδίου, αλλά και λειτουργίας του κόμματός μας. Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ένα ψηφιακό-μοντέρνο κόμμα, οφείλει όμως να συνδυαστεί με πολιτικά επίδικα, που απασχολούν τη νέα γενιά και να αφήσει για πάντα στο παρελθόν τον ξύλινο πολιτικό λόγο. Ο ΣΥΡΙΖΑ της νέας περιόδου πρέπει και μπορεί να βασιστεί στη νεολαία. Άλλωστε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε πως εμπιστεύεται τη νέα γενιά, αναθέτοντας καίρια κυβερνητικά πόστα σε νέους ανθρώπους, οι οποίοι τα κατάφεραν εξαιρετικά.