Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Ελληνικό Κοινοβούλιο
Κοινοβουλευτικός Έλεγχος
Κατάθεση επιστολής της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς ως Κοινοβουλευτική Αναφορά
13
10
·
2021
13
·
10
·
2021

Η βουλεύτρια Κιλκίς του  ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ειρήνη Αγαθοπούλου, κατέθεσε στις 13 Οκτωβρίου - με την μορφή κοινοβουλευτικής αναφοράς - προς τον Υπουργό Υγείας την επιστολή της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς που έχει ως θέμα την τραγική υποστελέχωση του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Κιλκίς.

Στην επιστολή περιγράφεται το χρονικό της πορείας των αποφάσεων της Κυβέρνησης που τους οδήγησε στην απόφαση για την αναστολή  των τακτικών χειρουργείων και του ιατρείου πόνου από 4/10/2021. Τονίζεται, επίσης, ότι μέχρι να λυθεί το θέμα της στελέχωσης του τμήματος θα εξυπηρετούνται ΜΟΝΟ τα επείγοντα χειρουργεία και τα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου.

Η Ειρήνη Αγαθοπούλου μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να προβεί στις επείγουσες και αναγκαίες ενέργειες που θα συμβάλουν στην ομαλότητα της λειτουργίας του νοσοκομείου Κιλκίς και δεν θα οδηγήσουν στην εργασιακή εξουθένωση το προσωπικό.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αναφοράς:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: “Επιστολή της ΕΝΙΚ για την τραγική υποστελέχωση του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Κιλκίς”

Η Βουλεύτρια Κιλκίς κ. Ειρήνη – Ελένη Αγαθοπούλου καταθέτει προς τον κ. Υπουργό Υγείας αναφορά την επιστολή της Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς (ΕΝΙΚ) με θέμα την τραγική υποστελέχωση του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Κιλκίς. Αναφέρονται μια σειρά από γεγονότα που οδήγησαν στην απόφαση για αναστολή των τακτικών χειρουργείων και του ιατρείου πόνου από 4/10/2021. Τονίζεται στην επιστολή ότι μέχρι να λυθεί το θέμα της στελέχωσης του τμήματος θα εξυπηρετούνται ΜΟΝΟ τα επείγοντα χειρουργεία και τα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου.

Επισυνάπτεται έγγραφο με τα αναφερόμενα σχετικά.

Παρακαλούμε για τις επείγουσες και αναγκαίες ενέργειες σας καθώς και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2021

Η Καταθέτουσα Βουλεύτρια

Ειρήνη - Ελένη Αγαθοπούλου

Ακολουθεί η επισυναπτόμενη στην αναφορά επιστολή της ΕΝΙΚ:

ΕΝΩΣΗ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ                                                     Κιλκίς,  12/10/2021

          ΙΑΤΡΩΝ  ΚΙΛΚΙΣ                                                              

     Νοσοκομείου  1,  Κιλκίς                                                                  

                Τ.Κ.: 61100          

                                         

 ΤΡΑΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ  ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

                                                                 

Το Αναισθησιολογικό τμήμα λειτουργεί υποστελεχωμένο από 01/01/2020 (λόγω συνταξιοδοτήσεων), ενώ η “εύρυθμη” λειτουργία του εξασφαλίζεται με υπερβάσεις εφημεριών μέσω “εντέλλεστε” των εκάστοτε διοικήσεων ήδη από το 2012. Την κατάσταση επιδείνωσε περαιτέρω η πανδημία κορωνοϊού, την οποία κλήθηκαν κυρίως  να αντιμετωπίσουν  η Παθολογική κλινική, το Αναισθησιολογικό τμήμα και το Τ.Ε.Π., όντας όλα τμήματα  ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΑ.

Στο 2ο κύμα πανδημίας  οι αναισθησιολόγοι “υπερέβαλαν εαυτόν” καθώς νόσησαν 2 συνάδελφοι και, λόγω προβλημάτων, τη λειτουργία του τμήματος επωμίστηκαν οι 3 εναπομείναντες (μέχρι τον Ιούνιο 2021). Παρ’ όλα αυτά, τα τακτικά χειρουργεία εκτελέστηκαν κανονικά τον Φεβρουάριο/Μάρτιο που υποχώρησε η πανδημία (έκλεισαν λόγω του 3ου κύματος Απρίλιο και Μάιο) και ξανά από Ιούνιο έως 04/10/21.                                                                  

Η εφαρμογή του οριζόντιου μέτρου αναστολής εργασίας στους ανεμβολίαστους  υγειονομικούς (σαφώς είμαστε υπέρ του εμβολιασμού, αλλά όχι της υποχρεωτικότητας και της αναστολής εργασίας) έθεσε εκτός τον ένα αναισθησιολόγο από 01/09/21, ο οποίος στις 04/10/21 υπέβαλε αίτηση παραίτησης. Στη συνέχεια, η μετακίνηση των αναισθησιολόγων για κάλυψη εφημεριών του Γ. Ν. Σερρών τον Σεπτέμβριο (παρόλο που υπήρχαν στο τμήμα μόνο 4 αναισθ/γοι και  εκτελούσαν υπερβάσεις εφημεριών), οδήγησε σε παραίτηση ακόμη μια αναισθ/γο. Επίσης από 02/10/21 απουσιάζει και τρίτη αναισθ/γος με αναρρωτική άδεια, λόγω χειρουργικής επέμβασης, και θα αργήσει να επανέλθει (τουλάχιστον ένα τρίμηνο). Αυτό σημαίνει ότι έχουν απομείνει 2 αναισθησιολόγοι να καλύψουν τις ανάγκες του νοσοκομείου.

Το αναισθησιολογικό τμήμα και η ΕΝΙΚ έχουμε επανειλημμένα ενημερώσει τόσο προφορικά όσο και εγγράφως τους διοικητές του νοσοκομείου και της 4ης Υ.ΠΕ για τα προβλήματα αυτά, ζητώντας αφενός τη βοήθεια του αναισθ/γου από το διασυνδεόμενο νοσοκομείο, και αφετέρου την προκήρυξη θέσης (που δε δρομολογήθηκε). Στην παρούσα φάση κρίνεται επιτακτική η ανάγκη μετακίνησης αναισθησιολόγου από όπου  κρίνει η 4η ΥΠΕ,  γιατί το πρόγραμμα εφημεριών μας είναι επισφαλές. Είναι γνωστό ότι υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης των νοσοκομείων πανελλαδικά σε αναισθησιολόγους, το οποίο επιδεινώθηκε με τις αναστολές, τις συνταξιοδοτήσεις αλλά και τις παραιτήσεις γιατρών λόγω των μετακινήσεων.

Οι εναπομείναντες αναισθησιολόγοι έχουν ξεπεράσει προ πολλού τις αντοχές και τα όρια τους, πραγματοποιώντας καθ’ υπέρβαση και με “εντέλλεστε” έως και τριπλάσιο αριθμό εφημεριών (κατά παράβαση όλης της εργατικής νομοθεσίας), χωρίς να υπάρχει καταγεγραμμένη η σύμφωνη γνώμη τους και ενώ έχουν καταθέσει εγγράφως την αντίθεσή τους.

Για όλους  αυτούς τους λόγους  ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ η αναστολή των τακτικών χειρουργείων από 04/10/21 και της λειτουργίας του ιατρείου πόνου (που λειτουργεί απο το 1990), μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα στελέχωσης του τμήματος. Θα εξυπηρετούνται στο εξής  ΜΟΝΟ τα επείγοντα χειρουργεία καθώς και τα επείγοντα περιστατικά των κλινικών του νοσοκομείου και  της κλινικής COVID-19.

Αναμένουμε τις ενέργειες της Διοίκησης και των άλλων αρμοδίων φορέων.

                                                                                                                                                                                                               

   Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Ε.Ν.Ι.Κ.                                  Ο  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  Ε.Ν.Ι.Κ.

 Θεόδωρος Χ. Αποστολίδης                               Δημήτριος Ν. Κοσμίδης