Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Κοινωνική δράση
Λοατκι+
Συμμετοχή στην ημερίδα του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ): Κραυγή η σιωπηλή πορεία για τα θύματα της τρανσφοβικής βίας
4
1
·
2020
20
·
11
·
2019

Έντονη συγκίνηση, προβληματισμό, ορισμένες θετικές δεσμεύσεις εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στήριξη εκ μέρους ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ 25, αλλά και γενικολογίες και υπεκφυγές εκ μέρους Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. περιλάμβανε η φετινή ημερίδα του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) το απόγευμα της Δευτέρας στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων για τη διεθνή μέρα τρανς μνήμης που τιμάται σήμερα σε όλο τον κόσμο.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη σιωπηλή πορεία προς τη Βουλή, όπου στο προαύλιο σχηματίστηκε με ρεσό ο αριθμός 331, ο τραγικός αριθμός των θυμάτων τρανσφοβικής δολοφονικής βίας σε όλο τον κόσμο τους προηγούμενους μήνες.

Ο αριθμός προστίθεται στα 3.314 τρανς θύματα σε 74 χώρες από το 2008, όταν ξεκίνησε η συστηματική καταγραφή του δικτύου Transrespect versus Transphobia Worldwide, με τη μεγάλη πλειονότητα, το 61%, να είναι τρανς γυναίκες εργαζόμενες στον τομέαπαροχής σεξουαλικών υπηρεσιών, αλλά και υψηλό ποσοστό τρανς προσφύγων καιμεταναστών, των πιο ευάλωτων προσώπων της κοινότητας, όπως επισήμανε η πρόεδροςτου ΣΥΔ Μαρίνα Γαλανού.

«Το στίγμα και οι διακρίσεις κατά των τρανς, φυλοδιαφορετικών και ίντερσεξ ανθρώπωνβρίσκονται εδώ, μπροστά μας, σε όλο τον κόσμο, και αποτελούν μέρος ενός δομικούκαι ανακυκλούμενου κύκλου καταπίεσης, που κρατά την κοινότητα των τρανςανθρώπων μακριά από τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες που για όλους τουςυπόλοιπους συνανθρώπους μας θεωρούνται αυτονόητα, όπως το δικαίωμα στηνεκπαίδευση, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση και πρόνοια και, όπως μαςυπενθυμίζει αυτή η μέρα, ακόμη και το δικαίωμα στη σωματική ακεραιότητα και τηζωή», σημείωσε η κυρία Γαλανού.

Η ημερίδασυνέπεσε με την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας αναθεώρησης τουΣυντάγματος, καθιστώντας εξαιρετικά επίκαιρο το πάγιο αίτημα του ΣΥΔ νατροποποιηθεί το άρθρο 5 με την προσθήκη του σεξουαλικού προσανατολισμού, τουφύλου, της έκφρασης, της ταυτότητας και των χαρακτηριστικών φύλου ανάμεσα στουςλόγους προστασίας από διακρίσεις. «Από την προηγούμενη Βουλή τέθηκε προς αναθεώρηση,αλλά όχι με 180 ψήφους, κυρίως με ευθύνη του Κινήματος Αλλαγής, που παρ’ ότι,μετά από παλινωδίες, μας είπε ότι συμφωνεί, δεν ψήφισε στη Βουλή, και έτσι τώραχρειάζονται 180 ψήφοι. Η δε Ν.Δ., που τώρα είναι η κυβερνητική πλειοψηφία, μεακατανόητα επιχειρήματα αρνείται να ψηφίσει θετικά», επισήμανε η κυρία Γαλανού.

Αιτήματα

Ανάμεσα σταπολλά αιτήματα που αναφέρθηκαν στο ψήφισμα της ημερίδας, που θα δινόταν στακόμματα της Βουλής, από τα πιο επείγοντα, όπως φάνηκε και από την ανάλυση πουέκανε ο νομικός σύμβουλος του ΣΥΔ Βασίλης Σωτηρόπουλος, είναι να γίνειεξωδικαστική η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, η κατάργηση τηςπροϋπόθεσης της αγαμίας και του διαχωρισμού ηλικίας από τη διαδικασία, η συμπερίληψητης ταυτότητας φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού στην προστασία από τιςδιακρίσεις στην υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση και την παροχήυπηρεσιών και αγαθών, η επέκταση του αντιρατσιστικού νόμου ώστε να καλύπτειευρύτερα τη ρητορική του μίσους και όχι μόνο σε περιπτώσεις όπου αποδεικνύεταιάμεση πρόκληση εχθροπάθειας, και η συμπερίληψη του σεξουαλικού προσανατολισμούκαι της ταυτότητας φύλου ανάμεσα στα κριτήρια αναγνώρισης των ευάλωτωνπροσφύγων.

Η κυρίαΓαλανού σημείωσε ότι είναι μύθος η αντίληψη ότι οι πρόσφυγες επικαλούνται τάχαψευδώς τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου για να πάρουνδιεθνή προστασία, αντιθέτως, υπογράμμισε, φοβούνται να τα επικαλεστούν στησυνέντευξη ασύλου, ανησυχώντας μήπως διαρρεύσουν σε συμπατριώτες τους.

«Σήμερα θαέπρεπε να είναι εδώ γιορτή, αν είχαμε πράγματι μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση πουπροωθεί τις ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα. Εχουμε όμως πισωγύρισμα»,επισήμανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Αγαθοπούλου και αναφέρθηκε στηναναιτιολόγητη ακύρωση σχολικού διαγωνισμού που καλούσε τους μαθητές να μπουνστον ρόλο του αντίθετου φύλου για μια μέρα. Σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξειαλλαγή του άρθρου 5 του Συντάγματος.

Αίσθησηπροκάλεσε η θετική αναφορά της βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νάντιας Γιαννακοπούλουστην ανάγκη αλλαγής του άρθρου 5. «Τότε γιατί δεν το ψηφίσατε;» διαμαρτυρήθηκεο κ. Σωτηρόπουλος, που επισήμανε επίσης την απουσία της προέδρου ΦώφηςΓεννηματά και άλλων μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. από τιςψηφοφορίες για το σύμφωνο συμβίωσης και την ταυτότητα φύλου. «Είναι συνολικάθετική η πολιτική τοποθέτηση του χώρου, είμαστε υποστηρικτές, παρ’ όλες τιςπαλινωδίες», σημείωσε, μάλλον αμήχανα, η κυρία Γιαννακοπούλου.

Αίσθησηπροκάλεσε και η τοποθέτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Αμυρά, ο οποίος δενμετείχε στο πάνελ, αλλά έκανε σύντομο χαιρετισμό. Σημείωσε ότι ο ίδιος έχειψηφίσει τους σχετικούς νόμους, παραλείποντας ότι αυτό έγινε όταν ήταν βουλευτήςτου Ποταμιού και όχι βέβαια της Ν.Δ. «Είμαι επίμονος κηπουρός εγώ, θέλω να μεβοηθήσετε», είπε, καλώντας την κοινότητα στο γραφείο του για «έναν νέο γύροπροσπάθειας».

«Υιοθετούμεαπολύτως τα αιτήματά σας» σημείωσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης,ζητώντας να ενημερωθεί για την ατζέντα του κινήματος. Και αναφέρθηκε στη γνωστήαποκοπή της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τηνταυτότητα φύλου, ο οποίος είχε αναφερθεί σε περίπτωση νέου ατόμου που ήθελετάχα να γίνει τρανς επειδή του το είπε ένας εξωγήινος στον Υμηττό.

Ο γενικόςγραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Σταμάτης δεσμεύτηκε ότι θα θέσει τααιτήματα σε κοινή συνάντηση με τους συναρμόδιους γενικούς γραμματείς ώστε νααναζητηθούν τρόποι ενίσχυσης του ΣΥΔ, όπως και η δυνατότητα πρόσληψης τρανςατόμων. Ο εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη Λάμπρος Μπαλτσιώτης κάλεσε τηΛΟΑΤΚΙ κοινότητα να εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα υποβολής αναφορών στηνανεξάρτητη αρχή και αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής της κουλτούρας της δημόσιαςδιοίκησης.

Άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών του Δημήτρη Αγγελίδη

Φωτογραφία του Μάριου Βαλασόπουλου

https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiomata/219745_kraygi-i-siopili-poreia-gia-ta-thymata-tis-transfobikis-bias