Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Ελληνικό Κοινοβούλιο
Ομιλίες
Ομιλία στο ν/σ "Περί Διεθνούς Προστασίας"
4
12
·
2019
4
·
12
·
2019

Στην τοποθέτηση της στην ολομέλεια η κ.Αγαθοπούλου εστίασε στο γεγονός ότι στο παρόν νομοσχέδιο είναι εμφανή ταξενοφοβικά χαρακτηριστικά της παρούσας κυβέρνησης με άμεση στόχευση στο συντηρητικότης ακροατήριο.

 

Σημείωσε το γεγονός ότι υποκριτικά ταστελέχη της ΝΔ υποστηρίζουν την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της μη έκδοσηςτης ιρανής Σεραρέ. Χαρακτηριστικά σημείωσε η κ. Αγαθοπούλου «Χαίρεστε γιατίήταν μία γυναίκα, λες και δεν ξέρετε ότι οι περισσότερες γυναίκες σ’ αυτά τακράτη υποφέρουν και δέχονται βία και μπορεί να είναι και αυτός λόγος εξόντωσηςτους.» Συνέχισε τονίζοντας « Κάνετε ότι δεν το ξέρετε και έρχεστε καικαταργείτε την εξατομικευμένη εξέταση των αιτημάτων.»

 

Επίσης η κ. Αγαθοπούλου τόνισε ότιπραγματικός σχεδιασμός του Υπουργείου είναι να καταστρατηγήσει την διαδικασία τουασύλου ώστε να αυξηθούν οι απορρίψεις ασύλου, παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις οδηγίες της ΕΕ και τουςκανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

 

Συνέχισε αναφερόμενη σταόσα ακούστηκαν από τους βουλευτές της ΝΔ, ακόμα και από τον ίδιο τονΠρωθυπουργό, για την υγειονομική πολιτική στους πρόσφυγες. Ανέφερε η κ.Αγαθοπούλου «Τολμήσατε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εδώ μέσα να ειρωνευτείτε τουςανθρώπους που πάσχουν από μετατραυματικό στρες και μάλιστα ο ίδιος οΠρωθυπουργός, αναφερόμενος σε αυτό, μίλησε για φάμπρικα νομιμοποιητικώνεγγράφων με δικαιολογία το μετατραυματκό στρες. Είναι ντροπή και γινόμαστεδιεθνώς ρεζίλι με τέτοιες δηλώσεις, διότι, αν είχατε ασχοληθεί έστω και στοελάχιστο, θα ξέρατε ότι στα εγχειρίδια του ΠΟΥ, του Παγκόσμιου ΟργανισμούΥγείας, για την υγειονομική πολιτική για πρόσφυγες και μετανάστες θα βλέπατεκατ’ αρχήν, ότι για να υπάρχει δημόσια υγεία σε μια χώρα που έχει τέτοιουςπληθυσμούς είναι υποχρέωσή της να υπάρχει μέλημα για την υγεία των προσφύγωνκαι των μεταναστών, γιατί αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη δημόσια υγεία ηκάλυψη των πληθυσμών αυτών, ενώ εσείς έρχεστε και κάνετε ακριβώς το αντίθετο,έρχεστε και συρρικνώνετε το δικαίωμα πρόσβασής τους στην υγεία, περιορίζοντάςτο μόνο σε επείγοντα περιστατικά. Πώς μιλάτε για ασφάλεια, που την κάνατε σημαία, τουγενικού πληθυσμού, όταν δεν σας ενδιαφέρει η υγειονομική ασφάλεια του ελληνικούπληθυσμού; Αν συμβουλευόσασταν τα εγχειρίδια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,θα βλέπατε ότι υπάρχει ειδική αναφορά στις εκθέσεις αυτές για το μετατραυματικόστρες, διότι δεν είναι μια φάμπρικα πλαστών δικαιολογητικών, αλλά μια σοβαρήπάθηση που μπορεί να έχει τις αιτίες της σε όλες τις φάσεις της μετανάστευσης, απότις χώρες καταγωγής μέχρι και καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους.»

 

Στο τέλος αναφέρθηκε στον κ. Χρυσοχοΐδη λέγοντας «Θα κλείσωλέγοντας ότι, αν θα καταφέρετε να μειώσετε τις ροές και να αυξήσετε τιςεπιστροφές, μένει να το δούμε. Ο μη σχεδιασμός, που είχατε μέχρι τώρα, δενδίνει πολύ αισιόδοξα μηνύματα, γι’ αυτό, όμως, που φαίνεται -και είμαστεσίγουροι- είναι ότι μετατρέπετε την Ελλάδα σε ένα αστυνομοκρατούμενο κράτος καισε μια χώρα καταστολής. Εδώ, κύριεΧρυσοχοΐδη, σας αξίζουν προσωπικά συγχαρητήρια, διότι καταφέρατε να κάνετε τηνΑστυνομία, αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις, παρούσα παντού, στους ελέγχους τωναιτήσεων ασύλου, στους ελέγχους για το κάπνισμα, στους ελέγχους προβολήςταινιών, παντού. Αυτή είναι η Ελλάδα της Νέας Δημοκρατίας και εσείς είστε οκαλύτερος Υπουργός της αυτήν τη στιγμή.»