Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Ελληνικό Κοινοβούλιο
Ομιλίες
Ομιλία στην Ολομέλεια για τον προϋπολογισμό του 2020
4
1
·
2020
16
·
12
·
2019

Απόσπασμα της ομιλίας της βουλεύτριας Ε. Αγαθοπούλου:

"Στον ευαίσθητο χώρο της υγείας καταρχάς είναι εμφανής η πρόθεση συρρίκνωσης του ΕΣΥ προς όφελος του ιδιωτικού τομέα. Αφού αναστείλατε τις προσλήψεις που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη βάση συγκεκριμένου πλάνου στήριξης της δημόσιας περίθαλψης, ανοίγετε ταυτόχρονα την κουβέντα για Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα. Δημιουργείτε δηλαδή τις κατάλληλες συνθήκες ένδειας του δημόσιου συστήματος ώστε να αιτιολογήσετε στη συνέχεια την εκχώρησή του σε επιχειρηματίες υγείας και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Κόβετε τις προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού ενώ παράλληλα προχωράτε σε διορισμούς ημετέρων στο επιτελικό κράτος με παχυλούς μισθούς. Και επειδή αυτές δεν είναι αρκετές, συνεχίζετε με διορισμούς «γαλάζιων παιδιών» σε πολύ κομβικές θέσεις ευθύνης της δημόσιας διοίκησης, όπως στις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Είδαμε να διορίζονται συνταξιούχοι πολιτευτές σας, κάποιοι με μόνο πτυχίο τη στήριξή τους στο κόμμα σας. Από την άλλη τους πραγματικούς νέους επιστήμονες αυτής της χώρας, επιλέγετε να τους απαξιώσετε, αφού βλέπουν διορισμούς σε επιτελικές θέσεις χωρίς αξιοκρατικές διαδικασίες, χωρίς προσόντα, απλά και μόνο με κομματική ταυτότητα. Κάτι τέτοιο καταλογίζατε στον ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη τετραετία, αλλά σας υπενθυμίζω ότι εσείς καταργήσατε το μητρώο επιτελικών στελεχών του δημοσίου για κάλυψη επιτελικών θέσεων με αξιοκρατικά κριτήρια.

Εμπαίζετε περεταίρω τη νεολαία, υποσχόμενοι 500 υψηλά αμειβόμενες θέσεις για νέους επιστήμονες, ενώ από την άλλη δεν συνεχίζετε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επιστροφή νέων επιστημόνων, που ξεκίνησε με 3700 προσλήψεις νέων με μεταπτυχιακά και διδακτορικά σε φορείς του Δημοσίου. Σας υπενθυμίζω ότι οι νέοι που μετανάστευσαν στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης είναι περισσότεροι από 400.000 και εσείς ισχυρίζεστε ότι σχεδιάσατε πρόγραμμα για να επαναφέρετε 500 άτομα.

Τιμωρείτε λοιπόν τους νέους επειδή δεν σας ψήφισαν; Θα ήταν πολύ απλοϊκή μια τέτοια εξήγηση. Επίσης, με την ίδια απαξίωση φέρεστε και στους συνταξιούχους, που σας ψήφισαν, αφού περικόπτετε κατά περίπου 200εκ€ τις συντάξεις ενώ καταργείτε τη 13η σύνταξη, την οποία είχατε χαρακτηρίσει ως προεκλογικό δωράκι του ΣΥΡΙΖΑ ενώ εσείς δεσμευόσασταν για τη μονιμότητα του μέτρου.

Μα είναι κάτι πιο βαθύ, αυτό που σας λερώνει, όπως θα έλεγε και ο Μικρούτσικος. Είναι η εμμονή σας στη στήριξη των λίγων με πολλά και των πολλών με πολύ λίγα.

Αντί να χρησιμοποιήσετε τον δημοσιονομικό χώρο που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζοντας αυτούς που έβαλαν περισσότερο πλάτη στα χρόνια της κρίσης από το υστέρημά τους, αντί να στηρίξετε λοιπόν τη μεσαία τάξη όπως λέγατε προεκλογικά, χρησιμοποιείτε τα 1,18δις που προκύπτουν για φοροελαφρύνσεις κυρίως των μεγάλων επιχειρήσεων (80%) ενώ μόνο το 10% πάει στο κοινωνικό κράτος.

Προς τους αγρότες, επίσης, διαψεύδονται οι υποσχέσεις σας για έκπτωση στο αγροτικό πετρέλαιο ενώ το σύνολο των φοροελαφρύνσεων φτάνει τα 173€ το χρόνο, λες και αυτή είναι η φοροελάφρυνση που θα σώσει τους αγρότες.

Το 173, ως ποσό, το συναντάμε και σε άλλο σημείο του προϋπολογισμού: 173εκ.€ μείωση των επιδομάτων για ΑμεΑ. Επίσης κι άλλες μειώσεις: 139εκ. μείωση για οικογενειακά επιδόματα, 50εκ. μείωση για το επίδομα ενοικίου, 30εκ. μείωση για τα σχολικά γεύματα. Αυτά τα επιδόματα, μαζί με το κοινωνικό μέρισμα, κ.κ. της Κυβέρνησης, που τόσο τα λοιδορήσατε το προηγούμενο διάστημα, ήταν για τη στήριξη της μεσαίας τάξης και κυρίως των νέων ανθρώπων και των νέων ζευγαριών που προσπαθούν τώρα να στήσουν τη ζωή τους.

Αυτά ήταν επίσης χρήματα που έπεφταν στην πραγματική οικονομία. Και όποιος αμφιβάλει γι’ αυτό, θα έχει πολύ ενδιαφέρον, φέτος που το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί σε πολύ περιορισμένο αριθμό ωφελούμενων, να δούμε πώς θα κινηθεί η αγορά τις ημέρες των γιορτών. Και έπειτα, ας πάτε να πείτε στους μικρούς επαγγελματίες: «μα σας ρίξαμε τη φορολογία 4%».

Αντί όλων των προηγούμενων υποσχεθήκατε 2000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται. Και αναρωτιόμαστε αν έτσι πιστεύετε ότι θα πείσετε τις γυναίκες να κάνουν παιδιά ή να μπουν στην αγορά εργασίας; Είστε αυτοί που στηρίζετε ότι η ισότητα των δύο φύλων έρχεται μέσα από μέτρα ενίσχυσης της γυναικείας εργασίας – εξάλλου αυτός λέτε ότι ήταν και ο στόχος σας για τη μετακίνηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Εργασίας.

Είχατε ευκαιρία να αποτυπώσετε σε αυτόν τον προϋπολογισμό, τα μέτρα ενίσχυσης της εργασίας, και ιδιαίτερα της γυναικείας εργασίας διότι οι γυναίκες είναι αυτές που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση και την ανεργία. Αναφέρομαι σε μέτρα στήριξης των γυναικών που θέλουν να δουλέψουν, αλλά δεν μπορούν γιατί λείπουν οι χώροι φύλαξης παιδιών, η πρόνοια για τους ηλικιωμένους, τα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης, τα μέτρα συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Και είχε την κρυφή ελπίδα ο κόσμος, ότι στον πρώτο προϋπολογισμό εκτός μνημονίων θα δινόταν το σήμα απομάκρυνσης από τις πολιτικές που οδήγησαν στα μνημόνια και της δημιουργίας ενός σύγχρονου κράτους, ενός κράτους που στηρίζει τις κοινωνικές δομές, την παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό, τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, τον μικρό επαγγελματία. Αντίθετα, βλέπουμε ότι συνεχίζετε ακάθεκτοι τις πολιτικές που μας οδήγησαν στα μνημόνια και στην κρίση. Μέχρι εκεί εκτείνεται το όραμά σας και λυπούμαστε πραγματικά για αυτό."