Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Ελληνικό Κοινοβούλιο
Ομιλίες
Ομιλία για τις Νταντάδες της Γειτονιάς στο πλαίσιο συζήτησης σ/ν του Υπουργείου Εργασίας στην Ολομέλεια της Βουλής
30
9
·
2021
30
·
9
·
2021

“Η Κυβέρνηση δείχνει ότι δε σέβεται ούτε το Κοινοβούλιο ούτε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Ζητάει λευκή επιταγή για να νομοθετεί μόνη της.”

Με σκληρή κριτική για τον τρόπο νομοθέτησης της κυβέρνησης – με έκτακτες τροπολογίες – ξεκίνησε την ομιλία της η βουλεύτρια Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και αν. Τομεάρχισσα Δικαιοσύνης, Ειρήνη Αγαθοπούλου, και κατέληξε λέγοντας ότι «δε μας εκπλήσσει αυτή η πρακτική σας, αλλά να ξεκαθαρίσουμε λίγο το τί δείχνει; Δείχνει μια κυβέρνηση που δεν σέβεται τίποτε. Εκτός του ότι δεν σέβεται τη δημόσια περιουσία και την ξεπουλά ελαφρά τη καρδία, όπως είδαμε να συμβαίνει τις προηγούμενες ημέρες με ΔΕΗ και ΟΛΠ, δεν σέβεται ούτε το Κοινοβούλιο, ούτε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ούτε κατά συνέπεια όσες και όσους αφορούν αυτά τα νομοσχέδια, με τους οποίους δεν διαβουλεύτηκε καν.»

Όσον αφορά το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το χαρακτήρισε ως  «νομοσχέδιο λεζάντα» καθώς είναι κενό περιεχομένου και όλες οι ουσιαστικές ρυθμίσεις θα καθοριστούν σε δεύτερο χρόνο από Υπουργικές αποφάσεις, με την κυβέρνηση να ζητά λευκή επιταγή για την νομοθέτηση τους.

Η αρμόδια τομεάρχισσα για θέματα Ισότητας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ειρήνη Αγαθοπούλου, αναφέρθηκε στα όσα κωμικοτραγικά διαδραματίστηκαν με την τροπολογία της τελευταίας στιγμής σχετικά με το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονίας». Σχολίασε το γεγονός ότι όλες οι σημαντικές αποφάσεις επαφίονται σε Υπουργικές Αποφάσεις είτε συνειδητά για να μη γίνει καμία συζήτηση στη Βουλή είτε λόγω βιασύνης και κακής νομοθέτησης, καθιστώντας την ψήφισή της προβληματική.

Σημείωσε χαρακτηριστικά:«Άρα τι μας βάζετε να ψηφίσουμε; Εάν μας αρέσει το όνομα του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς»; Όχι, δεν μας αρέσει, είναι ιδιαίτερα στερεοτυπικό και αναπαράγει την κουλτούρα ότι η φύλαξη παιδιών μπορεί να γίνει μόνο από γυναίκες…» Και συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση προωθεί τα βρέφη δύο ταχυτήτων και δεν κάνει καμία προσπάθεια να αξιοποιήσει το Ταμείο Ανάκαμψης για να δημιουργηθούν νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί για να εξυπηρετούν όλα τα παιδιά και όχι να τα διαχωρίζει σε παιδιά που θα πηγαίνουν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και σε παιδιά που θα λαμβάνουν φροντίδα στο σπίτι.

Κλείνοντας την ομιλία της, η Ειρήνη Αγαθοπούλου σχολίασε σκωπτικά το άρθρο της τροπολογίας που αφορά το Σήμα Διαφορετικότητας (παραλλαγή του Σήματος Ισότητας) για τις δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά «προτείνω λοιπόν, αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, το πρώτο Σήμα Διαφορετικότητας να το δώσετε στο Υπουργείο Υγείας, στον κ. Πλεύρη και στην κ. Γκάγκα, που επικύρωσαν με την υπογραφή τους και με την ανοχή τους απόφαση Συμβουλίου κρίσεων που έκοψε μητέρα από τη θέση επιμελήτριας Β στο Λαϊκό Νοσοκομείο λόγω οικογενειακής κατάστασης, επειδή είχε δύο παιδιά, και να κρατήσετε και εσείς ένα Σήμα Διαφορετικότητας στο Υπουργείο Εργασίας, κ. Χατζηδάκη και κ. Συρεγγέλα, που δεν είπατε μισή κουβέντα για το συγκεκριμένο περιστατικό, δεν καταδικάσατε και ούτε είδαμε να ανακοινώνονται πρωτοβουλίες για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον».