Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Ελληνικό Κοινοβούλιο
Ομιλίες
Ομιλία για το σ/ν αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού του Σωφρονιστικού Κώδικα
8
11
·
2022
26
·
11
·
2022

Σημεία ομιλίας της Ειρήνης Αγαθοπούλου, αναπλ. τομεάρχισσας Δικαιοσύνης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του Σωφρονιστικού Κώδικα

Το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης της ΝΔ δεν αποτελεί εκσυγχρονισμό, αλλά ένα φτιασίδωμα, ένα κουκούλωμα, πίσω από κάποιες λίγες θετικές ρυθμίσεις, της οπισθοδρόμησης των τελευταίων ετών στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας.

Στην ουσία η ΝΔ νομοθετεί γιατί προσπαθεί να αποφύγει την καταδίκη της χώρας από την επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις συνθήκες στις ελληνικές φυλακές. Τόσο ο Εθνικός Μηχανισμός Πρόληψης Βασανιστηρίων και Κακομεταχείρισης – ο Συνήγορος του Πολίτη – αλλά και η επιτροπή CPTτου Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν διαπιστώσει μη αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στις ελληνικές φυλακές και καλούν τη χώρα «να εγκαταλείψει την απλή αποθήκευση ατόμων σε επικίνδυνες και κακές συνθήκες διαβίωσης».

Η ΝΔ νομοθετεί θέλοντας να ικανοποιήσει το συντηρητικό της ακροατήριο, που «διψά» για Νόμο και Τάξη και για αυστηροποίηση ποινών, η οποία όμως αποδεδειγμένα δεν οδηγεί σε μείωση της εγκληματικότητας, παρά μόνο σε μεγαλύτερη συμφόρηση εντός των φυλακών.

Τα ζητήματα ασφάλειας σαφώς είναι κυρίαρχα και απασχολούν κάθε πολίτη, δεν λύνονται όμως με περιορισμό των αδειών των κρατουμένων, με αυστηροποίηση των μεταγωγών στις αγροτικές φυλακές και με αναστολή επ’ αόριστον της κοινωφελούς εργασίας. Όταν την ίδια στιγμή βιάζονται γυναίκες εντός αστυνομικών τμημάτων και θύματα ενδοοικογενειακής βίας παροτρύνονται να επιστρέψουν στη συζυγική εστία, η ασφάλεια που επικαλείται ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν υπάρχει.

Ευχόμαστε να μην υπάρξει δεύτερη δημόσια δήλωση, που θα ισοδυναμεί με καταδίκη της χώρας, από την αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, γιατί η καταδίκη αυτή θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα για τη χώρα και τον πολιτισμό μας.