Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Ελληνικό Κοινοβούλιο
Κοινοβουλευτικός Έλεγχος
Oμιλία κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις πολιτικές της κυβέρνησης στο σωφρονιστικό σύστημα
5
6
·
2021
4
·
6
·
2021

«Εάν συμφωνεί η Κυβέρνηση με τη ρήση ‘’Όπου ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή’’, οφείλει να το δείξει και στην πράξη»

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις πολιτικές της κυβέρνησης στο σωφρονιστικό σύστημα, η αν. Τομεάρχισσα Δικαιοσύνης, αρμόδια για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ειρήνη Αγαθοπούλου, επικεντρώθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης στον ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα και της επανένταξης των κρατουμένων.

Ξεκίνησε λέγοντας: «Οι πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στον τομέα του σωφρονισμού είναι εκ διαμέτρου αντίθετες: Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριζόταν από το τρίπτυχο Ασφάλεια, Ανθρωπισμός, Επανένταξη ενώ η δική σας πολιτική χαρακτηρίζεται από το τρίπτυχο Μηδενική ανοχή, Καταστολή, Τιμωρητικότητα».

Συνέχισε, τονίζοντας ότι «καμία εκπαιδευτική δομή δεν ξεκίνησε την λειτουργία της στο διάστημα της διακυβέρνησης της ΝΔ, αντίθετα και τα ήδη υπάρχοντα σχολεία βρίσκονται σε διαρκή αγώνα επιβίωσης». Επίσης, καυτηρίασε το γεγονός ότι η κυβέρνηση έπαψε να υποστηρίζει δράσεις τεχνικής κατάρτισης των κρατουμένων αλλά και ελληνομάθειας στους αλλοδαπούς κρατούμενους και φυσικά σταμάτησε την ανέγερση σχολείων και εκπαιδευτικών κτιρίων σε κέντρα κράτησης.

Στη συνέχεια, κάνοντας αναφορά στην περίπτωση του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη, μίλησε για την τιμωρητικότητα της Κυβέρνησης, απέναντι σε έναν άνθρωπο που τελείωσε το σχολείο εντός των φυλακών και πέρασε στο πανεπιστήμιο και που αντί να αποτελεί πρότυπο θέλησης και αγώνα, τιμωρήθηκε με μεταγωγή, κάτι που του στέρησε το δικαίωμα στην μόρφωση και τον οδήγησε σε απεργία πείνας. Επίσης,αναφέρθηκε στην περίπτωση του δασκάλου των φυλακών Αυλώνας, Πέτρου Δαμιανού, ο οποίος σε πείσμα όλων δημιούργησε ένα κλειστό κύκλωμα μετάδοσης μαθημάτων για τους μαθητές των φυλακών ώστε να μη χάσουν τα μαθήματά τους εν μέσω πανδημίας, αφού η Πολιτεία δεν φρόντισε γι’ αυτό.

Τέλος, κάλεσε την Κυβέρνηση να σταματήσει τη σπατάλη δημοσίου χρήματος σε απευθείας αναθέσεις και να επικεντρωθεί στην ενίσχυση των δομών υγείας εντός των φυλακών, την υγειονομική θωράκιση προσωπικού και κρατουμένων και τη μέριμνα για την ίδρυση εκπαιδευτικής μονάδας σε κάθε κέντρο κράτησης, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος 4521/18.