Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Ελληνικό Κοινοβούλιο
Ομιλίες
Ομιλία κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Προϋπολογισμού του 2021
14
12
·
2020
14
·
12
·
2020

«Το εμβόλιο δεν θα επανεκκινήσει από μόνο του την οικονομία. Χρειάζεται ισχυρή δημοσιονομική παρέμβαση για αυτό»


Κατά τη διάρκεια της 4ης ημέρας συζήτησης του Προϋπολογισμού του 2021, η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και Αν. Τομεάρχισσα Δικαιοσύνης, Ειρήνη Αγαθοπούλου, εστίασε στις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και στα μειωμένα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, αφού εναποθέτει όλες της τις ελπίδες στο εμβόλιο, λέγοντας χαρακτηριστικά «Αντί να δούμε γενναία μέτρα στον προϋπολογισμό του 2021, βλέπουμε μια εκτίμηση και μια ευχή: Την ευχή ότι με το που θα έρθει το εμβόλιο στη χώρα και θα γίνουν οι εμβολιασμοί, τόσο η οικονομία όσο και η κοινωνία θα αρχίσουν και πάλι να λειτουργούν με κανονικούς ρυθμούς.»
Συνέχισε, λέγοντας ότι εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση μειώνει τις δαπάνες στην Υγεία κατά 573 εκ. €, εκδηλώνοντας την πρόθεση της να συνεχίσει να πορεύεται χωρίς σχέδιο. Τόνισε η βουλεύτρια ότι «το εμβόλιο δεν θα επανεκκινήσει από μόνο του την οικονομία. Χρειάζεται ισχυρή δημοσιονομική παρέμβαση για αυτό. […] Γι’ αυτό λέμε ότι δεν φταίει μόνο η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία σας, αλλά φταίει και η ανικανότητά σας.»
Στο δεύτερο μισό της ομιλίας της, η Αν. Τομεάρχισσα Δικαιοσύνης, αρμόδια για θέματα Ισότητας, ανέλυσε την δυσανάλογη έκθεση των γυναικών στην οικονομική κρίση, τη φτώχεια, την ανεργία, το μισθολογικό χάσμα και τον αποκλεισμό από τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Όλα αυτά δεν λαμβάνονται υπόψη στον προϋπολογισμό της Κυβέρνησης οδηγώντας στην καταβαράθρωση του εισοδήματός τους και την αύξηση των απλήρωτης εργασίας στο σπίτι και έκλεισε λέγοντας «οι γυναίκες εργαζόμενες μητέρες έχουν αναλάβει υπερπολλαπλάσια βάρη εντός σπιτιού. […] Υπάρχουν καλές πρακτικές να αντιγράψετε σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως στην Πορτογαλία,  αλλά εδώ η κυβέρνηση δεν έχει προγραμματίσει τίποτα, περιμένει το εμβόλιο».
Τέλος κλείνοντας την ομιλία της, η Ειρήνη Αγαθοπούλου επανέλαβε, από βήματος της Βουλής, ότι «αυτόν τον προϋπολογισμό δεν μπορούμε να τον ψηφίσουμε. Θα ψηφίζαμε έναν προϋπολογισμό, που θα περιλάμβανε τα μέτρα που σας φωνάζουμε από τον Μάρτιο. Δηλαδή, μη επιστρεπτέα επιχορήγηση για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, επιδότηση της εργασίας με κάλυψη 100% μισθών και ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις που είναι σε lockdown, εισόδημα έκτακτης ανάγκης για τα νοικοκυριά που έχουν υποστεί καταβαράθρωση του εισοδήματός τους, επιχορήγηση των ενοικίων για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, γενναία στήριξη του κοινωνικού κράτους και του δημοσίου συστήματος υγείας. Μόνο έτσι μπορούμε να βγούμε από αυτήν την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.»