Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Ελληνικό Κοινοβούλιο
Ομιλίες
Ομιλία στη συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής
16
6
·
2021
16
·
6
·
2021

“Ψηφίζετε έναν νόμο μόνοι σας και γι’ αυτό ο νόμος αυτός θα καταπέσει στην πράξη.”

Με την ομιλία της στην ολομέλεια έκλεισε τον κύκλο των παρεμβάσεων της στη Βουλή για την συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κιλκίς και αν. Τομεάρχισσα Δικαιοσύνης, Ειρήνη Αγαθοπούλου.

Ξεκίνησε την τοποθέτηση της με έναν παραλληλισμό του υπό συζήτηση νομοσχεδίου και των μνημονιακών νομοσχεδίων που με τόσο ζήλο νομοθετούσε η ΝΔ και συνέχισε λέγοντας ότι το νομοσχέδιο αυτό “με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε μείωση των θέσεων εργασίας και αύξηση της ανεργίας, οδηγεί σε μείωση μισθών, σε εξαντλητικά ωράρια εργασίας και σε πλήρη καταπάτηση κεκτημένων εδώ και χρόνια εργασιακών δικαιωμάτων. Και επίσης οδηγεί στην μετανάστευση των νέων μας στο εξωτερικό γιατί ποιος θέλει να μείνει για να έχει τέτοιες εξοντωτικές συνθήκες εργασίας.”

Ως «φερετζέ» στο αντεργατικό νομοσχέδιο χαρακτήρισε τα πρώτα μέρη του νομοσχεδίου για την βία και σεξουαλική παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας και τις γονικές άδειες που θεσπίζονται. Τόνισε επίσης ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν προάγει την συμφιλίωση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής. Απευθυνόμενη στην αρμόδια Υφυπουργό είπε “Έτσι θα πείσετε τους νέους να κάνουν οικογένεια; Έτσι νομίζετε ότι βοηθάτε στο δημογραφικό; Ή με τη συμμετοχή σας σε κάτι απαράδεκτα συνέδρια για τη γονιμότητα; Ποια γυναίκα ή ποιο ζευγάρι, κ. Συρεγγέλα, δεν γνωρίζει σήμερα ότι μετά τα 40 είναι πιο δύσκολο να κάνει παιδιά; Τα συνέδρια περίμενε για να της το πουν; Γι΄ αυτό οι νέοι άνθρωποι δεν κάνουν οικογένεια πριν τα 35-40; Η έλλειψη γνώσης τους εμποδίζει ή η επισφάλεια στην εργασία και οι πενιχροί μισθοί; Είστε εντελώς άσχετοι με τα θέματα ισότητας, εντελώς επικίνδυνοι και το αποδεικνύετε καθημερινά.” Στη συνέχεια, ανέλυσε την υστέρηση στα εφαρμοστικά μέτρα της σύμβασης, καταθέτοντας τις προτάσεις της ΓΣΕΕ και της ΕΕΔΑ, καθώς έχουν κάνει ουκ ολίγες παρατηρήσεις στα «θετικά» άρθρα του νομοσχεδίου.

Κλείνοντας την τοποθέτηση της η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ παρατήρησε την απομόνωση της ΝΔ τόσο από την κοινωνία όσο και από τα άλλα πολιτικά κόμματα λέγοντας ότι “ψηφίζετε έναν νόμο μόνοι σας και γι’ αυτό ο νόμος αυτός θα καταπέσει στην πράξη. Και πολύ σύντομα, μια πραγματικά προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει για να εφαρμόσει πραγματικές πολιτικές συμφιλίωσης, 35ωρο, 4ήμερο και θα συνεχίσει την προσπάθεια αύξησης του κατώτατου μισθού που αφήσαμε στη μέση, γιατί δεν ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε.”