Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Ελληνικό Κοινοβούλιο
Ομιλίες
Ομιλία στην ολομέλεια για την κύρωση της σύμβασης του Υπ. Υγείας με το Ίδρυμα Στ. Νιάρχος
28
1
·
2020
27
·
1
·
2020

Η κ. Αγαθοπούλου ξεκίνησε την ομιλία της λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει  τη σύμβαση δωρεάς από το Ίδρυμα Στ. Νιάρχος για την αναβάθμιση των υποδομών και των υπηρεσιών υγείας του δημοσίου, αφού είναι μια σύμβαση  που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε την πρωτοβουλία να διαμορφώσει και συνάψει. Επισήμανε όμως τις διαφορές ανάμεσα σε ενός τέτοιου τύπου κοινωφελή σύμπραξη και του σχεδίου που εξαγγέλλει η ΝΔ για συμπράξεις με τον αμιγώς ιδιωτικό τομέα, του οποίου εξ ορισμού σκοπός είναι το κέρδος.  «Το βασικότερο όμως είναι ότι την ώρα που η ΝΔ αγωνιά να συμπράξει με τον ιδιωτικό τομέα καθυστερεί την ενίσχυση του ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό και απαραίτητα υλικά», τόνισε, κάνοντας αναφορά σε θέματα της επικαιρότητας σχετικά με κλείσιμο κλινικών του ΕΣΥ, χειρουργεία και εργαστηριακές εξετάσεις που δεν πραγματοποιούνται λόγω έλλειψης προσωπικού και αντιδραστηρίων.  

Με αφορμή τροπολογία που κατατέθηκε στο σ/ν, η βουλεύτρια έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σοβαρή έλλειψη φαρμάκων που παρατηρείται στην αγορά και στο γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ όχι μόνο δεν παρεμβαίνουν να λύσουν το πρόβλημα αλλά ούτε καν το παραδέχονται. «Με την τροπολογία που φέρνετε – και καλώς κάνετε -, με την οποία δίνετε παράταση στο αντισταθμιστικό μέτρο της μηδενικής συμμετοχής στα φάρμακα για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ και τη ρύθμιση για τη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα φαρμακεία, ρυθμίζετε κάποια θέματα για τη διάθεση φαρμάκων,  μόνο που σε λίγο δεν θα υπάρχουν φάρμακα στην αγορά για να εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις σας. Έχουν τοποθετηθεί δημόσια σύλλογοι ασθενών όπως η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου για ελλείψεις σε βασικά αντινεοπλασματικά φάρμακα, σύλλογοι φαρμακοποιών από όλη την Ελλάδα, καθώς και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος» επισήμανε και κατέθεσε στα πρακτικά επιστολή του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς. Επίσης κατέθεσε επιπλέον στοιχεία από τα ηλεκτρονικά συστήματα παραγγελιών των φαρμακείων που αποδεικνύουν ελλείψεις σε 400 φάρμακα.

Τέλος κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό να δώσει τέλος σε μια συμπεριφορά που «απαξιώνει και λοιδορεί τα συλλογικά όργανα των φαρμακοποιών, αλλά και τους ίδιους τους ασθενείς, καταλογίζοντάς τους ψευδείς ειδήσεις και πλήττοντας την αξιοπιστία τους» προκειμένου το Υπουργείο Υγείας να αποδεχτεί το πρόβλημα και να φέρει άμεσα πολιτική λύση.