Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Ελληνικό Κοινοβούλιο
Ομιλίες
Ομιλία στην ολομέλεια για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
26
2
·
2020
26
·
2
·
2020

Κατά την διάρκεια της συζήτησης  του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, η Βουλεύτρια Ειρήνη Αγαθοπούλου υπενθύμισε στον Υπουργό Εργασίας τα «κατορθώματά» του που οδήγησαν στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και στην ανεργία των νέων στο 55% και την συνολική στο 28%. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ξεχνάτε λοιπόν να αναφέρετε ότι για αυτή τη νέα γενιά  που ήταν χωρίς σταθερή εργασία για πολλά χρόνια, που έζησαν για τα καλά την ανεργία, αλλά και την εργασία χωρίς πλήρη δικαιώματα, η σύνταξη θα είναι ένα κοινωνικό βοήθημα και όχι σύνταξη, διότι το ποσοστό των σημερινών ασφαλισμένων που θα μπορεί να ξεπερνά τα 30 χρόνια εργασίας στο μέλλον, είναι ελάχιστο. Και γι’ αυτό ευθύνονται οι δικές σας πολιτικές.»

Το νέο ασφαλιστικό δεν είναι ούτε δίκαιο όσον αφορά στους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά ούτε και αποτελεσματικό, αφού ελάχιστες συντάξεις αυξάνονται ενώ αντίθετα αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για την συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων.

Επίσης, το Υπουργείο δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του τον παράγοντα του φύλου παρά το γεγονός ότι, το έμφυλο χάσμα στις συντάξεις είναι από τις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ. Σημείωσε στην τοποθέτηση της ότι «το συνταξιοδοτικό χάσμα είναι μεγαλύτερο τόσο από το εισοδηματικό όσο και από το μισθολογικό και αγγίζει το 36,5% στην ΕΕ.» Και συνέχισε λέγοντας «Ο μέσος μισθός των γυναικών είναι πολύ μικρότερος, τα έτη ασφάλισης λιγότερα και κατά συνέπεια και οι συντάξεις των γυναικών είναι κατά πολύ μικρότερες. Στην προβολή σεναρίων βιωσιμότητας που κάνετε μέχρι το 2070 δεν φαίνεται να λαμβάνετε υπ’ όψιν σας την μείωση του έμφυλου εργασιακού αλλά και συνταξιοδοτικού χάσματος. Δεν σχεδιάζετε τίποτα προς την κατεύθυνση αυτή για τα επόμενα 50 χρόνια και η προσήλωση σας στην ισότητα των φύλων στην εργασία φαίνεται να είναι προσχηματική. Άρα λοιπόν, χαμηλά οικονομικά στρώματα, νέοι και γυναίκες τα θύματα του νομοσχεδίου σας» και ωφελημένοι «οι συνταξιούχοι μετακλητοί φίλοι σας , που έχετε προσλάβει στα γραφεία σας,  που θα παίρνουν και μισθό και σύνταξη.»

Τέλος, κλείνοντας την ομιλία της, έκανε σημαντική αναφορά στις τροπολογίες που κατατέθηκαν και αφορούν στην ίση μεταχείριση των ανασφάλιστων υπερηλίκων, αλλά και την ίση μεταχείριση των ασφαλισμένων που έχουν καταβάλλει το ίδιο ύψος εισφορών ώστε να δικαιούνται την ίδια σύνταξη χωρίς περικοπές λόγω των ετών διαμονής τους. Η Ειρήνη Αγαθοπούλου τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει η αδικία αυτή καθώς «αφορά κυρίως τους παλιννοστούντες και τους ομογενείς. Δεν θέλουμε ούτε εργαζόμενους ούτε συνταξιούχους πολλών ταχυτήτων και αυτό υπερασπιζόμαστε.»