Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Ελληνικό Κοινοβούλιο
Ομιλίες
Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σ/ν για το Οικογενειακό Δίκαιο
20
5
·
2021
20
·
5
·
2021

Κατά την συζήτηση του ν/σ για το Οικογενειακό Δίκαιο στην Ολομέλεια, για μια ακόμη φορά, η βουλεύτρια Κιλκίς και αν. τομεάρχισσα Δικαιοσύνης, αρμόδια για θέματα ισότητας, Ε. Αγαθοπούλου, τόνισε εμφατικά τόσο την ανάγκη ριζικών αλλαγών που πρέπει να γίνουν όσο  και τη διαρκή άρνηση του Υπουργού και της ΝΔ να συναινέσουν προς αυτές. Αλλαγές, που η πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, των φορέων, των οργανώσεων - ελληνικών και ευρωπαϊκών -, του νομικού κόσμου, αλλά και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής συμφωνούν πως πρέπει να γίνουν και έχουν  θέσει μεθ΄ επιτάσεως καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης του ν/σ.

Απευθυνόμενη στον Υπουργό και τους βουλευτές της ΝΔ, που τοποθετήθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου, ανέφερε χαρακτηριστικά:  «Κ. Υπουργέ, δεν ακούσατε τίποτε, ούτε τις σοβαρότατες καταγγελίες για τις πιέσεις που δέχτηκε το Υπουργείο από ισχυρά λόμπι, τα οποία ξόδεψαν εκατομμύρια για διαφημίσεις και υποχρέωσαν και δημόσιους φορείς να τους κάνουν χορηγία διαφημίσεις; Γιατί δεν μπήκατε καν στον κόπο να τις σχολιάστε, ούτε εσείς ούτε οι βουλευτές σας; Η σιωπή σημαίνει συνενοχή;»

Ως προς τον υποκρύπτοντα ψόγο του Υπουργού στην αναφορά του περί βιωματικών προσεγγίσεων των βουλευτριών της ΝΔ, κ.κ Γιαννάκου και Κεφαλογιάννη, οι οποίες διαφωνούν ριζικά με το ν/σ θέτοντας μάλιστα και ζήτημα  ηθικής τάξης, δήλωσε η βουλεύτρια: «σύμφωνα με εσάς δεν πρέπει να νομοθετούμε βάσει προσωπικών βιωμάτων και αναφορών. Αλήθεια; Και σας ρωτώ: Μήπως στην Νομοπαρασκευαστική υπήρχαν – τουλάχιστον – 2 μέλη που προσπάθησαν να νομοθετήσουν βάσει προσωπικών βιωμάτων; 2 μέλη τα οποία είχαν ασυμβίβαστο με το ρόλο τους στην επιτροπή; Μήπως ήταν αυτά τα 2 μέλη που μειοψήφησαν στις ψηφοφορίες εντός της επιτροπής για τα σημαντικά άρθρα του νομοσχεδίου, όπως ακούσαμε στην ακρόαση των φορέων, με το συντριπτικό 16/2, αλλά που τελικά τις δικές τους προτάσεις αποδεχτήκατε σαν Υπουργείο; Θα απαντήσετε σε αυτό;»

Τέλος έστρεψε τα πυρά της, για μα ακόμη φορά, στην εκκωφαντική απουσία της αρμόδιας Υφυπουργού για ζητήματα οικογενειακής πολιτικής και ισότητας, η οποία, κατά δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης συνεργάστηκε μαζί του και κατέθεσε προτάσεις και άρα, «η κ. Συρεγγέλα δεν τοποθετείται δημόσια, όχι γιατί διαφωνεί με το νομοσχέδιο τελικά, αλλά γιατί συμφωνεί με το νομοσχέδιο και προσπαθεί να αποφύγει την κοινωνική κατακραυγή και το στίγμα της μοναδικής κυβερνητικής εκπροσώπου αρμόδιας για θέματα ισότητας από τη μεταπολίτευση και μετά που παράγει πολιτικές αντίθετες προς την ισότητα των φύλων!»

Στο κλείσιμο της ομιλίας της, η Ε. Αγαθοπούλου αναφέρθηκε στα ερωτήματα που τέθηκαν από την  Επιτροπή CEDAW προς την  κυβέρνηση, που αφορούν και στο οικογενειακό δίκαιο, όπως αντίστοιχα ανάλογα ερωτήματα, όπως είπε, θα τεθούν αναμφισβήτητα  και από την GREVIO, δεδομένου ότι το ν/σ παραβιάζει ρητά τη σύμβαση της Κων/πολης  για την ενδοοικογενειακή βία.