Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Ελληνικό Κοινοβούλιο
Ομιλίες
Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής στο πλάισια συζήτησης νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
17
2
·
2021
11
·
2
·
2021

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής, την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021, η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ν. Κιλκίς,  Ειρήνη Αγαθοπούλου, τοποθετήθηκε για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας.
Η Ειρήνη Αγαθοπούλου τόνισε ότι ενώ ετοιμαζόμαστε για ένα τρίτο καθολικό lockdown, η Κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων καθώς αποτελεί ευθεία απειλή στη δημοκρατική λειτουργία των πανεπιστημίων. Η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι ένα θέμα που έχει βρει αντίθετους όχι μόνο το ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των πρυτάνεων, των νέων, των φοιτητών που διαδήλωσαν μαζικά αλλά και ιστορικά στελέχη της ΝΔ.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ενώ η χώρα μας διαθέτει από τα καλύτερα δημόσια πανεπιστήμια παγκοσμίως, η Υπουργός Παιδείας τα υποβαθμίζει και τα απαξιώνει συστηματικά. Αυτή τη φορά μειώνει τον αριθμό των εισακτέων και - κάνοντας άλλη μια ταξική διάκριση σε βάρος των πιο χαμηλών κοινωνικά στρωμάτων – προσφέρει μεγάλο δώρο στα ιδιωτικά κολέγια.
Κλείνοντας επισήμανε ότι όλα τα παραπάνω έχουν και ένα ακόμη σοβαρό αποτέλεσμα: «να πληγούν τα περιφερειακά κυρίως πανεπιστήμια και να κλείσουν αρκετά τμήματα ανά την Ελλάδα, που σήμερα εκτός από εκπαιδευτικούς σκοπούς εκπληρώνουν και αναπτυξιακούς σκοπούς για την ελληνική επαρχία», φέρνοντας ως παράδειγμα το Τμήμα του Διεθνούς Πανεπιστημίου, Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης, που έχει έδρα στο Κιλκίς.