Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Κοινωνική δράση
Πρόταση για δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης για την Ισότητα των Φύλων
9
3
·
2022
3
·
3
·
2022

Ομιλία  στην  Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη  Επιτροπής Ισότητας FEMM

Πρόταση προς την ΕΕ στην Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη της Επιτροπής Ισότητας της FEMM για τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης  για την Ισότητα των Φύλων

Χαίρομαι που συμμετέχω στη σημερινή διάσκεψη εκ μέρους της Ελλάδας. Ο Covid-19 δυστυχώς εδώ και δύο χρόνια μας έχει αποξενώσει και μας έχει στερήσει την προσωπική επαφή, αλλά ευτυχώς η τεχνολογία μας παρέχει τον τρόπο για να συναντιόμαστε και να συζητάμε.

Η πανδημία, όπως και η μετά Covid εποχή για τις γυναίκες αποτελεί πραγματικά μια πρόκληση σε όλα τα επίπεδα. Εργασία, οικονομική ανεξαρτησία, προσωπική ζωή, ελεύθερος χρόνος, συμμετοχή στα κοινά.

Και γι’ αυτό συζητάμε σήμερα εδώ, για να λάβουμε πρωτοβουλίες που θα αντιστρέψουν την κατάσταση που δημιούργησε η πανδημία, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, μέσω των εθνικών κοινοβουλίων. Οφείλει η μεταCovid εποχή να έχει έμφυλο πρόσημο στις λήψεις αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ και στη χώρα μας για την ανάκαμψη των κοινωνιών.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε πάρα πολύ σημαντική σήμερα την συμμετοχή γυναικών υπουργών, αλλά και άλλων γυναικών που κατέχουν θέσεις ευθύνης στα συμβούλια και στις συσκέψεις που λαμβάνουν μέτρα διαχείρισης της πανδημίας. Ακόμη και χώρες που δεν το έκαναν αυτό από την αρχή της πανδημίας, γιατί ίσως υποτίμησαν την αξία του, δεν είναι ποτέ αργά για να το κάνουν, διότι η πανδημία παραμένει, αλλά και η μετά covid εποχή θα έχει έμφυλες προκλήσεις.

Λαμβάνοντας λοιπόν μέτρα για την κοινωνική φροντίδα, αλλά και προστατεύοντας την εργασία και συγκεκριμένα την εργασία των γυναικών, μπορούμε να βελτιώσουμε αυτόματα τη θέση των γυναικών στα κοινά, αλλά και την μεγαλύτερη ανάληψη θέσεων ευθύνης από γυναίκες, το οποίο στην χώρα μου, την Ελλάδα βρίσκεται σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα.

Θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμο να συζητήσουμε κάποια στιγμή ως Ευρώπη για ένα Ταμείο Ανάκαμψης, όπως αυτό για την πανδημία, για ένα Ταμείο Ανάκαμψης αποκλειστικά για την προώθηση της ισότητας των φύλων. Είναι η κατάλληλη στιγμή.

Τέλος, θα ήθελα να κλείσω με μια φράση για τον πόλεμο που μαίνεται δίπλα μας. Ως γυναίκες πολιτικοί, αλλά και ως γυναικείο και φεμινιστικό κίνημα έχουμε χρέος να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να τελειώσει το συντομότερο ο πόλεμος. Λέμε όχι στον πόλεμο, όχι στις εκατόμβες νεκρών, ναι στην ειρήνη.