Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Κοινωνική δράση
Συνάντηση βουλευτριών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με εκπροσώπους της ΓΓΟΠΙΦ
13
1
·
2021
12
·
1
·
2021

«Οι διαρκείς αναδιπλώσεις και οι ακροδεξιές μετατοπίσεις της ΝΔ, ως προς το ζήτημα της Ισότητας των Φύλων, μας αφορούν όλες και όλους και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες. Δεν θα χαρίσουμε, ούτε θα απεμπολίσουμε τους αγώνες των γυναικών, των οργανώσεων και του φεμινιστικού κινήματος, για περισσότερη ισότητα και δικαιοσύνη», δήλωσαν Βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά την χθεσινή συνάντηση τους με το Προεδρείο του Συλλόγου Εργαζομένων της ΓΓΟΠΙΦ κατόπιν αιτήματος των τελευταίων.
Συγκεκριμένα στην συνάντηση συμμετείχαν οι Βουλεύτριες Ε. Αγαθοπούλου, Μ. Τζούφη, Κ Νοτοπούλου, Φ. Καρασαρλίδου και Ρ. Χρηστίδου και από πλευράς Συλλόγου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Σ. Παλαιολόγου και ο Αντιπρόεδρος Κ. Καυκάς. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις και η οπισθοδρόμηση που σημειώνεται στις πολιτικές ισότητας, ως συντεταγμένη και σαφής πολιτική στρατηγική της ΝΔ μετά και τον πρόσφατο ανασχηματισμό, καθώς και την δεύτερη μέσα σε ενάμιση χρόνο μετονομασία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων σε Γραμματεία Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. ΄
Κοινή πεποίθηση τόσο των Βουλευτριών όσο και του Συλλόγου εργαζομένων της ΓΓΟΠΙΦ αποτελεί το γεγονός της διαρκούς  απαξίωσης  των ζητημάτων ισότητας και της διαρκούς υποβάθμισης της ΓΓΙΦ, ως καθύλιν αρμόδιου φορέα άσκησης πολιτικών ισότητας. Συμφώνησαν δε στην από κοινού ανάληψη δράσης και την ανάδειξη του θέματος τις επόμενες ημέρες, με ό,τι πρόσφορο μέσο, σε συνεργασία παράλληλα με άλλα κόμματα και φορείς.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την έντονη αντίθεση για την συντηρητική αναδίπλωση της πολιτικής της ΝΔ για την ισότητα, με διαρκείς  παρεμβάσεις του τόσο έξω, όσο και μέσα  στην Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και της  Επιτροπής Ισότητας, Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Νεολαίας. Μας βρίσκουν ριζικά αντίθετες, οι πολιτικές επιλογές της ΝΔ  και ο ρόλος που επιφυλάσσει στην ΓΓΙΦ. Η Γενική Γραμματεία Ισότητας δεν αποτελεί διακοσμητικό κερασάκι της δημογραφικής πολιτικής, οφείλει να αποκτήσει αυτονομία, να αναβαθμιστεί ως Υπηρεσία για να υπηρετεί κεντρικά και οριζόντια τις πολιτικές ισότητας», δήλωσαν μεταξύ άλλων οι βουλεύτριες, και συνέχισαν:
«Πρώτα ήρθε το Υπουργείο Εργασίας, μετά η Οικογενειακή Πολιτική. Κι ύστερα ήρθε η Δημογραφική Πολιτική να συναντήσει την Ισότητα των Φύλων! Μόνο ως ειρωνία και φάρσα μπορεί να χαρακτηριστεί η τρίτη στην σειρά  υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων σε Γραμματεία Δημογραφικής,  Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες της νυν Υφυπουργού και πρώην Γενικής Γραμματέα, Μαρίας Συρεγγέλα, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την αλλαγή ονόματος, λέγοντας ότι το όνομα δεν παίζει και πολύ ρόλο! Αναρωτιόμαστε, αν κατά την εκτίμηση της Υφυπουργού και της Κυβέρνησής της δεν διαδραματίζει κανένα ουσιαστικό  ρόλο, τότε γιατί αυτές οι διαρκές αλλαγές ονόματος και μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στου Υπουργείο Εργασίας; Η αλλαγή ονόματος της ΓΓΙΦ σηματοδοτεί την περαιτέρω υποβάθμιση των πολιτικών ισότητας, ορίζει και καταδεικνύει την ιδεολογική αφετηρία της ΝΔ για τον τρόπο που κατανοεί την ισότητα και δηλώνει την συντηρητική έως και ακροδεξιά αντίληψή της για την μονοσήμαντη θέση των γυναικών στην κοινωνία, την επαναφορά της εκ νέου εντός του οίκου και της ιδιωτικής σφαίρας και την πατριαρχική στερεοτυπική πρόσληψή της ως μητέρα, νοικοκυρά, τεκνοποιητική μηχανή.  Η στρατηγική της ΝΔ για την ισότητα των φύλων, συνιστά υπονόμευση των αγώνων των γυναικών και  οπισθοδρόμηση της χειραφέτησής τους. Οι πολιτικές Ισότητας των Φύλων δεν συνιστούν  επ΄ ουδενί υποσύνολο της Δημογραφικής Πολιτικής, τουναντίον οφείλουν να είναι αυτόνομες και οριζόντιες και να διατρέχουν το σύνολο των πολιτικών της Δημόσιας Διοίκησης και  των Υπουργείων, δήλωσαν οι Βουλεύτριες και δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίζουν με κάθε τρόπο το αίτημα των εργαζομένων της ΓΓΙΦ για την επανασύσταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και    την επιστροφή της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας στο Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και την ενίσχυσή της με προσωπικό, όσο και με οικονομικούς πόρους.