Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Γραφείο Τύπου
Συνεντεύξεις
Συνέντευξη για την πορεία αντιμετώπισης της πανδημίας και την κατάσταση που επικρατεί στις δομές υγείας της ΠΕ Κιλκίς
7
12
·
2020
5
·
12
·
2020

− Ενημερώστε μας για την περιοδεία σας στις δομές της ΠΕ Κιλκίς και για τα συμπεράσματά σας

Πράγματι τη Δευτέρα 30/11 και την Τρίτη 1/12 πραγματοποιήσαμε διήμερη περιοδεία σε δομές υγείας και επαφές με φορείς εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα είχαμε επαφή με την ΕΛΜΕ Κιλκίς και πραγματοποιήσαμε επισκέψεις στα νοσοκομεία Γουμένισσας και Κιλκίς και στο Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου. Στο πλαίσιο αυτό κάναμε συναντήσεις με τους διοικητές των δομών υγείας και με τους/ις εργαζόμενους/ες της πρώτης γραμμής.

Ο λόγος της επίσκεψης μας ήταν διττός. Καταρχήν θεωρούμε υποχρέωση μας να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, που έχουν αναλάβει το τεράστιο φορτίο αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης – αυτό αποδεικνύεται και από τις επισκέψεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε επιβαρυμένες περιοχές όπως η Δράμα και η Θεσσαλονίκη. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ήθελα, κι εγώ, να έχω προσωπικά εικόνα της κατάστασης ώστε να μπορέσω να συμβάλλω από τη θέση μου, στην επίλυση ζητημάτων - που κάποια από αυτά έχουν προκύψει τώρα και κάποια χρονίζουν – με στόχο τις καλύτερες συνθήκες εργασίας των υγειονομικών και καλύτερες συνθήκες νοσηλείας των πολιτών του Κιλκίς.

Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση που επικρατεί στο Κιλκίς δεν είναι πολύ διαφορετική από τη γενικότερη κατάσταση που  επικρατεί στη χώρα αυτή τη στιγμή. Το ΕΣΥ έχει φτάσει στα όρια του και σε πολλές περιπτώσεις, όπως δίπλα μας στη Θεσσαλονίκη, στη Δράμα, στις Σέρρες, στην Πέλλα, τα έχει ξεπεράσει. Και σε αυτό υπάρχουν κεντρικές ευθύνες γιατί είχαμε ένα περιθώριο από το πρώτο κύμα της πανδημίας μέχρι σήμερα για να οργανωθούμε για το δεύτερο κύμα -που όλοι ξέραμε ότι θα έρθει – και δεν κάναμε τίποτα σαν πολιτεία.

− Τι ακριβώς καταλογίζετε στην Κυβέρνηση ως ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορούσε να έχει κάνει ώστε να αντιμετωπίσει ευχερέστερα το δεύτερο κύμα και δεν το έκανε;

Το πιο απλό είναι οι προσλήψεις που άφησε έτοιμες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με προϋπολογισμό και απόλυτο σχεδιασμό – 2.500 για το 2019, 2.500 για το 2020, 10.000 σε βάθος τετραετίας- στις οποίες δεν προχώρησε η σημερινή κυβέρνηση. Άρα λοιπόν σήμερα έχουμε 5.000 λιγότερο μόνιμο διορισμένο προσωπικό με ευθύνη της Κυβέρνησης.
Δεύτερον, αυτό που προανέφερα, είχαμε το πρώτο κύμα της πανδημίας τον Μάρτη και γνωρίζαμε ότι η κατάσταση το χειμώνα θα είναι ακόμα πιο σοβαρή. Δεν υπήρξε όλο αυτό το διάστημα σχεδιασμός ώστε να μπορούμε, αυτή τη στιγμή, να πούμε ότι είμαστε έτοιμοι και θα αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα με αυτό το συγκεκριμένο τρόπο. Και τι θέλω να πω με αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει εδώ και πάρα πολύ καιρό τα πρακτικά της επιτροπής επιστημόνων. Αρνείται η κυβέρνηση να τα καταθέσει και αυτό είναι ένα μεγάλο έλλειμμα πληροφόρησης των πολιτών αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης ώστε να έχουν καλύτερη ενημέρωση και γρηγορότερες αντιδράσεις στα ζητήματα που οφείλει να πιέσει την κυβέρνηση. Ερχόμαστε λοιπόν σε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, έχουν αναγνωρίσει διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες, όπως ο κ. Γεωργιάδης, ότι το  καλοκαίρι έγινε λάθος στο ανεξέλεγκτο άνοιγμα του τουρισμού και σήμερα έχουμε μπλοκαρισμένα τα νοσοκομεία, τις ΜΕΘ, όλες τις δομές υγείας, έχουμε ανεπάρκεια σε τεστ και εξοπλισμό και πραγματικά ό,τι γίνεται, γίνεται καθαρά με την αυταπάρνηση των εργαζομένων.

− Τι γίνεται τελικά με τα τεστ, τόσο ακριβά είναι ώστε μια χώρα να μην μπορεί  να κάνει τεστ σε μαζική κλίμακα και να προστατέψει τον πληθυσμό;
Στην ερώτηση σας για το αν είναι τόσο ακριβά τα τεστ εγώ θα σας απαντήσω ότι η κυβέρνηση σήμερα ήρθε να ορίσει πλαφόν κάτω από τη μισή τιμή που τα ιδιωτικά κέντρα έκαναν τεστ όλο αυτό το διάστημα. Άρα λοιπόν δόθηκε ένα πολύ μεγάλο περιθώριο κέρδους, ή ακόμα και κερδοσκοπίας, για ένα πολύ μεγάλο διάστημα.
Όσον αφορά στους ελέγχους που διενεργεί ο ΕΟΔΥ, δυστυχώς είδαμε και εκεί ότι υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα και στο σχεδιασμό αλλά και στην καταγραφή των κρουσμάτων. Τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών μιλάνε για διπλά συστήματα καταγραφής και μάλιστα εμείς ζητάμε να γίνει έλεγχος γιατί όπως καταλαβαίνετε όταν δεν έχουμε ένα αξιόπιστο σύστημα καταγραφής δεν μπορούμε να κάνουμε και σωστό σχεδιασμό. Πιστεύω ότι υπήρξε κωλυσιεργία της κυβέρνησης και στο να ζητήσει τα απαραίτητα τεστ και στο να τα χορηγήσει. Έχουμε ακούσει πολλές καταγγελίες από θεραπευτήρια χρονίων παθήσεων, γηροκομεία αλλά και αθλητικούς συλλόγους που παρουσίασαν κρούσματα, ζήτησαν από τον ΕΟΔΥ να κάνει μαζικούς ελέγχους και ακόμα περιμένουν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

− Έχουμε ένα νοσοκομείο, από τις ελάχιστες πόλεις πανελλαδικά, που δεν διαθέτει ΜΕΘ. Το επαναφέρω γιατί ο βουλευτής ΝΔ και Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γεωργαντάς σε συνέντευξη του δήλωσε ότι ΜΕΘ δεν έχουμε διότι επί πέντε χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αξιοποίησε χρήματα που υπήρχαν από το 2013-4. Πως απαντάτε ως ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την κατηγορία;

Είναι αλήθεια ότι με το θέμα της ΜΕΘ του ΓΝ Κιλκίς έχω ασχοληθεί από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου το 2019. Αυτό που έχω να σας πω είναι ότι το 2017, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά εντάχθηκε σε σχέδιο οργανισμού του νοσοκομείου η κλινική ΜΕΘ και αυτό είναι το πρώτο, απαραίτητο βήμα ώστε να μπορεί ένα νοσοκομείο να λειτουργήσει κλινική ΜΕΘ. Από εκεί και μετά έρχονται οι προσλήψεις προσωπικού και ο εξοπλισμός. Αυτό το πρώτο βήμα δεν υλοποιήθηκε έως το 2019. Δεν κρύψαμε ποτέ ότι δεν προλάβαμε, ως κυβέρνηση, να αλλάξουμε τους οργανισμούς των νοσοκομείων. Παρόλα αυτά υπήρχε η απόφαση του ΔΣ, η οποία θα μπορούσε εδώ και 1.5 χρόνο να έχει προχωρήσει.
Εγώ θα ήθελα να θυμίσω στον κ. Γεωργαντά ότι επί υπουργίας του κ. Γεωργιάδη υπήρχαν απειλές ότι νοσοκομεία σε όλη την περιφέρεια θα κλείσουν, υπήρχε η ρήτρα προσλήψεων – αποχωρήσεων 1 προς 10, υπήρχε γενικότερα μια απαράδεκτη κατάσταση στα νοσοκομεία όλης της χώρας διότι προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν η περικοπή δαπανών για την υγεία. Θυμόμαστε χαρακτηριστικά το 5ευρω, το 25ευρω, θυμόμαστε ότι οι ανασφάλιστοι δεν είχαν πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία. Επίσης να θυμίσω στον κ. Γεωργαντά ότι την περίοδο 2015-19 που ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και εκείνος βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έκανε ούτε μισή ερώτηση για το θέμα ΜΕΘ στο ΓΝ Κιλκίς, άρα ή δεν υπήρχε ζήτημα ή ο ίδιος αδιαφόρησε για το αν οι δεσμεύσεις της παράταξής του θα γίνονταν πράξη.
Από το 2019, ως ΣΥΡΙΖΑ-με δική μου επίκαιρη ερώτηση, ερωτήσεις, ανακοινώσεις- αναδείξαμε ξανά το θέμα της ΜΕΘ ώστε να προχωρήσει στη δημιουργία της η νέα διοίκηση, διαθέτοντας και ως εφόδιο το σχέδιο οργανισμού του 2017. Παρόλα αυτά εδώ και ενάμιση χρόνο δεν έχουμε δει να υλοποιείται τίποτα απολύτως. Ακούσαμε ότι θα είχαμε ΜΕΘ το Σεπτέμβρη του 2020 και τώρα ακούμε για το καλοκαίρι του 2021.
Προφανώς γνωρίζουμε ότι ακόμα και οι ΜΕΘ που εντάχθηκαν στο σύστημα από δωρεές δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν τόσο γρήγορα και άρα είναι μια παρακαταθήκη για το επόμενο διάστημα. Αυτός είναι και ο λόγος που πραγματικά ευχόμαστε να υλοποιηθεί η δέσμευση για ΜΕΘ στο Κιλκίς ακόμη και τον ερχόμενο Ιούνιο. Θα ζητούσαμε ωστόσο, λίγη σοβαρότητα και λιγότερες κραυγές και κριτική προς την προηγούμενη κυβέρνηση από αυτούς που εξαθλίωσαν το σύστημα υγείας το προηγούμενο διάστημα και άφησαν τα νοσοκομεία ανοχύρωτα και χωρίς προσωπικό.
Και κάτι τελευταίο:  1 προς 10 ήταν η ποσόστωση προσλήψεων – αποχωρήσεων στο δημόσιο σύστημα υγείας όταν ανέλαβε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και την άφησε 1 προς 1.  Αυτός ήταν και ο λόγος που υπήρχε ο προγραμματισμός για 5.000 προσλήψεις υγειονομικών τη διετία 2019-20. Άρα σήμερα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη ΝΔ που δεν προχωρούν αυτές οι θέσεις, διότι ούτε σε μνημόνια είμαστε, ούτε δεσμεύσεις προς τους δανειστές έχουμε.

− Πολλές προτάσεις ακούγονται για το ΓΝ Κιλκίς. Κατά τη γνώμη σας τι χρειάζεται ως δομή δευτεροβάθμιας περίθαλψης το Κιλκίς;

Από το νοσοκομείο του Κιλκίς έχω προσωπική εμπειρία εδώ και πολλά χρόνια και  επίσης είναι το νοσοκομείο που όλους μας έχει εξυπηρετήσει κάποια στιγμή και θα χρειαστεί να μας εξυπηρετήσει και στο μέλλον. Είναι ένα παλιό νοσοκομείο που σίγουρα χρειάζεται αναβάθμιση και ακόμα καλύτερα θα χρειαζόταν καινούργιες κτιριακές εγκαταστάσεις. Αλλά σίγουρα, από τη στιγμή που είναι το κεντρικό νοσοκομείο ενός νομού και μάλιστα ακριτικού, χρειάζεται περισσότερο προσωπικό και γενικότερη αναβάθμιση των υπηρεσιών του όπως η ΜΕΘ, που αναφέραμε πριν.
Η κρίση που διανύουμε ανέδειξε κάτι πολύ σημαντικό ακόμα και στους πιο δύσπιστους, ακόμα και στους αρνητές της στήριξης του δημοσίου συστήματος υγείας: Ότι είναι μόνο το ΕΣΥ και οι υπόλοιπες δημόσιες δομές που μπορούν να αναλάβουν το βάρος αντιμετώπισης μιας πανδημίας, και δεν είναι ο ιδιωτικός τομέας. Άρα λοιπόν, συνολικότερα, οι δημόσιες δομές υγείας πρέπει να ενισχυθούν το επόμενο διάστημα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα σε επόμενες τέτοιου είδους προκλήσεις. Και αμφιβάλω για το εάν η κυβέρνηση θέλει να δει την κρίση ως ευκαιρία ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας αλλά σίγουρα εμείς προς αυτή την κατεύθυνση θα παλέψουμε για να μπορέσουμε και στο Κιλκίς, όπως και σε όλη τη χώρα, να έχουμε καλύτερη φροντίδα υγείας για όλους τους πολίτες.