Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Ελληνικό Κοινοβούλιο
Κοινοβουλευτικός Έλεγχος
ΣΥΡΙΖΑ και Αγαθοπούλου επιμένουν για τα σχολικά γεύματα
10
9
·
2020
10
·
9
·
2020

Με ερώτηση που κατέθεσαν 49 βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ προς το Υπουργείο Εργασίας, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την καθυστέρηση της διάθεσης των σχολικών γευμάτων την νέα σχολική χρονιά, αλλά και τη μη αύξηση των ωφελούμενων μαθητών. Στην ερώτησή τους τονίζουν ότι παρότι υπάρχουν τα αδιάθετα κονδύλια από την προηγούμενη χρονιά, το Υπουργείο δεν φαίνεται να έχει πρόθεση να τα αξιοποιήσει για να επεκτείνει το πρόγραμμα και σε άλλα σχολεία, σε περιοχές που έχουν ανάγκη.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν επίσης ότι είναι απόλυτα εφικτή, βάσει του σχεδιασμού που είχε γίνει, η διάθεση 400.000 σχολικών γευμάτων κατά το σχολικό έτος 2020-2021 και 600.000 γευμάτων το σχολικό έτος 2021-2022 καλύπτοντας έτσι το σύνολο των μαθητών και των μαθητριών των δημοτικών σχολείων. Λύσεις απόλυτα εφικτές που ωστόσο χρειάζονται πολιτική βούληση από την Κυβέρνηση.

Επιπλέον, με άλλη μια κοινοβουλευτική ερώτησή της, η Ε. Αγαθοπούλου, στηλιτεύει το γεγονός ότι το Υπ. Εργασίας, παρά τη δέσμευσή του να εντάξει για τη σχολική χρονιά 2020-21 και τα σχολεία της Π.Ε. Κιλκίς στο εν λόγω πρόγραμμα, αυτό δεν φαίνεται να γίνεται πράξη, καθώς, και στην απόφαση της συνέχισης του προγράμματος μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 αλλά και στην διακήρυξη του νέου διαγωνισμού, που θα ισχύει από 1/1/2021 μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, δεν υπάρχει πουθενά πρόβλεψη για τις σχολικές μονάδες του Κιλκίς.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, ερωτάται το Υπουργείο Εργασίας εάν θα εντάξει το Κιλκίς, όπως έχει δεσμευτεί και εάν θα επεκτείνει το πρόγραμμα σε όλα τα σχολεία.

Ο θεσμός των σχολικών γευμάτων έχει μια ευρεία αποδοχή στην κοινωνία και συνετέλεσε καταλυτικά στην αντιμετώπιση της οικονομικής, κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης και επίσης, διεύρυνε την εκπαιδευτική διαδικασία σε άλλους τομείς, όπως η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και η μεσογειακή διατροφή καθώς και στην κοινωνικοποίηση των μαθητών μέσω των κοινών γευμάτων. Οι βουλευτές και οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουν να διεκδικούν την καθολική εφαρμογή του προγράμματος.

Δείτε το πλήρες κείμενο της ερώτησης εδώ