Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Γραφείο Τύπου
Συνεντεύξεις
Συνέντευξη στο Ρ/Σ Στο Κόκκινο: Το υπουργείο Παιδείας σέρνεται πίσω από ακροδεξιές και συντηρητικές φωνές
5
12
·
2019
29
·
10
·
2019

Την λύπη της για το ότι «το υπουργείο Παιδείας σέρνεται πίσω από ακροδεξιές και συντηρητικές φωνές» εξέφρασε μιλώντας στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4» και την εκπομπή «Κάτι παίζει στο Κόκκινο» η βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Αγαθοπούλου με αφορμή την απόφαση του υπουργείου να ανακαλέσει χωρίς αιτιολόγηση μαθητικό διαγωνισμό για το φύλο που πριν είχε εγκρίνει.

Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβριο είχε εγκρίνει Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων με τίτλο «Ουπς! Αλλάζω φύλο για μια μέρα» που απευθυνόταν σε μαθητές γυμνασίου και Λυκείου. Για το θέμα όπως αναφέρει η κα Αγαθοπούλου «υπήρξαν αντιδράσεις και δημόσια στον Τύπο αλλά και μεμονωμένες φωνές» και το υπουργείο ενώ αρχικά τον είχε εγκρίνει, «έρχεται σήμερα να υπακούσει σε σκοταδιστικές συμπεριφορές».

Η ίδια υπογράμμισε πως «τα παιχνίδια ρόλων και ενσυναίσθησης έχουν μπει στην εκπαιδευτική διαδικασία εδώ και πάρα πολλά χρόνια και δεν είναι κάτι κακό, ούτε κάτι ταμπού το να εφαρμόζουμε τέτοιου είδους εκπαιδευτικές διαδικασίες, έχουν εφαρμοστεί κατά κόρον το προηγούμενο διάστημα και θεωρούνται και καλές πρακτικές», και επικρίνοντας πως η απόφαση του υπουργείου έγινε χωρίς αιτιολόγηση, σημείωσε πως «φαντάζομαι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να εξηγήσουν για ποιον λόγο ακυρώνουν αυτόν τον διαγωνισμό».

Σχετικά με τα πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων που τοποθετούν την χώρα μας τελευταία ανάμεσα σε 28 χώρες της ΕΕ, επισήμανε πως «γενικότερα η Ευρώπη έχει μικρή πρόοδο στα θέματα ισότητας». «Η Ελλάδα εκεί που βρίσκεται πίσω ιδιαίτερα είναι στη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων» σημείωσε και πρόσθεσε πως «είναι ένας βασικός τομέας στον οποίο οφείλουν να γίνουν βασικά βήματα». Σημείωσε πως «ήδη το προηγούμενο διάστημα έγιναν κάποιες βελτιώσεις σε αυτό, όπως η αύξηση της ποσόστωσης σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες από το 30 στο 40%».

Σημειώνοντας ωστόσο πως «κάποιες τέτοιες μεταρρυθμίσεις θέλουν αρκετό χρόνο για να έχουν αποτέλεσμα», τόνισε πως «το ζήτημα σήμερα είναι να μην πάμε πίσω από αυτές τις μεταρρυθμίσεις». Κι αυτό γιατί όπως συμπλήρωσε «υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις όπως πχ το τελευταίο διάστημα υπήρξε μία απαξιωτική συμπεριφορά από τον υφυπουργό Αθλητισμού, τον κ. Αυγενάκη όσον αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των αθλητικών σωματείων, κάτι το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση το είχε θεσμοθετήσει».

Η ίδια στάθηκε στο κείμενο που συνυπογράφουν πρώην Γενικές Γραμματείς Ισότητας ζητώντας την επανασύσταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και την επιστροφή της ΓΓΙΦ όπως και του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας στο Υπουργείο Εσωτερικών. Υπογράμμισε το ενδιαφέρον στοιχείο πως το εν λόγω κείμενο υπογράφουν πρώην Γενικές Γραμματείς που είναι από όλα τα κόμματα, «που σημαίνει ότι είναι ένα αίτημα που έχει ερείσματα τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στο ευρύ πολιτικό φάσμα».

Ηχητικό: εδώ