Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Ελληνικό Κοινοβούλιο
Ομιλίες
Τοποθέτηση στην Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τις πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης
22
10
·
2020
21
·
10
·
2020

Την Τρίτη 20/10/2020, συνεδρίασε στη Βουλή η Ειδική ΜόνιμηΕπιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με θέμα «Ενεργητικέςπολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού». Τα μέλη της επιτροπήςενημέρωσε ο Διοικητής του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού(ΟΑΕΔ).

Η κ. Αγαθοπούλου ξεκίνησε την τοποθέτησή της διαπιστώνοντας ότι είναι σημαντικόπου ο Πρόεδρος του ΟΑΕΔ παραδέχεται ότι σε περιόδους μεγάλης κρίσης η πολιτείαοφείλει να χορηγεί επιδόματα στους πιο αδύναμους, θέμα για το οποίο λοιδορήθηκεο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, όπως ανέφερε η βουλεύτρια, είναι θετικόότι η Κυβέρνηση επιτέλους αποφασίζει να επιδοτήσει την εργασία σε αντίθεση μετην έως σήμερα πολιτική της που επιδοτούσε την ανεργία μέσω του προγράμματος«Συνεργασία».

Στη συνέχεια παρέπεμψε σε δεδομένα απασχόλησης τονίζοντας ότι «σήμερα έχουμεπερισσότερους από ένα εκατομμύριο ανέργους από τους οποίους το 34,% είναιάνδρες και το 65,4% είναι γυναίκες», καθώς και ότι «οι γυναίκες εκτός των άλλωνεπλήγησαν περισσότερο και από την απλήρωτη αόρατη εργασία» ενώ είναι αυτές οιοποίες ανέλαβαν πολλαπλές ευθύνες όπως τη φροντίδα των παιδιών και τωνηλικιωμένων. Για τον λόγο αυτό ρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ εάν έχει σκοπό ναδημιουργήσει προγράμματα με ποσόστωση φύλου, όπως συνέβη στο παρελθόν επίκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ,  αλλά και προγράμματαμε βαρύτητα στην συμφιλίωση Οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Κλείνοντας αναφέρθηκεσε ερώτηση που κατέθεσε πριν λίγες μέρες η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μεθέμα την απαξίωση και την συρρίκνωση του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ, τονίζονταςότι αν η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός,προέλθει αποκλειστικά από τις εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ περιορίζονται σημαντικά ταέσοδα του φορέα και άρα η δυνατότητά του να υλοποιεί προγράμματα.