Αναζήτηση άρθρων, δελτίων Τύπου, κλπ
Ελληνικό Κοινοβούλιο
Ομιλίες
Τοποθέτηση στην Επιτροπή Ισότητας της Βουλής με θέμα «Γυναίκες και Τουρισμός»
25
5
·
2022
24
·
5
·
2022

“Γιατί Ελλάδα δεν είναι μόνο η Μύκονος και η Σαντορίνη”

Με παρέμβασή της στην Επιτροπή Ισότητας της Βουλής, στη διάρκεια της συζήτησης με θέμα «Γυναίκες και Τουρισμός», η Βουλεύτρια Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αν. Τομεάρχισσα Δικαιοσύνης, Ειρήνη Αγαθοπούλου, ανέδειξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες τόσο ως εργαζόμενες στον τουρισμό όσο και ως καταναλώτριες του τουριστικού προϊόντος. Ανέφερε τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας (εξαντλητικά ωράρια χωρίς ρεπό, αδήλωτη εργασία, χαμηλοί μισθοί), οι οποίες σύμφωνα και με δημοσιεύματα οδηγούν στην μεγάλη παραίτηση των εργαζομένων από τον τουρισμό. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και από την σταδιακή μείωση των γυναικών στον κλάδο, όχι μόνο λόγω της πανδημίας και της ενασχόλησης με τις φροντίδες της οικογένειας, αλλά και λόγω των άθλιων συνθηκών και της εργοδοτικής ασυδοσίας. Προς αυτή την κατεύθυνση έθεσε μάλιστα το ερώτημα για το αθέατο ζήτημα της σεξουαλικής κακοποίησης των γυναικών στον τουριστικό κλάδο, τα ποσοστά της οποίας είναι πολύ υψηλά με βάση ερευνητικά δεδομένα και πώς προτίθεται το Υπουργείο να το αντιμετωπίσει.

«Οι ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας, η ικανοποιητική αμοιβή σε συνδυασμό με την αναγνώριση της εργασίας του εργαζόμενου και η εξασφάλιση της μονιμότητας της απασχόλησης στον τουρισμό, είναι αυτά που θα βελτιώσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών  και τη σχέση εργαζόμενου με τουρίστα» ανέφερε συγκεκριμένα η κ. Αγαθοπούλου.

Επίσης, όπως τόνισε στην ομιλία της, δεν είναι μόνο οι εργασιακές συνθήκες στον κλάδο, οι οποίες λειτουργούν αποτρεπτικά, αλλά και οι ευρύτερες συνθήκες ζωής, φτώχεια, ακρίβεια, κρίση, που απαγορεύουν  την εργαζόμενη μητέρα, μονογονέα, άνεργη και εν γένει την πλειοψηφία των πολιτών να έχουν πρόσβαση στο τουριστικό προϊόν, να έχουν τη δυνατότητα έστω και για ολιγοήμερες διακοπές.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την περιοχή του Κιλκίς, έθεσε το ερώτημα αν υπάρχει κυβερνητική πρόβλεψη και πολιτική μέριμνα να ενισχυθούν περιοχές λιγότερο γνωστές παρά τον πολιτιστικό πλούτο των επιλογών που παρέχουν, όπως ο νομός του Κιλκίς που ενδείκνυται για οικοτουρισμό, οινοτουρισμό, αρχαιολογικό και θρησκευτικό τουρισμό, με στόχο τόσο την ανάδειξη της περιοχής όσο και την οικονομική ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και κατ΄ επέκταση των γυναικών, αλλά και των νοικοκυριών του νομού.